FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vanjski radovi na Radničkom domu gotovi do kraja godine

VUKOVAR, 6. rujna 2012. (Hina) - Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Luisa Vinton u pratnji vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe obišla je danas zgradu Radničkog doma u središtu Vukovara na kojoj su u tijeku radovi na restauraciji i obnovi fasade.

Aktualne radove na povijesnoj zgradi izgrađenoj krajem 19. stoljeća i teško oštećenoj u Domovinskom ratu, zajednički financiraju UNDP preko Europskog parlamenta koji je osigurao milijun eura te Vlada preko Fonda za obnovu i razvoj Vukovara s 340.000 eura.

„Ovo je jedan od najvećih projekata koji radi UNDP u Hrvatskoj, zadovoljni smo napretkom radova i sigurna sam da će do kraja godine radovi na vanjskoj obnovi Radničkog doma biti završeni“, izjavila je Vinton u Vukovaru. Naglasila je da je riječ o kompliciranim radovima restauracije kako bi zgrada dobila izvorni izgled.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo istaknuo je dobru suradnju s UNDP-om.

„Nažalost obnova krovišta zgrade odvijala se u ranoj fazi obnove pa je dio krova zbog loše izvedbe propao no iznašli smo dodatna sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja pa će i on sada biti saniran“, rekao je Sabo. Procijenio je da bi se iznos ukupne obnove Radničkog doma mogao popeti na 35 do 40 milijuna kuna.

Sabo je potvrdio da je sa stalnom predstavnicom UNDP-a razgovarao o financiranju nastavka obnove pri čemu bi se taj projekt kandidirao prema fondovima EU.

„Tako bi i rokovi cjelovite obnove ovisili o, nadam se, pozitivnom odgovoru Europske komisije“, rekao je Sabo.

Prema riječima vukovarskog gradonačelnika provela bi se javna rasprava o namjeni objekta no izvjesno je da bi uz kulturne sadržaje dio objekta bio namijenjen i komercijalnim kako bi se lakše podmirivali troškovi održavanja objekta.

U zgradi sadašnjeg Radničkog doma u središtu Vukovara po izgradnji 1897. godine bio je smješten Grand hotel, a zgrada je poznata i kao mjesto održavanja 2. Kongresa KPJ 1920. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙