FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Liječnički konzilij MD Anderson Cancer Centra u Houstonu utvrdio je nakon provedene opsežne dijagnostičke obrade da se kod predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema radi o izuzetno rijetkom obliku multiplog mijeloma u relapsu te je preporučio da se u liječenju primijeni nestandardna ciljana terapija, priopćeno je danas iz Hrvatskog sabora. Liječnički konzilij na čelu s prof.dr. Hagopom M. Kantarjianom primjenu nestandardne ciljane terapije preporučio je na temelju rezultata molekularnog i genetskog laboratorijskog testiranja, a rezultate ciljanog liječenja konzilij očekuje nakon tri tjedna uzimanja lijeka te će nakon toga odlučiti o daljnjem tijeku liječenja.

ZAGREB - Blok umirovljenici zajedno (BUZ) priopćio je danas kako su apsolutno protiv nakane Vlade o davanju u koncesiju Hrvatske autoceste, navodeći da je riječ o nacionalnom prometnoj žili kucavici koja je građena novcem hrvatskih poreznih obveznika. "Naravno da nismo protiv davanja u koncesiju određenih gospodarskih ili infrastrukturnih objekata, no apsolutno smo protiv ove nakane Vlade kada je riječ o Hrvatskim autocestama", ističe se u priopćenju BUZ-a. Ocjenju kako je riječ o neopravdanom potezu u kontekstu zaštite i očuvanja nacionalnih interesa jer se "nacionalna prometna žila kucavica namjerava dati u koncesiju za otprilike isti ili malo veći iznos koji bi država u vrijeme trajanja monetizacije' uprihodila samo od PDV-a". HAC je prošle godine u državni proračun uplatio 436 milijun kuna PDV-a. Blok umirovljenici zajedno također procjenjuje kako je nakana da se drugom prepusti gospodarenje najvažnijim infrastrukturnim objektom Hrvatske, građenim novcem hrvatskih poreznih obveznika, neprihvatljiva te je "u suprotnosti s nacionalnim interesima".

ZEMUNIK DONJI - Na Međunarodnoj vojnoj vježbi „Jackal Stone 12" koja će se od 13. do 25. rujna održati na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, sudjelovat će pripadnici specijalnih snaga 11 zemalja NATO Saveza, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u vojarni "Zemunik" kod Zadra. "Cilj vježbe je proširenje suradnje, obučenosti i interoperabilnosti između oružanih snaga zemalja sudionica, a u svrhu jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti, uvježbavanja postupaka te podizanja razine sposobnosti planiranja i provedbe aktivnosti postrojba za specijalna djelovanja", istaknuo je zamjenik zapovjednika vježbe, brigadni general Ivan Jurić. Ta međunarodna vojna vježba se po drugi put održava u Hrvatskoj što svjedoči o povjerenju u Republiku Hrvatsku kao domaćina i pouzdanog partnera. Kroz dosadašnje vježbe "Jackal Stone" uspostavljeni su korisni odnosi kroz razmjenu doktrina, postupaka obuke, taktika i procedura postrojba za specijalna djelovanja, dodao je general Jurić. Vježba će se održati u dvije faze. Prva je zapravo u tijeku i to je pripremna faza koja traje od 5. do 12. rujna, a u sklopu druge faze od 13. do 25. rujna održat će se glavnina vježbe. U prvoj fazi se provodi zajedničko uvježbavanje pripadnika Oružanih snaga RH, specijalne policije i oružanih snaga SAD-a, dok će se u drugoj fazi provodi klasična multinacionalna vojna vježba u kojoj će sudjelovati pripadnici oružanih snaga 11 članica NATO-a; pripadnici specijalnih postrojba oružanih snaga Hrvatske, SAD-a, Češke, Estonije, Italije, Litve, Latvije, Norveške Poljske, Rumunjske, Slovačke. U svojstvu promatrača sudjelovat će predstavnici sedam zemalja.

LOVRAN - Nepoznata osoba pucala je iz vatrenog oružja po zvoniku župne crkve Svetoga Jurja u Lovranu tijekom noći od nedjelje na ponedjeljak, 9. na 10. rujna, izvijestila je danas Primorsko-goranska policijska uprava. Opatijska policija je jučer dobila dojavu od komunalnog redara o oštećenjima na zvoniku lovranske župne crkve iz 12. stoljeća. Očevidom je utvrđeno da je nepoznati počinitelj ispalio nekoliko hitaca te oštetio fasadu i stakleni dio sata na zvoniku. Materijalna šteta će se utvrditi naknadno. Policija provodi kriminalističko istraživanje i traga za počiniteljem, navode iz PU primorsko-goranske.

ZAGREB - HSLS je danas dao punu potporu održavanju referenduma među članovima sindikata udruženih u Maticu hrvatskih sindikata o Vladinu prijedlogu Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, ocjenjujući kako će rezultat referenduma biti jednim dijelom i ocjena vladine politike u znanosti i obrazovanju. "HSLS daje punu potporu članovima Sindikata učitelja zaposlenim u srednjim školama, znanosti i visokom obrazovanju te medicinskih sestara i tehničara u slobodi izbora da na referendumu koji će biti oslobođen svakog političkog pritiska, izaberu svoju pregovaračku poziciju", stoji u današnjem priopćenju HSLS-a koji ističe da je u svom djelovanju uvijek podupirao punu slobodu civilnog društva u kojem sindikati i sindikalno djelovanje imaju značajnu ulogu.

ZAGREB - Ministarstvo socijalne politike i mladih priopćilo je danas da je zbog nedostataka utvrđenih inspekcijskim nadzorom jučer donijelo rješenje o zabrani rada i zatvaranju Doma za psihički bolesne odrasle osobe Breznica Đakovačka. Temelj za takvu odluku su, kako se navodi u priopćenju, nedostaci utvrđeni inspekcijskim nadzorom provedenim 24. svibnja, a uključuju nezadovoljstvo korisnika pruženom uslugom, lošu prehranu, odnosno nepoštivanje normativa, neodgovarajuće higijenske uvjete, manipuliranje financijskim sredstvima korisnika vezanim uz pravo na pomoć za osobne potrebe (džeparac), oskudnu odjeću i obuću korisnika neprimjerenu potrebama, veličini i godišnjem dobu, loše uvjete stanovanja i spavanja korisnika, nepoštivanje izvršenja mjera koje su Domu prethodno naređene rješenjem Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi iz 2011. godine, moguće izrabljivanje korisnika usluge i zaposlenika Doma za rad na gospodarstvu koje je izvor najvećeg postotka hrane koju koriste korisnici usluge, veliku fluktuaciju stručnog osoblja Doma zbog neprimjerenih uvjeta rada, te nedostatan stručni kadar kao i tehničko osoblje.

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak posvjedočio je danas da je suradnju s marketinškom agencijom Fimi medija, preko koje je izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki, započeo na zamolbu Mladena Barišića, tadašnjeg rizničara vladajućeg HDZ-a te bliskog prijatelja stranačkog čelnika i premijera Ive Sanadera. Barišiću je gotovinu izvučenu iz HEP-a osobno odnosio u njegov ured u Carini ili sjedištu HDZ-a, zbog čega je Mravak već pravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora. "Barišićev zahtjev doživio sam kao nalog jer je bio rizničar stranke i blizak prijatelj premijera pa sam smatrao da mu trebam udovoljiti", kazao je Mravak svjedočeći na suđenju Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci na zagrebačkom Županijskom sudu. Prisjetio se da je u razgovoru s kolegama doznao kako odbijanje Barišićeve mobe "ne bi bilo dobro", jer bi zbog toga mogao biti smijenjen.

ZAGREB - Josip Manočić posvjedočio je danas da je Tomislav Merčep bio neformalni zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a koja je nezakonito uhićivala i zlostavljala pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj te da je i sam državni vrh nešto znao o privođenju srpskih civila na Zagrebački velesajam. Manolić je svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu optužio Merčepa da je odbio sudjelovati u proboju na Vukovar i da ga to njegovo ponašanje diskvalificira kao hrvatskog heroja. Njegovo odbijanje naredbe rezultiralo je time da je i pet tenkovskih postrojba odbilo otići u proboj u Vukovar, kazao je Manolić koji je 1991. bio predsjednik vlade. Rekao je da je Merčepa za savjetnika ministra unutarnjih poslova postavio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Iako nije bio imenovan zapovjednikom te postrojbe, opće je poznato da je on zapovijedao njezinim pripadnicima autoritetom svojih postupaka, rekao je Manolić svjedočeći u nastavku suđenja Merčepu, optuženom za ratni zločin. Ispričao je da je Merčep imao široki krug ovlasti koje nisu bile precizirane, ali ne operativnih, već samo savjetodavnih. No, ustvrdio je da se Merčep nije držao tih okvira već je okupio istomišljenike iz Vukovara i Zagreba s kojima je formirao ilegalnu postrojbu koja po svim shemama nije pripadala MUP-u. Ocijenio je da se Merčep nije uklapao ni u provođenje državne politike da se ne izaziva pripadnike srpske manjine koja je, po Manolićevim riječima, ionako već bila iziritirana medijskim napisima o ustašama. Manolić tvrdi da je optuženi kompromitirao takvu politiku. Suđenje se nastavlja ispitivanjem člana nekadašnje vlade nacionalnog jedinstva Živka Juzbašića.

KARLOVAC - U Karlovcu će se tijekom posljednja dva tjedna u rujnu potpisivati peticija kojom se traži da se prostor bivše vojarne Luščić- Jamadol zaštiti od propadanja i do konačnog rješenja stavi na raspolaganje udrugama i građanima za razne sportske i kulturne sadržaje, najavio je potpredsjednik Gradske organizacije HDZ-a Karlovac Damir Mandić. Potpise će prikupljati članovi Gradske organizacije mladeži HDZ-a i temeljnih ogranka HDZ-a Luščić i Novi centar na više mjesta u Karlovcu. Hrvatska kopnena vojska je vojarnu napustila prije šest mjeseci i ona je data na upravljanje Agenciji za upravljanje državnom imovinom, a sada je desetak zgrada prepušteno propadanju, trava nije pokošena cijelo ljeto, a u svibnju je, primjerice, nekontrolirano curila voda iz vodovodnih instalacija, te su građani Luščića samoinicijativno otklonili kvar, kaže Mandić.

ZAGREB - U sklopu završne konferencije projekta stručnog usavršavanja "Strategije učenja i poučavanja hrvatskoga jezika kao inoga jezika" (2011./2012.) danas su u Gradskoj skupštini Grada Zagreba predstavljeni rezultati tog projekta, mreža 30 osposobljenih učitelja razredne nastave, učitelja i nastavnika hrvatskog jezika, stručnih suradnika, ravnatelja i savjetnika AZOO-a te priručnik "Inojezični učenik u okruženju hrvatskoga jezika". Svrha projekta koji je počeo u siječnju 2011. i završio u rujnu 2012., bila je osigurati stručno usavršavanje učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika, učitelja razredne nastave koji poučavaju učenike koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik, a imaju pravo na školovanje u Hrvatskoj

ZADAR - Zadarska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim muškarce s otoka Ugljana, osumnjičenim da je jučer prijepodne u Lukoranu, na Ugljanu, paleći biljni otpad na svojoj parceli, izazvao požar makije i šume te nekoliko maslinika, priopćeno je danas iz Policijske uprave zadarske. Protiv njega državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙