FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POI, Kovačić: Nikada nismo osvojili pet medalja

LONDON, 9. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić izrazio je zadovoljstvo nastupom hrvatskih sportaša na 14. paraolimpijskim igrama u Londonu. Hrvatska je na POI osvojila pet medalja, dva srebra i tri bronce, te imala još šest petih mjesta.

"Zadovoljan sam nastupom naše reprezentacije jer nikada nismo osvojili pet medalja. Nažalost, ovoga puta izostalo je zlato. Korak do medalje ostali su i Marija Iveković, te Albin Vidović. Tomislav Špalj je u stolnom tenisu imao 2:0 protiv prvog igrača svijeta, a taj meč bi ga odveo korak do medalje, dok su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić bile blizu pobjede u četvrtfinalu protiv Južne Koreje", kazao je Kovačić.

Prvi čovjek HPO-a pohvalio je Britance zbog cjelokupne organizacije, ali prije svega gledatelje: "Atmosfera je bila čudesna, stadion su bili puni, sjajno se navijalo za sve sportaše koji su slavljeni kao junaci. Britanski mediji su također odradili čudesan posao, bili su prepuni priča o POI. U Londonu je paraolimpijski sport otišao još jednu stepenicu naprijed".

Organizatori POI, ali i mediji senzibilizirali su javnost prema osobama s invalididetom, a Kovačić žali što Hrvatska u tom pogledu jako zaostaje.

"Gledajući naše prilike mi jako puno zaostajemo, prije svega zbog uvjeta koji imaju naši paraolimpijci. Neki naši sportaši nemaju niti minimalne uvjete za treninge. U Hrvatskoj moramo promijeniti stav prema sportu s invalididetom. Mi se ne možemo boriti sami i potrebna nam je podrška u svim segmentima", dodao je Kovačić, kazavši kako je HPO za odlične rezultate u Pekingu 'nagrađen' sa 40 posto manje novaca.

"Nas je četverogodišnji projekt London koštao oko 12 milijuna kuna," dodao je.

Predsjednik HPO-a se osvrnuo i na prvu zvijezdu POI-a u Londonu južnoafričkog atletičara Oscara Pistoriusa koji je osvojio zlato na 400 metara i štafeti 4x100m, ali i neočekivano poražen na 100 i 200 metara.

"Pistorius je mnogo učinio za paraolimpijski pokret i sport, međutim sjajno je što se pojavila konkurencija. Svi rade, svi treniraju i nema nedodirljivih. Zemlje jako puno ulažu u sport osoba s invaliditetom. Samo je pitanje kada će se pojaviti još koji sportaš s invaliditetom u drugim sportovima koji će ići prema vrhunskom sportu i na olimpijskim igrama," zaključio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙