FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 19. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 4.30

NEW YORK - Američke pravosudne vlasti provode istragu nad Deutsche Bank i drugim svjetskim bankama koje su navodno prebacivale milijarde dolara za Iran, Sudan i druge države pod sankcijama, objavio je u subotu The New York Times. Istraga je tek na početku, kazali su dužnosnici listu, dodajući da Deutsche Bank nakon 2008. nije vršio prebacivanje novca za iranske klijente putem operacija u Sjedinjenim Državama. Glasnogovornik banke nije želio komentirati pisanje lista. Kazao je samo da je 2007. banka odlučila da se "neće upuštati u nove transakcije s institucijama iz država kao što su Iran, Sirija, Sudan i Sjeverna Koreja i da će "prekinuti postojeće kontakte koliko je to pravno moguće." Istraga protiv Deutsche Bank dio je niza istraga koje se od 2009. provode nad financijskim institucijama koje se sumnjiči da su često prebacivale novac za iranske banke i tvrtke, koristeći zakonsku rupu u Sjedinjenim Državama, koja je ukinuta 2008., piše list.

QUITO - Ekvadorski predsjednik Rafael Correa osudio je u subotu grube prijetnje Velike Britanije oko mogućnosti da britanska policija upadne u veleposlanstvo njegove zemlje u Londonu kako bi uhitila utemeljitelja WikiLeaksa, Juliana Assangea. "Nikad, barem ne dok sam ja predsjednik, Ekvador neće prihvatiti prijetnje kakve je Velika Britanija odaslala ovaj tjedan na potpuno grub način, bez poštovanja i neprihvatljivo", izjavio je Correa. Nekoliko sati ranije njegov šef diplomacije Ricardo Patino rekao je da opasnost od ulaska britanske policije u veleposlanstvo još postoji "jer nitko nije opovrgnuo tu prijetnju". Ekvador je odobrio politički azil Assangeu koji se sklonio u veleposlanstvu i podnio zahtjev za političkim azilom kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga želi ispitati po optužbi za navodno silovanje. Taj 41-godišnji Australac odbacuje optužbe i strahuje da bi mogao završiti u Sjedinjenim Državama koje je razljutio kada je 2010., WikiLeaks objavio desetke tisuća tajnih američkih diplomatskih dokumenata te bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague odbacio je u četvrtak mogućnost zauzimanja zgrade veleposlanstva.

KABUL - Najmanje 24 talibana ubijena su u NATO-ovu napadu na istoku Afganistana, rekao je glasnogovornik Međunarodne sigurnosne snage (ISAF), a lokalne vlasti objavile su da je u gradu Heratu na zapadu bomba ubila četiri stanovnika te desetak ranila na tržnici. Talibani se vrlo rijetko kreću u većim skupinama, a prema lokalnim izvorima išli su pratiti pogubljenje čovjeka kojega je talibansko pravosuđe osudilo na smrt u petak. Lokalna policija navodi da ih je ubijeno više od 30 i da su među njima arapski, čečenski te pakistanski borci. Odgovornost za napad u Heratu gdje je bomba eksplodirala dok su stanovnici kupovali za kraj ramazanskog posta, lokalna vlast sumnjiči upravo talibanske borce. U utorak je 50 osoba, uglavnom civila, ubijeno u napadima u četiri pokrajine i taj je dan bio najsmrtonosniji u 2012. za civile koji su najveća žrtva rata u Afganistanu. U 2011., ubijeno ih je više od 3.000, a od 2007. više od 13.000, prema podacima Ujedinjenih naroda (UN).

ADEN - Devetnaest jemenskih vojnika ubijeno je u subotu u oružanom napadu i napadu automobilom-bombom na glavni stožer obavještajnih službi u Adenu, najvećem gradu na jugu zemlje, izjavio je dužnosnik sigurnosti navodeći kao krivce Al Kaidu. "Podaci govore o 19 ubijenih vojnika. Devet vojnika i tri civila ranjeno je", izjavio je dužnosnik. Tri vojnika poginula su u eksploziji "automobila bombe koji je aktivirao vozač samoubojica u dvorištu" glavnog stožera, dok ih je još 16 ubijeno strojnicama i granatama. "Napad je djelo pripadnika Al Kaide", dodao je taj jemenski dužnosnik. Napadači su bili podijeljeni u dvije skupine, jedna je ciljala južni dio kompleksa, a druga zapadni ulaz. Uspjeli su pobjeći.

DŽAKARTA - Potres magnitude 6,6 stupnjeva dogodio se u subotu 56 kilometara jugoistočno od Palua na indonezijskom otoku Sulawesiju, pri čemu je ozlijeđeno jedno dijete u urušavanju kuće, a oštećeno je najmanje 48 kuća, objavile su indonezijske vlasti. Potres se dogodio na dubini od 20 kilometara. Glasnogovornik Nacionalne agencije za ublažavanje posljedica katastrofa Sutopo Purwo Nugroho rekao je da zbog odrona zemlje nije moguć pristup Kulawijuu u središnjem dijelu Sulawesija. Nešto kasnije, potres magnitude 5,9 stupnjeva pogodio je područje 240 kilometara sjeveroistočno od Ternate, na Molučkim otocima, na dubini od 46,7 kilometara, priopćila je američka seizmološka služba United States Geological Survey (USGS). Potres na Sulawesiju nije dovoljno snažan da izazove tsunami, rekao je Subagiyo, dužnosnik centra za potrese iz Džakarte.

BRUXELLES - Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton oštro je u subotu osudila prijeteće izjave iranskih čelnika o Izraelu te ih pozvala da smire napetosti. "Visoka predstavnica oštro osuđuje skandalozne i mržnjom ispunjene izjave" koje su izrekli vrhovni vođa te predsjednik Islamske Republike Iran, navodi Ashton u kratkom priopćenju te ističe "da pravo Izraela na postojanje ne smije biti dovedeno u pitanje". Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je u petak da je Izrael "kancerogeni tumor" za kojeg nema mjesta na budućem Bliskom istoku, a vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei najavio je ranije nestanak "rastuće cionističke tvorevine" Izrael. Izraelski mediji zadnjih tjedana pišu da je izraelska vojna akcija na iranski nuklearni program neizbježiva. Jedina nuklearna sila u regiji iako to nije ni potvrdio ni opovrgnuo, Izrael drži da je njegovo postojanje dovedeno u pitanje ako Teheran razvije atomsku bombu. Zapad dvoji u iranske tvrdnje da je njegov nuklearni program mirnodopski te je Iranu nametnuo niz sankcija.

ORDOS - Miss Kine Yu Wenxia izabrana je u subotu za Miss svijeta 2012. na svjetskom izboru ljepote održanom na futurističkom stadionu u kineskom gradu Ordosu u pokrajini Unutarnjoj Mongoliji. Bilo je to 62. natjecanje za Miss svijeta, a na njemu su sudjelovale misice iz rekordnih 116 zemalja. Najljepšom je proglašena Kineskinja Yu Wenxia, a krunu joj je predala prošlogodišnja pobjednica Ivian Sarcos iz Venezuele. Prva je pratilja Miss Walesa Sophie Moulds, a druga Miss Australije Jessica Kahawaty. U najljepših deset ušle su još misice Brazila, Indije, Jamajke i Južnog Sudana. Hrvatska predstavnica na izboru za Miss svijeta Maja Nikolić nije ušla u finale.

MARIKANA - Južnoafrički policijski inspektori stigli su u subotu ujutro u Marikanu, na sjeverozapadu zemlje, istražiti točne okolnosti pucnjave u kojoj su u četvrtak ubijene 34 osobe, dok su se rudari mirno okupljali kao i dan ranije na nekoliko stotina metara od mjesta pokolja. "Ekipa Neovisnog istražnog povjerenstva policije je na mjestu događaja. Istragom se treba utvrditi je li akcija policije bila proporcionalna prijetnji rudara", navela je ta specijalizirana jedinica u priopćenju u subotu. Mjesto pokolja, rudnik platine Lonmin de Marikana, i dalje je pod kontrolom policije, iako uz manji broj oklopnih vozila nego u petak, javlja AFP. Glasnogovornik policije je rekao da je nekoliko paralelnih istraga u tijeku. Osim generalne inspekcije otvorena je interna istraga. Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma je u petak navečer najavio osnivanje istražnog povjerenstva o tom pokolju. Policija je u petak obznanila da je 34 ljudi ubijeno, 78 ranjeno i 259 uhićeno, dok je glavni sindikat rudara iznio podatak o 36 ubijenih.

PRAG - Češka policija objavila je u subotu da je 10. kolovoza u Ostravi uhitila češkog kriminalca starog 29 godina koji je pripremao teroristički napad, a inspiraciju je, čini se, pronašao norveškom desničarskom ekstremistu Andersu Behringu Breiviku. Policija je u njegovu stanu zaplijenila veliku količinu oružja uključujući strojnicu, bombu i eksplozivni materijal. "Sastavnice eksplozivnog sustava bile su aktivne i u stanju prouzročiti štetu", izjavio je šef ostravske policije Radovan Vojta na konferenciji za tisak u subotu. Dodao je, međutim, da policiji još nije poznata meta pripremanog napada. "Na početku smo istrage. Zasad ne želimo objaviti više informacija", kazao je Vojta. Po njegovim riječima, uhićeni muškarac simpatizira Breivika jer je koristio njegovo ime za komuniciranje na Internetu. Uhitila ga je u stanu postrojba interventne policije. Uhićenju je prethodila evakuacija približno 80 stanara iz iste zgrade. Muškarac, čije ime nije objavljeno, ima policijski dosje. Već je pet puta osuđen za razne prekršaje.

LOS ANGELES - Američka pop-ikona Madonna još je jednom izrazila podršku članicama ruske ženske pank-skupine "Pussy Riot", koje su osuđene na po dvije godine zatvora zbog performansa u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja kojim su javno kritizirale predsjednika Vladimira Putina.

"Protivim se osuđujućoj presudi prema kojoj se članice Pussy Riota kažnjavaju s dvije gdoine zatvora zbog 40-sekundnog performansa kojim su izrazile svoje političko mišljenje", objavila je Madonna koja je izrazila podršku članicama skupine i prije izricanja presude i to na svom nedavnom koncertu u Moskvi.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30), proglašene su krivima za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom zbog izvedbe "punk molitve" u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Tada su Majku Božju zazvali da k sebi uzme Putina.

Madonna se tako pridružila Bryanu Adamsu, Stingu i Paulu McCartneyju koji su također izrazili podršku članicama "Pussy Riota".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙