FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upitna registracija birača za Srebrenicu

SARAJEVO, 27. kolovoza 2012.(Hina) - Novih četiri i pol tisuće birača bošnjačke nacionalnosti registrirano je u Srebrenici, kako bi ondje mogli glasovati na općinskim izborima što će se u Bosni i Hercegovini održati 7. listopada, no vlasti Republike Srpske ali i predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Branko Petrić osporili su zakonitost te registracije i najavili poduzimanje mjera koje bi mogle dovesti i do poništenja izbornih rezultata.

Vršitelj dužnosti načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, koji je ujedno i zajendički kandidat bošnjačkh stranaka za načelnika na predstojećim izborima, izjavio je kako je u proteklim mjesecima osigurano da na izbore može izići oko šest tisuća i 600 bošnjačkih birača.

"Smatram da će nas ove brojke uvesti u pravičan izborni proces, što je i bio naš cilj", izjavio je Duraković kako ga u ponedjeljak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Pojasnio je kako je prije početka kampanje dodatne registracije birača u Srebrenici bilo prijavljeno tek oko dvije tisuće i 100 Bošnjaka što je bilo dvostruko manje u odnosu na srpsko biračko tijelo.

Središnje izborno povjerenstvo ranije je odlučilo kako u Srebrenici ove godine neće biti iznimki, odnosno kako će ondje kao i u svim drugim općinama moći glasovati samo oni građani koji ondje imaju prijavljeno prebivalište.

Zbog specifičnog statusa Srebrenice i velikog broja prognanih iz te općine koji se tamo uspjeli vratiti, ranije su u njoj mogli glasovati svi predratni stanovnici, bez obzira na trenutačno prebivalište.

U takvim je okolnostima bilo izvjesno kako bi vlast u Srebrenici po prvi puta nakon rata preuzele stranke sa srpskim predznakom, što je za Bošnjake bilo neprihvatljivo, pa je stoga i provedena kampanja dodatne registracije birača pod nazivom "Glasovat ću za Srebrenicu".

Koordinator kampanje Emir Suljagić ocijenio ju je veoma uspješnom, no istodpbno je upozorio kako su vlasti RS odnosno lokalna policija činile sve da taj proces uspore i blokiraju, osporavajući Bošnjacima pravo prijave prebivališta i tražeći dodatne pisane dokaze o ispunjavanju uvjeta za to.

"MUP RS nije se ustručavao kršiti ustav BiH i državne zakone koji reguliraju prebivalište i boravište", ustvrdio je Suljagić.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić ustvrdio je pak kako je u toj kampanji bilo puno nezakonitosti, te je najavio kako će to tijelo od policije RS zatražiti provjeru biračkih popisa za područje Srebrenice.

Petrić je ocijenio kako je rječ o fiktivnim prijavama, jer je i po deset novoprijavljenih Srebreničana navelo kako stanuje na istoj adresi u istoj kući.

Birački popisi sačinjeni na temelju takvih prijava nevažeći su i to otvara mogućnost poništenja rezultata izbora, kazao je Petrić.

Inicijativa "Glasovat ću za Srebrenicu" Petrićeve je izjave ocijenila neprimjerenima, optužujući ga da građanima pokušava oduzeti njihova ustavom zajamčena prava na slobodan izbor mjesta prebivališta.

Bošnjačke su stranke optužile predsjednika SIP-a da provodi politiku vlasti RS-a, odnosno Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Petrić je odbio polemizirati s optužbama na njegov račun.

"Ako netko smatra da sam izišao iz ustavom i zakonom propisanih ovlasti, neka se obrati sudu", kazao je Petrić medijima dodajući da mu nitko ne može osporiti pravo na osobno stajalište o tome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙