FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u nešto većem fokusu dionica Belja

ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje jer i dalje nema gospodarskih vijesti koje bi pokrenule življe trgovanje, dok bi u većem fokusu investitora mogla biti dionica Belja, kojom je u petak bilo obustavljeno trgovanje nakon objave sudske presude prema kojoj Agrokor nema obvezu preuzimanja dionica te tvrtke koje još nisu u njegovu vlasništvu.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, 1 pad, a 1 porast.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,82 posto, na 1.690 bodova, a Crobex10 0,77 posto, na 915 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 43,85 milijuna kuna, što je otprilike 16 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

„Trenutno nema većih pokretača trgovanja na domaćem tržištu, pa očekujem i danas mirno trgovanje. Tek povremeno se događaju neke priče, poput u petak objavljene presude Visokog Upravnog suda u vezi Agrokora i Belja. S obzirom da je u petak bilo obustavljeno trgovanje dionicama Belja, danas bi ona mogla biti u nešto većem fokusu u investitora“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Zagrebačka burza obustavila je u petak trgovanje dionicama Belja temeljem odluke Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), nakon što je ta agencija zaprimila presudu suda prema kojoj Agrokor nema obvezu preuzimanja Belja.

Presudom Visokog Upravnog suda od 11. srpnja ove godine poništeno je rješenje HANFA-e od 6. listopada 2011., kojim je bilo utvrđeno da je nastala obveza Agrokora za objavljivanje ponude za preuzimanje Belja. Agrokor ima 5.579.663 dionica Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu te tvrtke.

Trgovanje dionicama Belja bilo je u petak obustavljeno od 12,30 sati do kraja radnog dana. Zadnja cijena te dionice prije obustave bila je 79,01 kunu, što je 7,68 posto manje nego tjedan ranije.

„Uzmemo li u obzir da je ovo zadnji tjedan iz kojeg trgovinski podaci ulaze u izračun promjena u Crobexu, očekujem da će se u većem fokusu investitora naći i dionice koje bi mogle ući odnosno izaći iz sastava Crobexa u rujnu. Još važnije je što je Zagrebačka burza prošloga tjedna promijenila izračun sastava Crobexa, pa bi u nešto većem fokusu investitora mogle biti tzv. fondovske dionice, jer bi se na njih najviše mogle reflektirati spomenute promjene“, smatra Augustinović.

Reviziju Crobexa Zagrebačka burza obavlja dva puta godišnje – 3. petak u ožujku i rujnu.

Od 1. rujna, pak, stupaju na snagu nove odluke Zagrebačke burze o indeksima kojima se mijenja način izračuna tzv. free floata. Sukladno izmjenama, dionice koje drže mirovinski i investicijski fondovi uvijek će biti uključeni u free float. Dodatno, maksimalna težina pojedine dionice u sastavu indeksa Crobex smanjena je s 15 na 10 posto.

A prošloga tjedna ni sa svjetskih burzi prošloga tjedna nisu stizali poticajni signali. Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 0,9 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,5, a Nasdaq indeks 0,2 posto. To je prvi tjedni pad tih indeksa nakon šest tjedana neprestanog rasta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3 posto, dok je frankfurtski DAX pao 1, a pariški CAC 1,6 posto.

„Na inozemnim burzama protekloga tjedna prevladavalo je uglavnom blago negativno raspoloženje, a indeksi su bili u minusu oko 1 posto. U fokusu investitora i nadalje će biti europska dužnička kriza i pitanje daljnjeg financijske pomoći Grčkoj. Danas bi na trgovanje mogao utjecati i podatak o Ifo indeksu poslovnog povjerenja u Njemačkoj“, zaključuje Augustinović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙