FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon oštro je u petak kritizirao izjave iranskih čelnika protiv Izraela a njihove je istupe ocijenio uvredljivim. Tisuće Iranaca uzvikivale su "smrt Americi, smrt Izraelu" tijekom prosvjeda u Iranu u petak, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad im je rekao da nema mjesta za židovsku državu na budućem Bliskom istoku. Prošlog tjedna i iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da će teritorij na kojem se nalazi židovska država biti vraćen Palestincima a da će Izrael prestati postojati. "Glavni tajnik osuđuje ove uvredljive izjave koje potiču na nasilje", objavljeno je iz ureda Ban Ki-moona. "U skladu s Poveljom UN-a sve bi se članice trebale suzdržavati od prijetnji silom teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti bilo koje zemlje. Ban vjeruje da bi se svi čelnici u regiji trebali svojim izjavama smanjivati a ne povećavati napetosti", stoji u priopćenju.

PEKING

Kina je u subotu izrazila zadovoljstvo imenovanjem Lahdara Brahimija na mjesto novog UN-ovog posrednika za Siriju i obećala svoju podršku i suradnju tijekom njegove misije. "Kina će podržati i surađivati s Brahimijem u političkom posredovanju", navelo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. Peking, tradicionalni saveznik Damaska i Moskve, protivi se Zapadu u načinu rješavanja sirijskog sukoba. Kina nasljednika Kofija Annana, alžirskog diplomata Brahimija opisuje kao čovjeka s bogatim diplomatskim iskustvom i prikladnim za mjesto posrednika. Ona se nada da će on raditi na "postizanju mirnog, pravednog i prikladnog rješenja, kao i na prekidu vatre svih strana čim to bude moguće".

MOSTAR

Ured visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton odbacio je mogućnost zasebnog europskog puta Republike Srpske u odnosu na BiH, po uzoru na Cipar, objavio je u subotu Dnevni avaz. Prema navodima iz ureda Catherine Ashton na posljednje istupe dužnosnika iz Banja Luke ocijenjeno je da nikakav "posebni europski put RS nema potporu EU-a". "Samo Bosna i Hercegovina kao jedna zemlja moći će ući u EU. Zbog izražene decentralizirane raspodjele funkcija u BiH, EU je predložila da ova država dogovori i postaviti učinkovit mehanizam koordinacije u svezi s pitanjima europskih integracija", rekli su za Avaz iz ureda baronese Ashton. Pri tome su odbacili bilo kakav "ciparski scenarij" koji su kao mogućnost naveli dužnosnici Republike Srpske te osudili izjave čelnika ovoga entiteta o odvojenom djelovanju i dovođenju u pitanje uvjeta iz plana koji je Europska komisija dogovorila s bosanskohercegovačkim čelnicima o stjecanju kandidacijskog statusa za Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙