FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Svečanom povorkom otvoreni Dani Dioklecijana

SPLIT, 17. kolovoza 2012. (Hina) - Tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna priredba i turistička manifestacija Dani Dioklecijana otvorena je u petak navečer u Splitu svečanom povorkom s kočijama koja je krenula iz Dioklecijanovih podruma preko Marmontove ulice, do Zlatnih vrata i Peristila gdje je dužnost cara Dioklecijana sljedeća četiri dana preuzeo glumac Ratko Glavina, dok je njegova supruga Priska, umjesto najavljivane zlatne olimpijke Sandre Perković, postala Alijana Vukšić iz Turističke zajednice grada Splita.

Svečano otvorenje Dana Dioklecijana, koji se održavaju osmu godinu za redom, otvorila je dogradonačelnica Anđelka Visković podsjetivši kako se gradska uprava i Turistička zajednica svake godine trude da manifestacija kao što su Dani Dioklecijana bude što više. "Car Dioklecijan je zaista na najljepšem i najboljem mjestu na svijetu izgradio svoju palaču, a vjerujem kako smo svi mi spremni za još jednu predivnu priču u našem gradu. Uživajte u Danima Dioklecijana", poručila je dogradonačelnica Visković okupljenima kojih je na Peristilu bilo više stotina.

Uz fanfare, a zatim i Verdijev Marš pobjede okupljenima se obratio i car Dioklecijan rekavši da od večeras počinje četverodnevna vladavina Splitom četiri cara. "Jedan će vladati Banovinom (sjedište Gradske uprave), drugi trgovinama, treći hotelima, a četvrti – to sam ja, brinut će se o ovom našem puku. Pozivam vas da nakon otvaranja dođete u podrume isprobati delicije stare 1700 godina", pozvao je sve prisutne dramski prvak splitskog HNK Ratko Glavina.

U svečanom programu tijekom kojega su se na Peristilu postrojile rimske legije nakon čega je uslijedila borba gladijatora, sudjelovao je Dječji zbor Srdelice i ulični zabavljači. Posjetitelji Dana Dioklecijana mogli su odgledati multimedijalnu prezentaciju, a potom na rivi sve do ponoći poslušati večer evergreena i opernih arija.

Istovremeno je tijekom večeri na Pjaci održan koncert dua Dioklecijan i gudačkog kvarteta, a za to vrijeme u Dioklecijanovim podrumima se održavala besplatna večera za sve one odjevene u togama. Na meniju su se našla sva stara jela iz doba Dioklecijana, a koja su spravili kuhari splitskih restorana.

Još je jutros ovim povodom u Muzeju grada Splita otvorena izložba o caru Dioklecijanu, a popodne u ateljeu Vaska Lipovca prezentacija skulpture-ansambla "Biciklisti" na Vukovarskoj ulici pokraj Plavog stabla. U bogatom programu Dana Dioklecijana za sutra je među ostalim najavljen i koncert 2 Cellos u suradnji sa Glazbenom unijom koji će za sve posjetitelje rive biti besplatan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙