FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Bledski strateški forum, tradicionalna međunarodna regionalna konferencija na kojoj će uz niz drugih istaknutih osoba iz regije, Europe i svijeta sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić, započet će u nedjelju. U fokusu ovogodišnje konferencije na Bledu s tematskim naslovom "Europa i preoblikovani globalni poredak" koja završava u ponedjeljak bit će uloga Europe u međunarodnim odnosima, regionalni izazovi u južnom Sredozemlju, jugoistočnoj Europi i središnjoj Aziji, te odnosi Europske unije i Kine. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova koje je organizator konferencije objavilo je da se na dvodnevnoj konferenciji na Bledu koja se u zadnjih šest godina afirmirala kao značajan događaj na kojemu se okupljaju lideri, gospodarstvenici, predstavnici vlada i međunarodnih organizacija iz regije, Europe i svijeta, očekuje 300 sudionika, među njima dva premiera i 9 ministara vanjskih poslova.

TEHERAN - Egipatski predsjednik Muhamed Morsi osudio je u četvrtak na summitu nesvrstanih u Teheranu "tiranski režim" u Siriji. "Revolucija u Egiptu bila je stup arapskog proljeća, počela je nekoliko dana nakon Tunisa, slijedile su je Libija i Jemen a danas se revolucijom u Siriji bore protiv tiranskog režima" te zemlje, kazao je Morsi. Iran je glavni regionalni saveznik režima predsjednika Bašara al-Asada koji podržava bezuvjetno od početka narodne pobune u Siriji u ožujku 2011. Iranski čelnici protive se promjeni režima u okviru rješavanja krize, suprotno od Egipta. Predstavnici Sirije napustili su dvoranu tijekom govora egipatskog predsjednika.

BEJRUT - Sukobi su izbili u četvrtak rano ujutro između sirijske vojske i ustanika na istoku i jugu Damaska, izvijestili su oporbeni čelnici. Pucnjava se čula u četvrtak ujutro u četvrti Kabun, a okršaji strojnicama i tenkovima odvijali su se i u četvrti Tadamun. U pokrajini Deir Ezor, na istoku zemlje, ustanici su napadali minobacačima glavni stožer vojne sigurnosti u gradu Bukamalu, dok su istovremeno sukobi trajali u samom Deir Ezoru, blizu drugog glavnog stožera vojne sigurnosti, rečeno je iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava. U srijedu je u čitavoj zemlji smrtno stradalo 128 osoba, od kojih 77 civila, 19 ustanika i 32 vojnika, prema podacima Opservatorija. Četrdeset četiri civilne žrtve ubijene su u glavnom gradu.

PEKING - Devetnaest rudara je poginulo a 28 se smatra nestalima nakon eksplozije plina rudniku ugljena u provinciji Sichuan, objavila je u četvrtak agencija Xinhua. Ekipe za spašavanje iz ostalih rudnika upućene su u rudnik Xiaojiawan pa je spašeno 107 rudara nakon eksplozije koja se dogodila u srijedu. Nesreće u kineskim rudnicima su vrlo česte zbog nedovoljne primjene zaštitnih mjera i pritiska da se ispune potraživanja rastućeg gospodarstva ali kineske vlasti kažu da je broj žrtava u padu. Po podacima kineske agencije za zaštitu na radu u 2011. godini poginula sue 1973 rudara dok je u 2010. broj smrtno stradalih rudara bio 2433 a 2009. poginuo je 2631.

CAPE CANAVERAL - Raketa Atlas 5 lansirana je u četvrtak iz Cape Canaverala na Floridi kako bi u orbitu oko Zemlje postavila dva NASA-ina znanstvena satelita namijenjena proučavanju Van Allenovih pojasa zračenja. Raketa će dva identična satelita nazvana Radiation Belt Storm Probes postaviti u orbitu iznad Zemlje. Te znanstvene sonde opremljene brojnim instrumentima trebale bi tijekom sljedeće dvije godine istražiti Van Allenove pojase zračenja, "nakupine" energetski nabijenih čestica koje okružuju Zemlju. Dva pojasa u obliku divovske krafne, nazvana po fizičaru sa Sveučilišta Iowa Jamesu Van Allenu, otkrila je 1958. sonda Explorer 1, prvi američki znanstveni satelit. Pojase na okupu drži magnetsko polje Zemlje, koje zarobljuje električki nabijene čestice podrijetlom sa Sunca i iz svemira. Kako su pojasi nastali i zašto se ponekad mijenja njihova veličini jedna je o dugotrajnih znanstvenih zagonetki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙