FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Nakon višesatnih pregovora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića i predstavnika stanovnika Jakuševca nije postignut dogovor o deblokadi ulaza na to odlagalište pred kojim i dalje čeka stotinjak vozila "Čistoće". Predstavnik Jakuševčana Darko Furić istaknuo je da dogovor s predstavnicima gradskih vlasti nije postignut jer, kako je rekao, postoji prebacivanje loptice odgovornosti između gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine. Nakon sastanka s prosvjednicima Bandić je istaknuo da je napravio sve što je bilo u njegovoj moći te da je sada potez na drugima. Jakuševčane je zamolio da ulaz na odlagalište deblokiraju do 31. kolovoza za kada je predviđena izvanredna sjednica Gradske skupštine na kojoj bi se raspravljalo o budućnosti zagrebačkog odlagališta otpada te o tome da se spomenuta područja proglase područjima od posebne skrbi. Bernardić je novinarima kazao da je cijela situacija posljedica dvanaestogodišnjeg nečinjenja ujedno izrazivši žaljenje. "Pozivam na deblokadu, jer je osnovni interes 800 tisuća Zagrepčana trenutno najvažniji", rekao je. "Gradska skupština i gradska tijela podržat će svaku dobru odluku koja je u skladu sa zakonom", rekao je dodavši da je od ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića dobio jamstvo da će se do kraja godine izmijeniti Zakon o otpadu koji će omogućiti da se onima koji žive blizu odlagališta pruži odgovarajuće obeštećenje, a tu će odluku donijeti Gradska skupština.

NOVA GRADIŠKA - Nakon što je Vlada danas povukla suglasnost za zaduženje grada Nove Gradiške za 10 milijuna kuna, predsjednik novogradiškog Gradskog vijeća Mirko Golovrški i gradonačelnik Josip Vuković najavili su da će grad vratiti posuđeni novac, ističući pritom kako to znači da u gradu neće biti razvojnih investicija. "Ako je Vlada povukla suglasnost za kreditiranje razvojnih programa grada, Grad će vratiti novac sukladno zakonskim propisima", stoji u izjavi za medije Golovrškog i Vukovića. Izražavajući žaljenje zbog takve odluke, ističu da će uskraćenje kreditnih sredstava značiti da u gradu neće biti ni razvojnih investicija. Oni su se u svojoj današnjoj izjavi za medije osvrnuli i na optužbe o krivotvorenju dokumenta. "Imamo dokumentaciju da ništa nismo falsificirali i radili bez suglasnosti s ministarstvom financija, što ćemo nadamo se uskoro moći i dokazati", navode u izjavi. Vlada je danas povukla suglasnost na zaduživanje grada Nove Gradiške za 10 milijuna kuna koju je dala u lipnju, na temelju falsificiranog dokumenta o suglasnosti Gradskog vijeća, koje o toj temi nikad nije odlučivalo, potvrdio je novinarima ministar financija Slavko Linić nakon za javnost zatvorenog dijela sjednice Vlade. Linić je uvjeren da će banka sada od Grada naplatiti dani kredit. Vuković je u ponedjeljak, 20. kolovoza pokušao sazvati sjednicu Gradskog vijeća kako bi mu se naknadno odobrilo zaduživanje, no to nije uspio zbog bojkota dijela SDP-ovih vijećnika. Mediji su izvijestili da je Gradski odbor SDP-a o tome raspravljao sinoć, te da su na sjednicu u Novoj Gradiški doputovali i glavni tajnik stranke i predsjednik Županijske organizacije SDP-a, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kako bi pokušali izgladiti situaciju i spriječiti raskol u ogranku. Jakovina je, međutim, novinarima danas pred početak sjednice Vlade kazao kako raskola u stranci nema, te kako lokalni ogranak "radi kao i inače, korektno i kvalitetno".

ZAGREB - Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta" danas je u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima zatražio ubrzanje istraživanja činjenica o svim zločinima, što uključuje genocid nad Židovima, Srbima i Romima, zločine počinjene na "Križnom putu", kao i istraživanja sudbine političkih zatvorenika koji su bili zatočeni na Golom otoku ili u drugim zatvorima zbog delikta (drukčijeg) mišljenja. U današnjem priopćenju ta je nevladina organizacija naglasila da osuđuje sve zločine i svaku relativizaciju zločina te pozvala Ministarstvo kulture na pokretanje stručne rasprave posvećene osmišljavanju dugoročne politike razvoja kulture sjećanja, što će uključiti i obnovu prioritetnih među srušenim antifašističkim spomenicima, a Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta na dodatno poticanje razvijanja formalnih i neformalnih obrazovnih programa inspiriranih sudbinama stradalih. Documenta je pozvala Vladu RH da odvoji dodatna proračunska sredstava za neophodna istraživanja, a sve nadležne institucije na razvoj programa kulture sjećanja kao i kvalitetnije korištenje europskih programa posvećenih sjećanju na sve žrtve. Napominjući kako i danas u Hrvatskoj osjećamo posljedice zločina počinjenih u tijeku Drugog svjetskog rata, neposredno nakon njegovog završetka te brojnih nepravednih poslijeratnih političkih procesa, Documenta smatra da treba na primjeren način obilježiti i dati pijetet nevinim žrtvama ubijenim na "Križnom putu". "Pozivamo Hrvatski sabor da, nakon odluke Predsjedništva o prestanku sponzorstva nad komemoracijom u Bleiburgu, u konzultaciji sa stručnim i znanstvenim institucijama te predstavnicima obitelji ubijenih, odabere primjereno mjesto i način komemoriranja u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Documente.

ZAGREB - Lokaliziran je požar otvorenog prostora na području Ljubitovice u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojemu je opožareno 25 hektara makije, raslinja i vinograda, izvijestila je u 17,45 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je gasilo 14 vatrogasaca s dva vozila i dva kanadera. Lokaliziran je požar otvorenog prostora na području Povlje na otoku Braču koji su gasile lokalne vatrogasne snage te Sezonska intervencijska vatrogasna postrojba Brač s ukupno 40 vatrogasaca i 11 vozila. Lokaliziran je i požar otvorenog prostora na području Bibinja kod Babinduba u blizini zračne baze Zemunik, u kojemu je opožareno sedam hektara borove šume, trave i niskog raslinja, a gašenje požara otvorenog prostora na području Sinja, kod Bitelića i dalje je u tijeku. U Ličko-senjskoj županiji i dalje je u tijeku gašenje požara na otvorenom prostoru kod mjesta Kosinj. Požarom je zahvaćeno oko 50 hektara bukove šume, niskog raslinja i trave.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1950.) zbog kaznenog djela utaje i prodaje spomenika poginulim borcima Trogira, izvijestilo je danas na internetskoj stranici splitsko Općinsko državno odvjetništvo. Optužnicom se 62-godišnjaka tereti da je 13. ožujka 2008. u Trogiru, pošto mu je ostavljen na čuvanje, spomenik poginulim borcima od bronce, autora Ivana Mirkovića, prodao kao metal trgovačkom društvu iz Slovenije koje se bavi otkupom sekundarnih sirovina. Spomenik je rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture proglašen spomenikom kulture i u vlasništvu je Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙