FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je u intervjuu za srbijansku agenciju Tanjug ocijenio kako su odnosi između Hrvatske i Srbije unaprijeđeni i da je riječ o nezaustavljivom procesu u kojem će doći vrijeme i za susrete sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, ali da za to treba odabrati pravi trenutak.

"Još moramo raditi na izgradnji dobrog ozračja pa će doći i taj trenutak da predsjednik Nikolić dođe u Zagreb, a ja odem u Beograd i da razgovaramo o svim problemima", istaknuo je Josipović. Josipović je za srbijansku agenciju ponovio da su otvorena pitanja koja opterećuju odnose dviju zemalja i dalje pitanja nestalih osoba, povrata otete imovine, izbjeglica, a ocijenio je i da tužba i protutužba za ratne zločine Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu "nisu najvažnije za razvoj hrvatsko-srpskih odnosa".

Josipović je govorio i o javnoj raspravi koju već danima vodi s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, ustvrdivši da je bit spora u raspodjeli sredstava namijenjenih manjinama u Hrvatskoj. Objasnio je da se SNV financira iz više izvora, koji nisu svima dostupni i da je takav "nepravedan" aranžman prema drugim Srbima i srpskim organizacijama koje nisu u SNV rezultat političkih kombinacija koje je Pupovac imao s prijašnjim HDZ-ovim vladama, što je dovelo do nezadovoljstva nemalog broja Srba u Hrvatskoj koji žele jednake mogućnosti.

ZAGREB

General Slobodan Praljak u cijelosti osporava odluku Tajništva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom od njega potražuje više od tri milijuna eura koje je isplatilo za troškove njegove obrane i radije će se vratiti u pritvor Haškog suda nego ostati na privremenoj slobodi, ako to mora biti u kućnom pritvoru, priopćila je u četvrtak Praljkova odvjetnica Nika Pinter. ICTY je u podnesku u utorak objavio kako Haaško tužiteljstvo smatra da se generalu Praljku mora ukinuti boravak na privremenoj slobodi nakon što je tajništvo suda objavilo kako od njega potražuje više od tri milijuna eura koje je isplatilo za troškove njegove obrane, jer je svojom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane.

"Po izričitom zahtjevu i uputi generala Slobodana Praljka, obrana je podneskom 24.08.2012.od sudskog vijeća tražila ukidanje privremene slobode i povratak generala Praljka u Pritvorsku jedinicu ICTY-a", stoji u pripćenju koje je odvjetnica Pinter u srijedu uputila medijima. Njezin klijent takovom je odlukom Haškom sudu poručio da ne samo da nema opasnosti od njegovog bijega, nego će se radije vratiti u haški pritvor nego biti na slobodi u kućnom pritvoru.

MOSTAR

Zastupnici dvaju HDZ-a u BiH uputili su u srijedu u parlamentarnu proceduru amandmane na izmjene ustava BiH i Federacije BiH kako bi se otklonila diskriminacija prema predstavnicima manjina i izjednačila pozicija Hrvata prema druga dva naroda.

Kako je za medije izjavila predsjednica hrvatskog kluba u domu naroda parlamenta BiH Borjana Krišto, prijedlogom dvaju HDZ-a utvrđuje se da je BiH država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana. Ovi prijedlozi odnose se na novi način biranja izaslanika u domove naroda te posredni izbor članova predsjedništva BiH.

Dva HDZ-a predložila su novi način biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani dom naroda Federacije BiH iz kojega se bira izvršna vlast.

ZAGREB

Ujedinjeni narodi, Europska komisija i nacionalne vlasti pokrenuli su novi projekt na zapadnom Balkanu i u Turskoj koji će pridonijeti smanjenju rizika od katastrofa i poboljšanju prilagodbe klimatskim promjenama, priopćila je Delegacija EU-a u RH.

Kako je priopćeno, projekt će biti formalno pokrenut 30. kolovoza u Zagrebu, a namijenjen je vlastima za upravljanje katastrofama i nacionalnim meteorološkim i hidrološkim službama. Dvogodišnji projekt sponzoriraju UN-ov Ured za smanjenje rizika od katastrofa i Svjetska meteorološka organizacija (WMO), a 2,2 milijuna eura osigurava Opća uprava za proširenje Europske komisije, u sklopu instrumenta IPA. Korisnici su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Turska i Kosovo. Projekt će poboljšati kapacitete nacionalnih službi za upravljanje rizicima od katastrofa i meteoroloških i hidroloških službi.

NEW ORLEANS

Uragan Isaac u srijedu se nastavio kretati preko američke savezne države Louisiane a nasipi oko New Orleansa, izgrađeni nakon pustošenja Katrine prije sedam godina, izdržali su udar nevremena. Isaac prate obilne kiše i jak vjetar, iako je uragan blago oslabio i sada vjetrovi pušu brzinom od 120 km na sat prema ranijih 130. Nacionalni centar SAD-a za uragane (NHC) najavio je da se u sljedećih 48 sati očekuje postupno slabljenje uragana. Uragan Isaac svrstan je u prvu kategoriju na Saffir-Simpsin ljestvici, koji ima 5 stupnjeva. Američka vojska izrazila je zadovoljstvo sustavom zaštite od poplava izgrađenim nakon Katrine oko New Orleansa, grada čije se središte nalazi ispod morske razine. "Mi imamo povjerenja da će sustav reagirati kako treba", navedeno je u priopćenju Inženjerijskog korpusa američke vojske, čiji su pripadnici nakon 2005. oko New Orleansa obnovili i izgradili 560 km nasipa i 78 pumpnih stanica, i nadležni su za njihovo održavanje. U drugim su područjima jake kiše koje prate uragan Isaac izazvale poplave i evakuaciju stanovnika a više od 545.000 domaćinstava u Louisiani je ostalo bez električne energije.

TBILISI

Snage gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova ubile su 11 naoružanih napadača, a tri policajca poginula su u operaciji oslobađanja talaca u blizini granice s Rusijom, objavilo je u srijedu ministarstvo. Pet pripadnika snaga ministarstva unutarnjih poslova ranjeno je u sukobu koji se dogodio u blizini granice s ruskom regijom Dagestan, dodaje ministarstvo ne navodeći podatke o državljanstvu napadača niti da li su u zemlju ušli iz Rusije. Ako se ispostavi da su napadači iz Rusije, incident bi mogao povećati napetosti između Moskve i prozapadnog Tbilisija, čiji su odnosi još uvijek napeti nakon petodnevnog rata u kolovozu 2008. vođenog oko dvije separatističke regije u Gruziji koje podupire Rusija. Prema glasnogovornici gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Salomi Makharadze ministarstvo u utorak poslalo snage u regiju Kakheti na sjeveru zemlje, kako bi pomogle lokalnoj policiji u traganju za neodređenim brojem talaca, koji su oslobođeni tijekom operacije. Obračun je nastavljen u srijedu, kada su vojnici opkolili šest militanata u jednom klancu na planini Kavkaz. Gruzijska televizija prikazala je kratku video snimku dvojice oslobođenih talaca, koji su rekli da ih je zarobila skupina od 15 muškaraca naoružanih s automatskim puškama i raketnim bacačima. Oni su dodali da su svi otmičari nosili brade, sugerirajući da je riječ o islamskim militantima.

NEW YORK (UN)

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastao se u srijedu u Teheranu s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i vrhovnim vjerskim vođom Ali Hameneijem te ih pozvao da poduzmu konkretne korake kako bi dokazali da je nuklearni program njihove zemlje miroljubiv.

On je također pozvao sve države da se zaustave dostavu oružje sukobljenim stranama u Siriji, izjavio je Banov glasnogovornik Martin Nesirky. On je novinarima u New Yorku rekao da je glavni tajnik na odvojenim sastancima s predsjednikom Ahmadinedžadom i ajatolahom Hameneijem, također rekao kako smatra da su njihovi najnoviji verbalni napadi na Izrael "uvredljivi, huškački i neprihvatljivi". Ban je u srijedu stigao u trodnevni posjet Teheranu kako bi nazočio sastanku na vrhu Pokreta nesvrstanih koji okuplja 120 zemalja. On se oglušio na pozive SAD-a i Izraela da bojkotira taj skup.

"On je rekao da Iran treba poduzeti konkretne korake kako bi odgovorio na zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dokazao svijetu da njegov nuklearni program ima isključivo miroljubivu namjenu", istakao je Nesirky. U pogledu Sirije, Ban je pozvao iranske čelnike da iskoriste svoj utjecaj i pozovu sirijskog predsjednika Bašar al-Asada da zaustavi nasilje i stvori uvjete za "vjerodostojan dijalog i istinski politički proces koji će ispuniti volju sirijskog naroda".

NEW YORK/ZAGREB

Izravno svjedočanstvo američkog mornaričkog specijalca o okolnostima ubojstva nekadašnjeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena, izneseno u knjizi "No Easy Day", suprotno je službenoj verziji priče o tom događaju i već sad izaziva golemu pozornost američke javnosti, iako knjiga tek treba biti puštena u prodaju, piše u srijedu američki portal Huffington Post. U knjizi, koju je taj portal dobio na uvid, mornarički specijalac (Navy SEAL) koji je sudjelovao u napadu na kompleks u pakistanskom Abbottabadu u kojem se skrivao Bin Laden, kaže da je najtraženiji svjetski terorist bio nenaoružan i da je već bio mrtav, prostrijeljene glave, kada su američki komandosi ušli u spavaću sobu.

Unatoč brojnim tvrdnjama da je Bin Laden imao oružje i pružao otpor pri ulasku specijalaca u sobu, on nije bio naoružan. Smrtno je ranjen prije njihovog ulaska u sobu, piše Owen. Po službenoj američkoj verziji događaja, na Bin Ladena se pucalo tek nakon što se vratio u sobu, jer su specijalci mislili da je posegnuo za oružjem. U knjizi se ističe i kako je o napadu izneseno puno pogrešnih informacija. Također, Owen navodi da se specijalci nisu našli na udaru vatre kad su ulazili u kompleks, da nije bilo 40-minutne borbe i da Bin Laden apsolutno "nije imao vremena pogledati nas u oči".

BEČ

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) uspostavila je radnu skupinu za Iran koja treba voditi inspekcije i istrage spornih iranskih nuklearnih aktivnosti, pokazao je u srijedu interni dokument. Kratko priopćenje IAEA upućeno njegovu osoblju čini se kao pokušaj okupljanja i fokusiranja vođenja iranskog slučaja spajanjem stručnjaka i drugih resursa u jednoj jedinici. Interni dokument agencije kaže da će radna skupina za Iran biti dio odjela IAEA koji vrši inspekcije po svijetu kako bi se zajamčilo da se nuklearni materijal ne preusmjerava za vojne namjene.

AMSTERDAM

Nizozemska policija je potvrdila da putnički zrakoplov koji je izazvao sigurnosnu uzbunu u zračnoj luci Schiphol nije otet, izvijestila je nizozemska novinska agencija ANP u srijedu. Zabuna oko moguće otmice nastala je zbog toga što nije bilo radio veze sa zrakoplovom, izvijestio je ANP pozivajući se na policiju. Prethodno je policija objavila kako je možda otet putnički zrakoplov na letu iz Malage u Amsterdam sa 180 putnika koji je sletio u Schiphol. Glasnogovornik španjolskog zračnog prijevoznika Vueling Airline kazao je kako su izviješća o otmici aviona rezultat nesporazuma u komunikaciji pilota i kontrolnog tornja. Zrakoplov je po slijetanju okružen snagama policije koja je potom ušla u zrakoplov i pretražila ga.

MOSTAR

Situacija na požarištima u Hercegovini u srijedu se pogoršala zbog vjetra koji se pojačava, a vatru gase jedan helikopter iz Rusije i jedan oružanih snaga BiH.

Prema navodima civilne zaštite u Konjicu stanje je značajno teže u odnosu na dan ranije.

"Vjetar je raspirio i proširio požarnu liniju. U gašenju požara sudjeluju helikopteri oružanih snaga BiH i Ruske Federacije", rekao je zapovjednik civilne zaštite u Konjicu Fadil Tatar. Kod Mostara i dalje gori šuma i nisko raslinje na području Rujišta, na obroncima planine Velež, dok vatrena stihija na više mjesta trenutačno ne ugrožava obiteljske kuće na području istočne Hercegovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙