FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

STARI GRAD - Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je u Starom Gradu na Hvaru najavio mogućnost početka gospodarskog oporavka u Hrvatskoj sljedeće godine, te je istaknuo kako se na otocima živi "malo bolje" nego u drugim dijelovima Hrvatske izvan velikih gradova. "Kriza je velika, duboka i svjetska i sigurno će trajati još nekoliko godina, ali mi vjerujemo u početak našeg oporavka sljedeće godine", rekao je Milanović na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća kojom je obilježen zaštitnik toga grada sveti Rok, dodajući da Vlada "realno vjeruje u jednu manju stopu rasta". Vlada, rekao je premijer, poučena "lekcijom svjetske financijske krize", mora osigurati da budemo integrirani u svjetsko tržište, ali se Hrvatska mora što više zaštititi od poremećaja. Premijer Milanović priliku Hrvatske vidi u turizmu, poljoprivredi, lukama i energetici te znanju. Turizam, naglasio je, pruža mogućnost da život, pogotovo na otocima, dostigne standard zemalja zapadne Europe, te da se i razvojem poljoprivrede na otocima treba nastojati produžiti sezona s dva na pet mjeseci pri čemu bi se domaći proizvodi prodavali turistima, ali i izvozili. "Na otocima se, možda to ovdje nije popularno reći, živi malo drukčije, malo kompliciranije, ali i malo bolje nego u ostatku Hrvatske izvan velikih gradova", naglasio je Milanović. "Postoje dijelovi države koji su pokošeni ratom i devastirani i gdje su ljudi bili emocionalno istrošeni i osiromašeni - tamo država mora dati još više i stvarno pomoći, a takvi su krajevi, primjerice Slavonija ili Zagora", kazao je Milanović. Pri tomu je spomenuo, kako se izrazio, i "naše sunarodnjake" koji žive izvan Hrvatske u susjednim državama. "Oni žive u težim okolnostima nego mi ovdje i moramo im pomoći jer je njihov doprinos u stvaranju hrvatske države bio veliki", rekao je Milanović dodavši kako s Hrvatima u susjednim državama imamo "emocionalnu vezu" te da Hrvatska poštuje susjede ali i uvažava povijesne činjenice. Milanović je istaknuo da se on umjesto pozivanja na jedinstvo zauzima za "zajednički cilj" u kojem neće biti jednoumlja. Pri tomu je naglasio kako malo koji narod kao hrvatski ima toliko razlika u mentalitetu, običajima i jeziku. Premijer Milanović je također rekao kako je posao Vlade kojoj je na čelu da vodi unutarnju politiku, osluškuje probleme i traži rješenja, ali "ne da idemo okolo s vrećom novca koji nije naš nego je novac svih građana Hrvatske i da ga dijelimo svojim prijateljima, stranačkim kolegama, drugovima i drugaricama". "Tako Hrvatska neće funkcionirati dok sam ja predsjednik Vlade, a je li prije tako funkcionirala - ne znam, jer predsjednik Vlade sam osam mjeseci", kazao je Milanović.

ĐAKOVO - Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić na konferenciji za novinare najavili su za prvu polovicu rujna prosvjede u Đakovu kojima žele upozoriti na to da đakovačkoj Ergeli još nije vraćena pravna osobnost te da ni nakon četvrtog natječaja za raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta Đakovo nije dobilo suglasnost Ministarstva poljoprivrede. "Ergeli ne samo da u srpnju nije vraćena pravna samostalnost, kako je SDP iz svojih visokih krugova najavljivao u Đakovu, nego se ide u natječaj za izbor ravnatelja Hrvatskog centra za konjogojstvo – državnih ergela Đakovo i Lipik, a 'šuška' se o nekim SDP-ovim imenima što znači da Centar, Ergela, služi za uhljebljenje SDP-ovih kadrova", rekao je Vinković prozvavši resorno ministarstvo i ministra Tihomira Jakovinu. Upozorio je također da odluka Gradskog vijeća Đakova o izboru najpovoljnije ponude za državno poljoprivredno zemljište "u ministrovoj ladici stoji gotovo godinu dana i još čega suglasnost". "Grad Đakovo neće ići u peti natječaj za zemlju i kao gradonačelnik ću učiniti sve da se problem državne zemlje riješi pa, bude li potrebe, i tužbom protiv Ministarstva poljoprivrede i ministra Jakovine", najavio je Vinković koji je novi Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu nazvao mafijaškim jer obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) ne mogu "doći do zemlje". "Taj zakon spada u zonu organiziranog kriminala. Njime mali, OPG-ovi i obrti, nikako neće moći do zemlje, a ona će biti dana velikima koji, uostalom, i rukovode ovom zemljom, kao i vjerovnicima Vlade i resornog ministarstva", rekao je Vinković. Novi zakon kritizirao je i Brlošić, rekavši da će zbog njega šteta od suše kao i neisplate naknada za njihovo ublažavanje, ali i zbog drugih poteza, nestati više od polovice OPG-ova.

ZAGREB - Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović u današnjoj je poruci, uoči muslimanskog blagdana Bajrama, pozvao sve vjernike da budu aktivni nositelji solidarnosti i suradnje te daju svoj poticaj u rješavanju konflikata na civiliziran i primjeren način. U nestabilnom i uzburkanom svijetu u kojemu živimo ukazuje se sve veća potreba za odgoj mladih za mir. Da bi se oko toga moglo djelovati na odgovarajući način treba razumjeti pravu narav mira koji se ne ograničava na odsutnost rata, niti na ravnotežu suprostavljenih strana, nego je zajedno Božji dar i ljudsko djelo, koje treba neprestano graditi, ističe se u poruci. U kontekstu pravičnog i istinskog mira temeljenog na bratskoj ljubavi pozivam sve vjernike da budu aktivni nositelji solidarnosti, suradnje, bratstva, jačanja obitelji te poticajni u rješavanju konflikata na civiliziran i primjeren način, poručuje muftija Aziz ef. Hasanović. Nažalost i ovaj ramazan prošao je u znaku prolivanja nedužne muslimanske krvi, a o čemu najbolje govore slike koje dolaze iz Sirije, Mijanmara i drugih mjesta, navodi u bajramskoj poruci predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj. Vjernica i vjernik u ozračju bajramskih dana moraju dići svoj glas protiv svakog oblika nasilja, zlostavljanja, mučenja, pogubljavanja, protjerivanja po bilo kojem osnovu, jer nas islam uči da nema razlika među ljudima niti po vjeri, niti po boji kože niti po podrijetlu. Jedina razlika je po onome što činimo dobro i korisno za zajednicu i čovječanstvo, poručuje muftija Hasanović.

SPLIT - Hrvatski sindikat pomoraca podigao je kaznenu prijavu protiv triju osoba zbog, kako tvrde, korupcije u Agenciji za obalni linijski promet pri dodjeljivanju koncesije za održavanje pomorskih veza, nakon čega je devet pomoraca Linijske nacionalne plovidbe (LNP) ostalo bez posla, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Sindikata pomoraca Denis Jelaska. "Podigli smo kaznenu prijavu protiv dosadašnjeg ravnatelja, a od 14. kolovoza pomoćnika ravnatelja Agencije Ivana Franičevića, protiv predsjednika njezina Upravnog vijeća Borisa Matošića i nepoznate osobe iz Ugostiteljsko-trgovačkog obrta 'Kapetan Luka' iz Krila Jesenica", rekao je Jelaska i dodao da je veza Split-Rogač nezakonito oduzeta LNP-u i dodijeljena obrtu "Kapetan Luka", zbog čega je devet pomoraca LNP-a ostalo bez posla. Kako je podsjetio Jelaska, LNP-u je u lipnju istekla koncesija za tu vezu te su iz Agencije za obalni linijski promet pozvali direktoricu LNP-a Antoniju Mišuru da dostavi ponudu za daljnje održavanje veze do 31. prosinca. U kolovozu se, dodao je, doznalo da će tu vezu održavati "Kapetan Luka" te da se vezi za Rogač pripaja i veza za Milnu koja je, kako tvrdi Sindikat pomoraca, također nezakonito oduzeta LNP-u. "Nitko nije tražio od LNP-a da dostavi ponudu za novu liniju Split-Milna-Rogač pa je jasno da su ravnatelj Agencije i predsjednik njezina Upravnog vijeća namjerno onemogućili ravnopravno natjecanje brodara za posao i da su 'Kapetanu Luki' posao dodijelili nezakonito", zaključio je Jelaska.

OSIJEK - Kod Banovog Brda u Baranji danas je puštena u promet županijska cesta 4037 duga gotovo 3 kilometra, čiju je izgradnju s 9,5 milijuna kuna, u cijelosti financirala Osječko-baranjska županija. Izgradnja ceste započela je u studenom 2010, radove je izvela osječka tvrtke Gravia, a otvorenje te prometnice značajno će skratiti put između baranjskih općina Draž i Kneževi Vinogradi. Župan Vladimir Šišljagić kazao je na otvorenju kako su stanovnici pojedinih mjesta iz ovih općina ranije morali koristiti okolne pravce, duljine oko 20 kilometara, pa je izradnja ove ceste bila jedan od priroriteta ove Županije. Dodao je kako je izgradnja te prometnice dio stvaranja preduvjeta za razvoj kontinentalnog turizma, posebice malih poljoprivredno-turističkih gospodarstva koja u ovome dijelu Baranje nude brojne turističke usluge te izrazio nadu da će, zbog skraćivanja puta, pojeftiniti i učeničke prijevozne karte. Napomenuo je kako se očekuje da će u jesen u cijelosti biti završena i luka u Batini.

HVAR - U jučerašnjoj oružanoj pljački mjenjačnice u središtu Hvara dvojica maskiranih razbojnika ukrali su sav novac - milijun kuna, a napadnuta službenica je u bolnici, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj policiji. Oružana pljačka mjenjačnice dogodila se oko jedan sat poslije ponoći, kad je 54-godišnja službenica zatvarala poslovnicu. U tom su je trenutku napala dvojica razbojnika s "fantomkama" na glavi i gumenim rukavicama. Zaskočili su je, gurnuli i zaprijetili joj pištoljem, a ona je pala i pljačkašima u strahu predala ključeve kasa iz kojih su ukrali novac i pobjegli. Pri padu je žena, koja ima umjetni kuk, ozlijeđena te je primljena u splitsku bolnicu, no policija još ne zna o kakvim je ozljedamna riječ. O pojedinostima oružane pljačke policija ne želi govoriti jer još traga za razbojnicima.

VODICE - Šibenska policija traga za osobama koje su rano ujutro 15. kolovoza kamenim gromadama i hicima iz vatrenog oružja oštetili krov i fasadu vodičke diskoteke Hacienda, izvijestili su iz PU šibensko-kninske. Neslužbeno se doznaje kako se napad dogodio neposredno nakon što je u Haciendi nastupio Željko Samardžić, srpska pop-folk zvijezda. Policija navodno čitav incident povezuje sa Samardžićevim nastupom, budući da su stanovnici Vodica, te njihova udruga navijača Torcida nedavno Vodice oblijepili transparentima kojima su prosvjedovali 'protiv turbofolka u njihovom mistu'. Incident se, izvijestila je policija, dogodio oko 6 ujutro, a prijavili su ga redari diskoteke Hacienda. Nastala šteta procijenjena je na oko više stotina kuna, a protiv nepoznatih će počinitelja biti podnijete kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. Budući da je u incidentu korišteno i vatreno oružje, uz kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari, policija istražuje i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, doznajemo iz PU šibensko-kninske.

SPLIT - Zbog napada na policajca koji je jučer u Splitu sprječavao sukob navijača, priveden je 31-godišnjak, priopćila je danas splitska policija, koja navodi da su jučer privedene 63 osobe i podnesena 64 optužna prijedloga, a prije nogometne utakmice između Hrvatske i Švicarske iz jednog je automobila oduzeto 36 drvenih letava. Sat i pol prije utakmice policija je u jednom kafiću intervenirala kako bi spriječila sukob dviju navijačkih skupina, pri čemu je 31-godišnjak bocom u glavu udario policajca interventne jedinice. Unatoč tomu, policajac je uhitio napadača, koji je kazneno prijaviljen zbog napada na službenu osobu. Poslije je utvrđeno da je policajac lakše ozlijeđen. Kako bi interventni policajci spriječili daljnje divljanje dviju navijačkih skupina, sedam je policajaca upotrijebilo gumene palice na desetorici navijača, koji su se razbježali, navodi policija. Prije utakmice policija je iz fiata bravo sisačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 22-godišnjak, oduzela 36 drvenih letava i tri boce alkoholnog pića. Tijekom i nakon utakmice privedena su 63 navijača, među kojima četvorica preventivno, 13 je bilo domaćih navijača i 50 iz drugih krajeva Hrvatske. Danas će 32 osobe biti dovedene sucu za prekršaje. Podnesena su 64 optužna prijedloga, i to na temelju Zakona o osobnoj iskaznici te Kaznenog zakona zbog napada na službenu osobu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙