FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

UDBINA - U procesiji u povodu Dana hrvatskih mučenika jutros su se vjernici s Krbavskog polja, od Crkve sv. Marka groba podno Udbine popeli do Crkve hrvatskih mučenika noseći u rukama knjižice križnog puta: 'Isusov kalvarijski put u križnom putu Hrvata'. Pozdravljajući stotinjak sudionika procesije i okupljene hodočasnike, gospićko-senjski biskup Mile Bogović primijetio je da je u odnosu na prošlu godinu došlo osjetno manje ljudi. Hodočasnika je ove godine oko dvije tisuće, rekao je i ocijenio da je razlog tomu što se Dan hrvatskih mučenika proslavlja ranije, u vrijeme glavne turističke sezone. Biskup Bogović je rekao da Krbavski križ, koji su vjernici Gradišća uzeli za svoj simbol, polako postaje simbolom cijele iseljene Hrvatske i simbolom okupljanja Hrvata. "Ovaj je križ simbol našeg zajedništva. Gradišće i mnoge druge krajeve naselili su izbjeglice iz Hrvatske nakon tragične bitke na Krbavskom polju (9. rujna 1493.g.), a s njihovom se selidbom selio i križ krbavskih biskupa, pa ga s pravom možemo smatrati simbolom naše hrvatske raseljenosti. Želimo da on i Crkva hrvatskih mučenika postanu simbol duhovne i nacionalne povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske", kazao je biskup Bogović. Ove se godine Dan hrvatskih mučenika slavi 25. kolovoza, a po odluci Hrvatske biskupske konferencije svake će se godine slaviti posljednje subote u kolovozu, između Dana žrtava totalitarističkih režima (23. kolovoza) i 9. rujna, dana tragične Krbavske bitke. "Mi ističemo vjernost u čašćenju križa ponesenog za drugoga, jer nam mir i slogu neće donijeti pobjednici, već štovanje mučeništva, budući da se oko mučeništva Isusa Krista i njegovih vjernih svjedoka i sljedbenika stvara snažno zajedništvo koje nazivamo Crkva“, pojašnjava tu odluku biskup Bogović. Prijašnjih je godina bilo uobičajeno da se vjerničkom skupu na Udbini obraćaju i predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade RH, te Ličko senjske županije, ali je danas župnik Nikola Turkalj kazao da je razlog tome bio što se Crkva hrvatskih mučenika još gradila, uz koordinaciju i financijsku pomoć Glavnog odbora za izgradnju u kojem su bili i političari. Lani je, nakon osam godina, izgradnja završila te je Crkva hrvatskih mučenika posvećena i predana vjernicima i hodočasnicima. Političari mogu ako žele, kazao je Turkalj, doći kao i drugi vjernici, ali ubuduće neće više biti sastavni dio protokola, odnosno programa.

OSIJEK - Predstavnici Hrvatske stranke prava (HSP) danas u gradovima i općinama u kojima postoji ulica s imenom Vukovara pale svijeće u znak sjećanja na početak bitke za Vukovar u Domovinskom ratu, a predsjednik stranke Daniel Srb učinio je to u Osijeku, na početku Vukovarske ulice. Bitka za Vukovar počela je na današnji dan 1991., kada je u 10 sati pala prva granata na grad, podsjetio je Srb. Da tada nije bilo hrabrosti, odlučnosti i spremnosti da se usprkos neravnopravnom odnosu snaga bore za svoj grad i Hrvatsku, danas ne bi bilo ni Hrvatske. To je nešto što se u Hrvatskoj treba prepoznati, rekao je Srb nakon što je upaljeno 87 svijeća. U spomen na 87 dana junačke borbe vukovarskih branitelja danas su lampaše zapalili i zagrebački HSP-ovci na čelu s predsjednikom gradske organizacije stranke Sinišom Šukundom. Ni nakon 21 godinu nitko osim Veselina Šljivančanina, koji je dobio malu kazna, nije odgovarao ni za ubojstva ni za silovanja ni za prekomjerna granatiranja Vukovara, kazao je tom prilikom Šukunda.

OSIJEK - Komentirajući prelazak šest članova HSP-a u HDSSB, predsjednik HSP-a Daniel Srb rekao je danas u Osijeku da je tu riječ o egzistenciji, a ne politici, jer je većina njih bez stalnog zaposlenja, a HSP ne dijeli radna mjesta svojim članovima. Na upit novinara da komentira jučerašnji prelazak šest bivših članova stranke, među kojima i bivšeg predsjednik osječkoga HSP-a Marija Opačka, Srb je kazao kako ta situacija "nije političko nego egzistencijalno pitanje" jer su Opačak i većina bivših članova koji su jučer pristupili HDSSB-u mladi ljudi koji su dugo vremena bez stalnog zaposlenja, a našli su se pod pritiskom onih koji "raspolažu mogućnošću da nekome osiguraju ili ne osiguraju stalno radno mjesto". "Kroz ovo treba otvoriti jedno drugo pitanje, a to je koliko takve situacije koštaju građane Osijeka, jer to nisu besplatni prelasci. Razumijem mlade ljude, jer nije lako biti u HSP-u koji ne dijeli radna mjesta svojim članovima, a neki drugi se koriste tom mogućnošću kako bi ostvarili svoje političke interese, ali je to na račun građana Osijeka i Osječko-baranjske županije", rekao je Srb danas nakon paljenja svijeća u povodu obljetnice početka napada na Vukovar u Vukovarskoj ulici u Osijeku.

ZAGREB - Buknuo je požar na području između Donje Perjasice i Kestenjka u Karlovačkoj županiji, u kojemu je opožarena trava i nisko raslinje, izvijestila je u podne Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjeluju djelatnici karlovačke Javne vatrogasne postrojbe i lokalne vatrogasne snage. Na požarište će tijekom dana biti upućena pomoć vatrogasnih snaga iz Zagreba. I dalje je u tijeku gašenje požara otvorenog prostora kod mjesta Kosinj u Ličko-senjskoj županiji. Požar gase DIP Zadar, Šibenik i Split, JVP Gospić, DVD-i Karlobag, Pazarište, Otočac, Brinje, Vrhovine, Sinac, Perušić, djelatnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit - ukupno oko 70 vatrogasaca. Požar koji bukti već četvrti dan gase i dva air tractora.

ZAGREB - Ugašeni su požari kod Komiže na otoku Visu, na području Dugobaba i kod Podgrađa u kanjonu Cetine, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U požaru na otoku Visu kod mjesta Komiža opožareno je 40 hektara borove šume. Požar kod Podgrađa u kanjonu Cetine je ugašen, a izgorjelo je 15 hektara borove šume. U Ličko-senjskoj županiji i dalje se gasi požar kod mjesta Kosinj. Jutros su u pomoć lokalnim vatrogasnim snagama upućeni DIP Zadar, Šibenik i Split. Tijekom jutra na požarište su upućena i dva protupožarna zrakoplova air tractor i helikopter. Požar na području Svilaje u Šibensko-kninskoj županiji i dalje se gasi. Opožarena je trava, nisko raslinje i mješovita šuma. U gašenju sudjeluju zemaljske vatrogasne snage. Na požarište su upućena i dva air tractora. I dalje se gasi požar kod mjesta Imotica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Opožareno je 50 hektara makije i borove šume. U gašenju sudjeluju zemaljske vatrogasne snage i dva canadaira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙