FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

AVARUA - Američka državna tajnica Hillary Clinton izrazila je u petak nadu, prigodom posjeta otocima u Tihom oceanu kojima prijete klimatske promjene, da će SAD učiniti više od obećanog oko smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova. Clinton, kao prva američka državna tajnica koja sudjeluje na godišnjem Forumu pacifičkog otočja, obećala je 25 milijuna dolara pomoći nacijama najugroženijima porastom voda za prilagođavanje toj opasnosti. Izjavila je da SAD drži obećanje predsjednika Baracka Obame iz 2009. dano na konferenciji u Kopenhagenu o smanjenju emisija stakleničkih plinova za 17 posto do 2020. u odnosu na razinu iz 2005. Prijedlozi Demokratske stranke Hillary Clinton o smanjenom ispuštanju stakleničkih plinova nisu prošli u američkom Kongresu jer republikanci dovode u pitanje znanstvene zaključke o klimatskim promjenama i tvrde da bi takve mjere bile preskupe. Na forumu je Clinton također kazala da će SAD jačati sigurnosna partnerstva širom pacifičke regije te da će bliskije surađivati s Kinom u vrijeme kada ona širi svoj utjecaj u toj regiji. Na forumu su se okupili predstavnici 16 neovisnih država i samouprava, od Novog Zelanda i Australije do malih otoka poput Tuvalu i Nauru.

GHAZNI - U dvostrukom samoubilačkom napadu na vojnu bazu NATO-a u Afganistanu u subotu je u zoru poginulo najmanje dvanaest Afganistanaca, među kojima veći broj civila, objavile su vlasti. U napadu je zabilježen i veći broj ranjenih, dodali su dužnosnici policije u pokrajini Wardak, u središnjem dijelu Afganistana. "Muškarac koji je došao pješice aktivirao je eksploziv koji je imao na sebi na ulazu u bazu Sayedabad čime je omogućio kamionu da uđe u bazu i sam eksplodira", rekao je glasnogovornik pokrajinske vlade Shahiddullah Shahid. Glasnogovornik ISAF-a kazao je da nema poginulih među vojnicima međunarodnih snaga. Brojni civili rade u bazama NATO-a ili u njihovoj blizini, a po UN-u u Afganistanu je u prvih šest mjeseci ove godine poginulo 1.145 civila. Odgovor za napad preuzeli su talibani.

ISLAMABAD - Četiri ekstremista ubijena su iz američke bespilotne letjelice u sjeverozapadnom dijelu Pakistana koji se smatra uporištem talibana i skupina povezanih s Al Kaidom, kazali su pakistanski izvori sigurnosti. "Iz američkih letjelica ispaljena su četiri projektila na ekstremističko uporište, pri čemu su poginula četiri ekstremista" u Deganu, u Sjevernom Vaziristanu, u blizini afganistanske granice, kazao je izvor sigurnosti. Drugi je izvor potvrdio tu informaciju. Pakistanske vlasti kritiziraju česte napade američkih bespilotnih letjelica, čije su baze u Afganistanu, jer ih smatraju kršenjem pakistanskog nacionalnog suvereniteta te stoga što jačaju protuameričke osjećaje kod stanovništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙