FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV- Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB- Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je jučer kako se na jesen očekuje rast broja nezaposlenih, a očekuje da bi sredinom iduće godine moglo biti otvoreno više radnih mjesta nego što bi radnika moglo izgubiti posao. "Svjedoci smo da gubimo više radnih mjesta nego se uspije otvoriti novih. Taj će trend trajati otprilike do sredine iduće godine, kada očekujemo da ćemo uspjeti otvoriti više radnih mjesta nego će radnika izgubiti posao", kazao je Mrsić odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Na upit kako komentira brojke o nezaposlenosti, odnosno činjenicu da je krajem lipnja ove godine bilo više nezaposlenih nego na kraju istog mjeseca lani, a i da podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je nezaposlenih ovih dana više nego krajem prethodnog mjeseca, Mrsić je kazao kako je u Hrvatskoj već dulje vremena zaustavljeno zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, a smatra da je to posljedica i činjenice da 2008. godine nisu napravljene promjene koje su trebale biti napravljene.

ZAGREB-Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR) i ove godine poziva, prije svega Ministarstvo branitelja, da se na središnjoj svečanosti obilježavanja Vojno-redarstvene akcije Oluje 5. kolovoza u Kninu pročitaju imena svih u akciji poginulih hrvatskih branitelja, njih 174. Kako je navedeno u sinoćnjem priopćenju UBIUDR-a, svih ovih godina, od 1995. kad je završila Oluja, uvijek smo čuli i čitali da je to bila legitimna i opravdana akcija, da je bila i ključan trenutak u obrani nezavisnosti, temelj hrvatske budućnosti, akcija kojom je ostvaren san o slobodnoj i modernoj Hrvatskoj, pa nas ogorčuje i čudi da do danas još nigdje službeno nije objavljen popis ljudi koji su poginuli u toj akciji, a kamoli da je javno pročitan. Udruga smatra i da je Hrvatski sabor trebao donijeti Deklaraciju o Oluji," i na taj način zaštititi ovu veliku pobjedu od raznih zlonamjernih 'kritičara', koji uoči i nakon te svečanosti duboko ponižavaju i vrijeđaju hrvatske branitelje i stradalnike, govoreći i pišući kako je to bila „zločinačka akcija“, na što od onih iz državnog vrha nema gotovo nikakvog odgovora."

ZAGREB -Protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea i vlasnika tvrtke "Odlagalište sirovina" Mihe Zrnića Marinovića zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog nezakonitosti u vezi sa sanacijom bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu, kojima su Fond oštetili za više od 46 milijuna kuna i sebi pribavili milijunske iznose. Odvjetništvo sumnja da je Marinovićeva tvrtka, koja je također optužena, od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 "privremenih situacija" u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora.

Tvrtka zadarskog poduzetnika Zrnića Marinovića, poznatog kao "dalmatinski kralj otpada" time je stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći imena okrivljenika ni tvrtke. Poduzetnik je pak bivšem direktoru Fonda u više navrata predao najmanje 900 tisuća kuna. Ispostavljanje neosnovano uvećanih računa nakon sklapanja ugovora za izvođenje radova, dvojica okrivljenika dogovarala su od sredine 2006. do kraja 2010., u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.

DUBROVNIK - U prometnoj nesreći koja se jučer dogodila na jadranskoj magistrali (D-8) na predjelu Veliki žal smrtno su stradale dvije osobe, a dvije su zadobile teške tjelesne ozljede, priopćeno je iz PU Dubrovačko-neretvanske. Na licu mjesta preminula je muška osoba iz osobnog vozila, dok je ženska osoba, također iz osobnog vozila, preminula u dubrovačkoj bolnici od posljedica sudara. Teške tjelesne ozljede zadobili su putnica iz osobnog automobila i vozač teretnog vozila.

ZAGREB -U sudaru gumene brodice i jet-skija koji se dogodio jučer na kupalištu u Loparu na otoku Rabu teško je ozlijeđen 14-dječak iz Poljske preko kojeg je prešao jet-ski. Na mjesto nesreće, odmah nakon dojave o sudaru dvaju plovila oko 13 sati, stigli su djelatnici Lučke ispostave Raba, koji su utvrdili da su se sudarili gumena brodica PK-KRG-0188 na kojoj su bili otac i sin, poljski državljani, i jet-ski 399 RB kojim je upravljao njemački državljanin, navodi se u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. U sudaru je ozlijeđen 14-godišnji dječak koji je pao u more, a otac ga je žurno prevezao do ambulante. Preko Županijskoga centra 112 zatražen je hitan transport helikopterom do riječkoga KBC-a, gdje je primljen na daljnju obradu.

DUBROVNIK- U atriju Kneževa dvora sinoć je predstavljena monografija pod nazivom "Kazališno doba Pere Kvrgića" o kazališnom stvaralaštvu jednog od najvećih hrvatskih glumaca. Knjiga je sastavljena od tri dijela, a prvi dio je opsežna teatrološka studija Hrvoja Ivankovića koja tragom raznovrsnih zapisa, kritika, ogleda i intervjua prati cjelokupni umjetnički put Pere Kvrgića uspoređujući njegova sjećanja i zapise s kritičkom recepcijom njegovih ostvarenja. U drugom dijelu knjige su ogledi raznih autora, poput Petra Brečića, Nikole Batušića, Dalibora Foretića, Mani Gotovac, Vlade Gotovca i Božidara Violića, koji su tijekom proteklih pola stoljeća pisali o prirodi i stilu Kvrgićeve glume pokušavajući doći do njegovih temeljnih poticaja i ishodišta. Treći dio knjige donosi teatrografski dodatak Kvrgićevih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga i nagrada te osnovne biografske podatke. Monografiju "Kazališno doba Pere Kvrgića" uredio je Hrvoje Ivanković, likovno oblikovao Luka Gusić, a opremljena je s više od 170 fotografija.Na predstavljanju je prikazan je i 10-minutni filmski kolaž koji je podsjetio na televizijske zapise i uloge Pere Kvrgića.

ZAGREB - Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije i Hrvatska pošta jučer su u izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici u Zagrebu svečano otvorili filatelističku izložbu i predstavili prigodnu poštansku marku „Olimpijske igre London 2012“. Kako je prioćio predsjednik Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije Ivan Librić, autor poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna, je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Motiv marke je stilizirani vatromet s olimpijskim krugovima, a naklada je 200.000 primjeraka. Na filatelističkoj izložbi „Olimpijske igre London 2012“, koja će biti otvorena do 18. kolovoza 2012. godine, prikazano je 26 izložaka 16 izlagača iz Zagreba, Karlovca, Novske i Poreča. Posjetitelji mogu uživati u raznolikosti i bogatstvu olimpijskih i sportskih maraka iz cijelog svijeta izdanih od 1896. do 2012. Izloženo je oko 10.000 olimpijskih maraka na 720 izložbenih listova. Istog dana u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13 uporabljena su i dva prigodna poštanska žiga, prvi u povodu izdanja marke i drugi u povodu izložbe.

(Hina) xvkn yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙