FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozdravlja oslobađanje iranskog pastora

WASHINGTON/ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Sjedinjene Države pozdravile su izvješća da su iranske vlasti nakon tri godine pustile iz zatvora baptističkog pastora Youcefa Nadarkhanija i dopustile mu da se sastane sa svojom obitelji.

Nadarkhani je bio zatvoren više od 1000 dana i suočen s prijetnjom smrtne kazne pod optužbom za aspostazu - otpadništvo, zbog prelaska s islama na kršćanstvo. Prošloga je tjedna oslobođen te optužbe i osuđen na tri godine zatvora zbog evangelizacije muslimana, što je kazna koju je izdržao u pritvoru pa ja oslobođen.

Pozdravljajući njegovo oslobađanje, glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je kazala da je Iran njegovim procesuiranjem "jasno kršio međunarodne konvencije o ljudskim pravima".

"Unatoč toj vijesti, stanje vjerskih sloboda u Iranu ostaje teško. Veliki broj Iranaca ostaje u zatvoru i izložen je sudskom progonu samo zbog svoje vjere", istakla je Nuland.

Po njezinim riječima, više od stotinu bahaista, muslimana sunita, zoroasterijanaca i pripadnika derviških zajednica Gonabadi pate u zatočeništvu, a SAD poziva na njihovo hitno oslobađanje.

"Sjedinjene Države i dalje će podupirati Irance u borbi za poštivanje njihovih temeljnih ljudskih prava", kazala je Nuland u ponedjeljak na brifingu za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙