FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

DUBAI - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokušao je opravdati svoj kontroverzni posjet Iranu, kazavši kako je ovotjedno putovanje iskoristio da bi potaknuo promjene, utjecao na poboljšanje ljudskih prava i transparentnost Teherana, kada je riječ o nuklearnom programu zemlje. "Vjerujem u moć diplomacije, vjerujem u dijalog među ljudima, ali i u angažman na određenim ciljevima. Upravo sam se tome posvetio tijekom svojeg posjeta Teheranu", rekao je Ban u zračnoj luci Dubai, prije nastavka leta za UN-ovo sjedište u New Yorku. Ban je prisustvovao summitu Pokreta nesvrstanih, koji čini 120 država članica, uglavnom zemalja u razvoju. Među njima su bili i najviši dužnosnici i ministri sirijske vlade koji su, kako je rekao Ban, obećali da će razmotriti njegov zahtjev za boljim pristupom međunarodnim humanitarnim radnicima koji se ondje nalaze.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama govorio je u subotu o drugoj godišnjici obilježavanja američkih vojnih operacija u Iraku, pozvavši Amerikance da se angažiraju na nacionalnoj obnovi SAD-a u trenutku kada se zemlja bori protiv ekonomske krize. Obama je donio odredbu o završetku vojnih operacija u Iraku 31. kolovoza 2010., a nakon sedmogodišnjeg ratnog sukoba, no američki su se vojnici odande povukli krajem 2011. "Okrećući stranicu koja se odnosi na desetak godina ratnih sukoba, vrijeme je da se Amerikanci angažiraju na nacionalnoj obnovi", kazao je u svom obraćanju naciji Obama. Pohvalio je sposobnost i discipliniranost američkih veterana, obećavši kako će ih nagraditi na način da će im ponuditi najbolje opcije za zaposlenja te za stanovanje. Od 2003. do 2010. u Iraku je poginulo oko 4.400 a ranjeno oko 33.000 američkih vojnika.

GUIUAN - Deseci tisuća stanovnika na filipinskom otoku Samaru vratili su se u subotu kućama nakon što je povučeno upozorenje o mogućem tsunamiju nakon potresa koji je u petak pogodio to područje. U snažnome potresu magnitude 7,6 što se dogodio u petak na moru uz filipinsku obalu poginula je jedna osoba, oštećene su ceste i mostovi, a među stanovnicima je zavladala panika pa su u strahu od tsunamija pobjegli na viši teren. Potres je imao središte oko 150 kilometra od istočne obale Filipina u visini grada Guiuana u pokrajini Samar, rekla je američka agencija. Upozorenje na tsunami bilo je izdano za Filipine, Japan, Indoneziju, Tajvan, Papuu Novu Gvineju i druge otoke Pacifika uključujući američku saveznu državu Havaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙