FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MF: javna rasprava o radnom nacrtu prijedloga zakona o alternativnim investicijskim fondovima

ZAGREB, 16. kolovoza 2012. (Hina) - Ministarstvo financija objavilo je danas na svojim web stranicama da otvara javnu raspravu o radnom Nacrtu prijedloga zakona o alternativnim investicijskim fondovima koja će trajati do 31. kolovoza ove godine.

Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga tog zakona osnovana je u ožujku ove godine rješenjem ministra financija Slavka Linića, navode iz Ministarstva napominjući kako je 21. srpnja 2011. stupila je na snagu Direktiva EU o upraviteljima alternativnih investicijskih fondova, čiji je rok za implementaciju u državama članicama 22. srpnja 2013.

U Hrvatskoj je stupanje na snagu predviđeno za 1. srpnja 2013. godine, odnosno danom pristupanja RH u Europsku uniju, te istovremeno sa stupanjem na snagu novog Zakona o investicijskim fondovima, na čije se pojedine dijelove nadovezuje radni Nacrt prijedloga zakona.

Implementacija Direktive EU kroz taj zakona imat će veliki utjecaj na hrvatsko tržište kapitala i uvelike određuje sudbinu domaćih društava za upravljanje, ističu iz Ministarstva financija.

Naglašavaju kako je cilj izrade i donošenja zakona o alternativnim investicijskim fondovima osigurati visoku razinu zaštite ulagatelja utvrđivanjem zajedničkog okvira za odobrenje za rad i nadzor poslovanja društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima.

Ideja je kako taj zakon i porezni propisi trebaju omogućiti ponudu fondova na hrvatskom tržištu koji će dovesti do poboljšanja ulagačke klime kojom će se generirati pozitivni ekonomski efekti kako na razini ulagatelja tako i na razini države.

Alternativni fondovi su svi oni fondovi koji nisu UCITS fondovi, odnosno klasični otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom za ulaganje u prenosive vrijednosne papire.

U Hrvatskoj alternativni su fondovi do sada regulirani u okviru odredbi važećeg Zakona o investicijskim fondovima (privatna ponuda, nekretninski, rizični kapital).

Fondovi rizičnog kapitala u RH relativno su novi segment industrije i nemaju još značajnu imovinu pod upravljanjem, dok zatvoreni investicijski fondovi kao oblik ulaganja nisu dosad pronašli svoje mjesto na tržištu, navode iz Ministarstva financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙