FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30

ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 21,30 sati:

ZAGREB - Mirenje između Vlade i četiri sindikata javnih službi nastavit će se nakon što sindikati provedu referendum među članstvom o dodatku sporazuma koji je Vlada predložila u procesu mirenja, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima. Sindikati učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara provest će referendum 12. i 13. rujna, a nastavak mirenja zakazan je za 15. rujna, rečeno je nakon današnjeg drugog kruga postupka mirenja. Na sastanku 15. rujna vidjet ćemo je li postupak mirenja uspio ili ne, rekao je novinarima Mrsić.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić raspisao je danas interni oglas za popunu osam slobodnih radnih mjesta rukovodećih policijskih službenika u MUP-u. Interni oglas objavljen je na MUP-ovoj internetskoj, a raspisan je za načelnika Ureda glavnog ravnatelja policije, načelnika Ureda za posebne poslove sigurnosti, načelnika Policijske akademije, načelnika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije, načelnika Operativno komunikacijskog centra, načelnika Sektora za potporu kriminalističke policije i načelnika Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina. Kandidati će svoje prijave moći podnositi u idućih osam dana. Postupak popunjavanja slobodnih radnih mjesta provest će komisija koju imenuje ministar, a o rezultatima internog oglasa kandidati će biti obaviješteni u roku od tri mjeseca.

VIŠKOVO - Na mirnom prosvjedu ispred općine Viškovo večeras je nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo protiv odlagališta otpada u toj općini - Marišćine, Viševca i Sovjaka, za uklanjanje otpada s tih odlagališta i njihovu sanaciju. Prosvjed je organizirao Krizni eko stožer „Marišćina“, koji djeluje u sklopu Udruge "Eko Kvarner" – ogranak Halubje. Zbog popunjenosti županijskog odlagališta komunalnog otpada Viševac, otpad se ondje balira i odvozi na Marišćinu, do izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) „Marišćina.“ Predsjednik Kriznog eko stožera „Marišćina“ Josip Katalinić kazao je da su mještani ogorčeni, da neće dopustiti stvaranje još jednog „najobičnijeg i primitivnog odlagališta“ pored svojih domova. Ocijenio je kako oni koji odlučuju nisu dovoljno stručni te da će zahvaljujući njihovu nemaru na Marišćini doći do onečišćenja zraka, ali i pitke vode, odnosno Rječine.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je protiv Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića podnijelo optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Zagrebu zbog toga što nije osiguran odvoz komunalnog otpada na odlagalište Jakuševec, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Optužni prijedlog je pokrenut jer Grad Zagreb u razdoblju od 22. do 24. kolovoza 2012. godine nije osigurao uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom, što je suprotno odredbama članka 15. Zakona o otpadu. Time je došlo do povećanog rizika od onečišćenja vode, tla i zraka, pojave neugodnih mirisa, odnosno na taj način došlo je do mogućnosti štetnog utjecaja na okoliš.

DIVULJE - Požar trave i visokog raslinja kraj brane Peruča i dalje je u tijeku, a na požarište dolaze izvanredne vatrogasne snage iz Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije, s ukupno 36 vatrogasaca i 8 vozila, izvijestila je večeras u 20 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Također, iz Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije, dolazi ukupno 54 vatrogasaca s 10 vozila koji će biti razmješteni na aktualna požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. I dalje je u tijeku gašenje požara kod Rudina – Kaštel Novi, no stambeni objekti više nisu ugroženi. Požar gasi 179 gasitelja sa 36 vozila i zračne snage.

ZAGREB - Od ove jeseni u osnovnim i srednjim školama eksperimentalno će se početi provoditi zdravstveni odgoj čije će se teme integrirati u postojeće školske predmete, a dodatni sadržaji u sat razredne zajednice, najavljeno je na današnjoj prezentaciji prijedloga kurikuluma zdravstvenog odgoja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Zdravstveni odgoj put je prema zdravijoj budućnosti svih nas, a bez njega neće biti niti zdrave Hrvatske, rekao je ministar Željko Jovanović, dodavši kako će se njime omogućiti mladima da usvoje znanja i vještine te vrijednosti i stavove za kvalitetniji i duži život. Po njegovim riječima, zdravstveni odgoj pridonijet će prevenciji bolesti povezanih s prehranom i pretilošću, ovisnosti, spolno prenosivih bolesti, neplaniranih trudnoća, nasilja te, među ostalim, zaštiti mentalnog i reproduktivnoog zdravlja. Protivnicima uvođenja zdravstvenog odgoja i onima koji ga poistovjećuju sa seksualnim odgojem poručio je da ne znaju što rade, jer je, istaknuo je, zdravstveni odgoj puno širi od seksualnog koji će biti samo jedan dio unutar njega.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović propisao je danas povećanje naknade za protupožarnu zaštitu pripadnicima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Oružanih snaga RH neposredno angažiranima na posebnim mjerama zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2012. godini, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. "Uslijed dosadašnjeg rekordnog angažmana zrakoplovnih snaga PP NOS-a OS RH na protupožarnim aktivnostima u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, odlukom ministra propisano je povećanje dnevnih naknada za razdoblje od 1. kolovoza do 30. rujna 2012. Tako su odlukom ministra povećane na 300,00 kuna dnevne naknade za kapetane zrakoplova Canadair CL-415 i helikoptera Mi-8 MTV1 te pilote zrakoplova AirTractor AT802.

SPLIT - Meksikanka Selena Margarit Graciano Macado (31), koja je brutalno ubijena u park-šumi Marjanu, mogla bi do kraja tjedna biti prevezena u Meksiko, doznaje se danas od počasnog konzula Meksika u Splitu Marina Bosotine. "Večeras ili sutra u Splitu se očekuje dolazak predstavnika meksičkoga veleposlanstva iz Budimpešte radi dogovora o prijevozu ubijene djevojke u Meksiko, za što je potrebno odobrenje i Republike Hrvatske, iz koje se tijelo otprema, i Meksika, u koji se ono doprema", izjavio je za Hinu Bosotina. Dodao je kako je stalno u vezi s bratom ubijene Meksikanke, koji je 22. kolovoza policiji u Splitu prijavio da mu je nestala sestra. "Bratu ubijene Meksikanke danas su stigla dva prijatelja iz Francuske i jedan iz Meksika", rekao je Bosotina.

VENECIJA/ZAGREB - Članovi Pulske grupe predstavili su večeras u venecijanskom Arsenalu svoju izložbu "Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor" koja će od 29. kolovoza do 25. studenoga predstavljati Hrvatsku na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture. Audio-vizualni postav hrvatskog paviljona, predstavljen večeras stručnoj javnosti, novinarima i kritičarima, ukazuje na probleme urbanog prostora u Hrvatskoj, nezadovoljstvo građana takvim stanjem, njihov otpor kapitalizmu i sve češće pozive na neposrednu demokraciju koja, smatraju autori izložbe, zaktijeva "neposredan prostor". Pulska grupa neformalna je skupina aktivista-istomišljenika koju, uz izbornika Tomislava Pavelića, čine redatelj Igor Bezinović, montažerka Hrvoslava Brkušić, fotograf Boris Cvjetanović i konceptualni umjetnik Siniša Labrović.

ZAGREB - Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) reagirajući na fotografije objavljene na nekim internetskim portalima potpredsjednika Foruma mladih SDP-a Osječko-baranjske županije i predsjednika Savjeta mladih Đakova, Tomislava Bogdana, priopćila je kako je tim fotografijama "s tri podignuta prsta u Beogradu i 'četničkim pozdravom' " Bogdan omalovažio i povrijedio sudionike i žrtve u Domovinskom ratu, ali i sve građane Republike Hrvatske. "Fotografijom s tri podignuta prsta u Beogradu i 'četničkim pozdravom' potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Osječko-baranjske županije i predsjednik Savjeta mladih Grada Đakova Tomislav Bogdan, svjesno je omalovažio, obezvrijedio i povrijedio sve sudionike i žrtve u Domovinskom ratu, njihove obitelji ali i sve građane Republike Hrvatske. Stoga je nedopustivo i na najstroži način treba biti kažnjivo takvo provociranje i ismijavanje sudionika i branitelja u Domovinskom ratu, koji su svoje živote položili da bi danas živjeli u neovisnoj Hrvatskoj", navodi u večerašnjem priopćenju tajnik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver i predsjednik Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije Goran Soldo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙