FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MARIKANA

U najkrvavijoj sigurnosnoj operaciji od završetka vladavine bijelaca u Južnoafričkoj Republici policija je ubila više do 30 rudara, koji su štrajkali, a mediji su u petak prenijeli snimke pokolja i podsjetili na rasističku prošlost te zemlje. Nakon više od 12 sati šutnje, oglasio se ministar unutarnjih poslova Nathi Mthethwa koji je potvrdio da je najmanje 30 rudara poginulo kada je policija pokušala rastjerati 3.000 štrajkaša, naoružanih mačetama i štapovima, kod rudnika platine Lonmin de Marikana. Mediji su objavili da je ubijeno najmanje 36 štrajkaša. "Puno ljudi je ozlijeđeno i brojke rastu", rekao je ministar Mthethwa u intervjuu za Talk Radio 702. Novinski naslovi su vrištali "Krvoproliće", "Polje smrti" i "Pokolj u rudniku" i bili su popraćeni fotografijama do zuba naoružanih policijskih časnika, bijelaca i crnaca, koji prolaze pored krvavih tijela crnaca koja leže u prašini. Novine Sowetan pitaju se u uvodniku je li se išta promijenilo od 1994. kada je Nelson Mandela okončao tri stoljeća dominacije bijelaca i postao prvim crnim predsjednikom JAR-a. "To se i prije događalo u ovoj zemlji gdje je režim apartheida tretirao crnce kao objekte", pišu novine.

BEJRUT

Nekoliko četvrti Alepa bombardirano je u petak dok su se istodobno vodile borbe između ustanika i vladinih snaga blizu glavne vojne zračne luke Damaska, izvijestio je u petak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Sukobi su izbili i između vojske i pobunjenika u pokrajini Alepu. U Damasku traju sukobi između snaga režima i pobunjenika blizu zračne luke Mazze. Najmanje 180 ljudi, od kojih 112 civila, 19 pobunjenika i 49 vojnika stradalo je u četvrtak u represiji i sukobima diljem zemlje. Za petak su predviđene manifestacije na poziv aktivista pod sloganom "sa ujedinjenom Slobodnom sirijskom vojskom pobjeda je osigurana".

KABUL

Vrhovni vođa talibana mula Omar je u poruci od petka prigodom ramazanskog Bajrama kojim završava sveti mjesec posta, izrazio zadovoljstvo uspjehom afganistanske pobune i potvrdio da je otvoren za pregovore s Amerikancima. Pobunjenički vođa je zadovoljan napredovanjem koje su njegove postrojbe zabilježile ove godine tijekom ljetne ofenzive, što im je omogućilo pristup u sve regije Afganistana i izazvalo defenzivu afganistanskih vladinih snaga i njegovih saveznika NATO-a. Mula Omar, u bijegu od pada svog režima 2001., za kojeg tvrde da je izbjegao u susjedni Pakistan, preuzeo je u poruci odgovornost za val napada na NATO. U tim napadima, brojnijim posljednjih godinu dana, poginulo je 39 zapadnih vojnika ove godine, među kojima i dvojica američkih vojnika u petak ujutro na jugozapadu zemlje.

PEKING

Presuda Gu Kailai, supruzi bivšeg kineskog čelnika Boa Xilaia, optuženoj za ubojstvo Britanca Neila Heywooda, bit će objavljena u ponedjeljak, rekao je u petak dužnosnik grada Hefeija gdje se vodi proces. Supruga bivšeg kineskog dužnosnika Bo Xilaija priznala je na suđenju 9. kolovoza da je otrovala britanskog poslovnog čovjeka, što je zločin koji je snažno potresao kinesku Komunističku partiju. Sve se odvijalo u Chongqingu, megalopolisu u središnjoj Kini na čijem je čelu tada bio njezin suprug Bo Xilai. Skandal je isplivao u veljači i uzdrmao najviše razine vlasti u zemlji, a Bo Xilai smijenjen je s mjesta čelnika Komunističke partije u gradu-pokrajini Chongqingu. Suđenje Gu Kailai u Hefeiju dio je korupcijske afere, jedne od medijski najviše praćenih u više desetaka godina u Kini.

SARAJEVO

Zašto je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja nema na raspolaganju nikakav zrakoplov za službena putovanja svojih dužnosnika, pitanje je kojim su se u petak na naslovnicama pozabavili gotovo svi važniji dnevni listovi u toj zemlji opterećenoj teškom političkom i gospodarskom krizom. Imati ili nemati državni zrakoplov pitanje je koje je potaknuo ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija po povratku sa summita Organizacije islamske suradnje (OIC) u Saudijskoj Arabiji na koji je zajedno sa suradnicima putovao unajmljenim privatnim zrakoplovom. Problem je nastao kada se doznalo da je ministar vanjskih poslova na trodnevni put išao letjelicom u vlasništvu do sada nepoznate tvrtke "Aviotrans" a ispostavilo se kako je ona sastavni dio poslovnog carstva "Avaz" u vlasništvu Fahrudina Radončića, Lagumdžijinog novog koalicijskog partnera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙