FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

OSLO - Norveški sud je proglasio Andersa Behringa Breivika mentalno zdravim u petak i osudio ga je na najmanje 21 godinu zatvora, a odbacio je zahtjev tužiteljstva da ga se proglasi neuračunljivim. Breivik (33), ekstremni desničar, u srpnju prošle godine ubio je u Norveškoj 77 osoba. On je otvorio vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu pri čemu je poginulo osam osoba. Breiviku bi se zatvorska kazna mogla i produljiti. Iako je 21 godina zatvora maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se bude smatralo da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

ŽENEVA - Više od 200.000 Sirijaca izbjeglo je u susjedne zemlje tijekom sukoba i premašilo predviđanja o 185.000 osoba koliko je UN-ova agencija za izbjeglice predvidjela do kraja godine. Prema ukupnim podacima nekih 30.000 ljudi izbjeglo je prošli tjedan u Tursku, Libanon, Irak i Jordan, objavio je UNHCR u sjedištu u Ženevi. "Sada je 202.512 izbjeglica u susjednim zemljama", rekao je Adrian Edwards na konferenciji za novinare.

BEČ - Visoki iranski izaslanik izjavio je kako očekuje napredak na razgovorima u petak s predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nuklearnom programu. "Mi smo odlučni u u tome da postignemo... pozitivan zaključak", rekao je novinarima Ali Asghar Soltanieh, iranski veleposlanik pri IAEA-i. On je dao izjavu ispred iranske diplomatske misije u Beču nedugo prije početka razgovora s UN-ovim inspektorima. Očekuje se da će IAEA ponovno tražiti pristup vojnom postrojenju Parchin na razgovorima s Iranom. Obilazak kompleksa Parchin postao je prioritet za IAEA-u koja pokušava završiti svoju istragu navoda da Iran radi na razvoju atomske bombe. Iran te optužbe niječe.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton ohrabila je Egipat i Izrael da nastave dijalog nakon što je Egipat najavio raspoređivanje dodatnih vojnih snaga radi borbe protiv islamista na Sinaju. Clinton je telefonirala egipatskom kolegi, ministru vanjskih poslova Mohamedu Kamelu Amru, izvijestio je State department, dok raspoređivanje postrojbi na Sinaju, razvojačenoj regiji nakon mirovnog ugovora iz 1979. godine, izaziva sve veću nelagodu u Izraelu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izzatražio je protivljenje raspoređivanju egipatskih postrojbi na Sinaju. Egipatske snage sigurnosti su najavile da ovaj tjedan namjeravaju poslati zrakoplove i tenkove na Sinaj prvi put od rata s Izraelom 1973. u sklopu akcije protiv islamističkih militanata koji su 5. kolovoza ubili 16 pripadnika pograničnih postrojbi.

MOSKVA - Oko pola stanovištva Rusije željelo bi nakon šest godina vidjeti novo lice na čelu države, a ne Vladimira Putina ili Dmitrija Medvedeva, a potpora predsjedniku i premijeru pada, piše u petak Kommersant pozivajući se na ispitivanja javnog mišljenja. Centar za ispitivanje javnog mišljeenja Levada proveo je anketu koja je pokazala da samo 22 posto ispitanih želi da Putin dobije još jedan predsjednički mandat, dok 7 posto vidi na toj dužnosti Medvedeva, a 49 posto smatra da netko drugi treba stupiti na dužnost predsjednika. Razina potpore koju uživa Putin u posljednje vrijeme se malo smanjila i iznosi 63 posto. Podrška Medvedevu također je u blagom padu i sada je 57 posto.

ŽENEVA - Institut za radiofiziku Sveučilišnog bolničkog centra kantona Vaud u Lausannei (CHUV) potvrdio je u petak da će analizirati posmrtne ostatke bivšeg palestinskog vođe Jasera Arafata, rekao je Darcy Christen, glasnogovornik tog švicarskog centra, prenose u petak mediji. Zahtjev za analizom CHUV-u je uputila Palestinska vlast početkom kolovoza, a zeleno svjetlo dala je pokojnikova udovica Suha Arafat. Švicarski stručnjaci, koji će ponajprije obići mauzolej na Zapadnoj obali i razgovarati s palestinskim vlastima, trebali bi utvrditi moguće tragove polonija, radioaktivne, vrlo toksične tvari. "Neuobičajenu količinu" polonija CHUV je pronašao na osobnim stvarima Jasera Arafata.

MOSKVA - Aktivisti Greenpeacea popeli su se u petak na rusku naftnu platformu na Arktiku kako bi izrazili prosvjed protiv namjere ruskog naftnog diva Gazproma da izvodi bušenja u tom osjetljivom okolišu, priopćio je Greenpeace. Šest aktivista, uključujući i čelnika te svjetske udruge za zaštitu okoliša Kumi Naidooa, popelo se na platformu u naftnom polju Prirazlomnoje nakon što su oko četiri sata ujutro pristali gliserima upućenim s broda Greenpeacea koji se nalazi u blizini. Gazprom i Gazprom Neft Shelf, podružnica koja ima dozvolu za Prirazlomnoje u Pečorskom moru - južnom dijelu Barentsovog mora i sjeverno od ruske obale, odbili su komentirati događaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙