FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex iza podneva produbio minus

ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Zbog nedostatka novih poslovnih vijesti, trgovanje na Zagrebačkoj burzi tijekom prijepodneva bilo je mirno, no nakon podneva, s početkom trgovanja dionicom Belja, Crobex je produbio minus.

Crobex indeks u 12,30 sati bio je u minusu 0,78 posto, na 1.677 bodova, a Crobex10 0,41 posto, na 912 boda.

Redovni promet iznosio je 2,85 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i u petak u ovo doba.

„Zasad nema nikakvih poslovnih vijesti, pa je trgovanje do podneva na domaćem tržištu bilo vrlo mirno. Nakon podneva započelo je trgovanje dionicom Belja, koje je bilo obustavljeno od petka. Kao i do sada, investitori će cijeli tjedan vjerojatno pratiti signale i kretanja na inozemnim burzama“, ističe Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Najlikvidnija, sa 815.000 kuna prometa, bila je dionica HT-a. Cijena joj je pala 1,25 posto, na 100,75 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po gubitcima se izdvaja dionica Diokija – uz promet od 190.000 kuna cijena joj je potonula 6,37 posto, na 19,25 kuna.

Nakon podneva ponovno je započelo trgovanje dionicom Belja. Ubrzo je promet njome dosegnuo 230.000 kuna, a cijena joj je spustila i do 75 kuna. Trenutno je u minusu tri posto, na 77,4 kune.

Zagrebačka burza jutros je ponovno obustavila trgovanje dionicama Belja i to do podneva, nakon što je to već učinila u petak po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog sudske presude prema kojoj Agrokor nema obvezu preuzimanja preostalih dionica Belja koje nisu u njegovu vlasništvu.

Presudom Visokog Upravnog suda od 11. srpnja ove godine poništeno je rješenje Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), od 6. listopada 2011., kojim je bilo utvrđeno da je nastala obveza Agrokora za objavljivanje ponude za preuzimanje Belja.

Zagrebačka burza danas je obustavila trgovanje dionicom Belja do podneva kako bi se investitori imali vremena upoznati s reakcijom iz Hanfe. Ta agencija danas je priopćila kako će postupiti u skladu sa člankom 62. Zakona o upravnim sporovima, prema kojem se nakon sudskog poništenja akta predmet vraća u stanje u kojem je bio prije toga poništenja, kao i da mora biti donesen drugi akt i to najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave presude.

Pozitivni signali danas ne pristižu niti izvana. Na europskim burzama danas su cijene većine dionica u blagom minusu, tako da su frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno su na gubitku oko 0,2 posto.

„Ifo indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj pao je više od očekivanja investitora, što je ponešto razočaralo tržište. Sutra od makroekonomskih pokazatelja očekujemo objavu GFK indeksa povjerenja njemačkih potrošača u srpnju te indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj za kolovoz“, zaključuje Matić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙