FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijećnici Općine Viškovo traže brisanje "Marišćine" iz prostornog plana

RIJEKA, 11. rujna 2012. (Hina) - Općinsko vijeće Viškova sinoć je na izvanrednoj sjednici zatražilo brisanje županijskog Centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) „Marišćine“ iz prijedloga Prostornog plana Primorsko-goranske županije (PGŽ), koji je sada u postupku javne rasprave, potvrdio je danas predsjednik tog vijeća Igor Rubeša (PGS).

Također je zatraženo zatvaranje svih odlagališta u općini Viškovo – Marišćine, Viševca i Sovjaka, prestanak baliranja komunalnog otpada na Viševcu i uklanjanje bala s Viševca i Marišćine.

Za predložene zaključke glasovali su svi vijećnici osim nezavisnog Veljka Bezjaka, koji je bio suzdržan (u vijeću je najviše vijećnika SDP-a (6) i HDZ-a (5). S Nezavisne liste su dva vijećnika te po jedan vijećnik PGS-a, HSLS-a i predstavnik srpske nacionalne manjine).

Zbog popunjenosti županijskog komunalnog odlagališta Viševac, otpad se ondje balira te odvozi i odlaže na Marišćini, na kojoj se planira izgradnja Županijskog centra.

U zaključcima je naglašeno da se ne prihvaća deponiranje azbestnog i medicinskog otpada na području Viškova, traži se da se do 2015. u županiji uvede primarna selekcija otpada, a općinski načelnik se obvezuje da zaključke dostavi u knjigu primjedbi na prijedlog županijskog Prostornog plana.

Rubeša kaže da je korištenje Marišćine počelo katastrofalno te da su se stoga odlučili na drastičan postupak. Kaže da je to jedini ispravan način zaštite mještana, koji su izgubili povjerenje u službe i osobe koje su trebale ostvariti projekt „Marišćina“ i sanirati Viševac te da ne vjeruju da će se planirano i ostvariti u rokovima.

Po njemu je presedan da se tri županijska odlagališta nalaze u jednoj općini s 15.000 stanovnika i da ta tri odlagališta (od kojih se tzv. crna jama Sovjak više ne koristi) zauzimaju pet posto njenog prostora.

Na pitanje predlaže li općinsko vijeće alternativu, Rubeša je kazao da je moguće otpad prevesti u Varaždin u postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, koje može prihvatiti i obraditi sav balirani otpad. To bi poskupilo cijenu odvoza kućnog otpada, moguće i do sto posto, ali su mještani Viškova na to spremni, naveo je.

Smatra da županijsko odlagalište nije jedino moguće rješenje, da na otoku Krku postoji dobar primjer sortiranja i zbrinjavanja otpada te da nije potrebno robovati konceptima velikih odlagališta po uzoru na gusto naseljene višemilijunske europske gradove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙