FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dva HDZ-a u BiH predložila ustavne promjene

MOSTAR, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Zastupnici dvaju HDZ-a u BiH uputili su u srijedu u parlamentarnu proceduru amandmane na izmjene ustava BiH i Federacije BiH kako bi se otklonila diskriminacija prema predstavnicima manjina i izjednačila pozicija Hrvata prema druga dva naroda.

Kako je za medije izjavila predsjednica hrvatskog kluba u domu naroda parlamenta BiH Borjana Krišto, prijedlogom dvaju HDZ-a utvrđuje se da je BiH država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana.

Ovi prijedlozi odnose se na novi način biranja izaslanika u domove naroda te posredni izbor članova predsjedništva BiH.

Izaslanik HDZ-a 1990. u domu naroda parlamenta BiH Martin Raguž istaknuo je da prijedlog dvaju HDZ-a omogućava europsku budućnost BiH, budući su se potpisanom Mapom puta s Europskom unijom političari iz BiH obvezali da će do kraja kolovoza u parlamentarnu proceduru uputiti ustavne promjene kojim bi se ispunila presuda suda za ljudska prava iz Strasbourga.

"U rokovima koje smo preuzeli u Bruxellesu reagirali smo i otvorili mogućnost BiH da u cijelosti riješe ova pitanja i to ne samo s pozicije hrvatskog naroda", rekao je Raguž.

Dva HDZ-a predložila su novi način biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani dom naroda Federacije BiH iz kojega se bira izvršna vlast.

Nakon posljednjih izbora, dva HDZ-a su prosvjedovala zbog toga što je vlast u Federaciji BiH uspostavljena bez sudjelovanja stranaka za koje je glasovao najveći broj Hrvata, dok je pak hrvatski član BiH predsjedništva Željko Komšić izabran uz potporu najvećeg broja bošnjačkih birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙