FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

PRAG - Češki Senat blokirao je zakon o naknadi crkvene imovine, zaplijenjene tijekom komunističkog režima u bivšoj Čehoslovačkoj između 1948. i 1989., ukupne vrijednosti 2,95 milijarda eura. S 43 glasa od ukupno 81 senatora, gornji dom parlamenta kojim dominira ljevica odlučio je vratiti zakon donjem domu koji ga je usvojio u prvom čitanju u srpnju. Koaliciji desnog centra premijera Petra Nečasa, koji ima tijesnu većinu u donjem domu od ukupno 200 mjesta, potreban je 101 glas za usvajanje zakona. Zakon predviđa povrat u naturi 56 posto zaplijenjene imovine, ukupne vrijednosti 2,95 milijarda eura. Država se isto tako obvezuje isplatiti 17 zakonom priznatih crkava financijsku naknadu od 2,3 milijarda eura, kroz trideset godina i usklađenu s inflacijom.

VARŠAVA - Poglavar ruske pravoslavne crkve Kiril stigao je u četvrtak u Varšavu u povijesni posjet Poljskoj. Tijekom četverodnevnog posjeta, prvog posjeta jednog patrijarha Moskve i cijele Rusije katoličkoj Poljskoj, Kiril bi u petak trebao potpisati s predsjednikom Poljske biskupske konferencije, nadbiskupom Jozefom Michalikom, poziv na pomirenje Poljaka i Rusa. Na službeni poziv poljske pravoslavne crkve patrijarh Kiril je u četvrtak posjetio pravoslavnu katedralu Svete Marije Magdalene, a popodne će se sastati s članovima katoličkog episkopata. Tijekom večeri bi ga trebao primiti predsjednik Bronislaw Komorowski.

MOSKVA - Rusija je u četvrtak poručila Sjedinjenim Državama da se zauzima za nastavak UN-ove misije u Siriji, rekavši da bi povlačenje mirovnih promatrača iz te zemlje imalo "ozbiljne negativne posljedice". Na sastanku s američkom državnom podtajnicom Wendy Sherman, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov naglasio je "potrebu ostanka UN-a u Siriji", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova. SAD je ranije ocijenio kako nenaoružani UN-ovi promatrači ne bi trebali ostati u Siriji nakon isteka mandata 19. kolovoza, no Washington je spreman razmotriti alternativne oblike nazočnosti UN-a u Siriji, gdje traje 17-mjesečni sukob vlade i oporbenih ustanika.

KIJEV - Odvjetnici bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko izjavili su u četvrtak kako nema temelja za njezin kazneni progon i podnijeli novu žalbu na prošlogodišnju osuđujuću presudu za zloporabu položaja i ovlasti. Timošenko (51) služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena jer je 2009., bez odobrenja vlade kojoj je bila na čelu, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji su prema optužnici nepovoljni za Ukrajinu. U odvojenom suđenju, koje je nekoliko puta odgađano zbog bolova u leđima bivše premijerke, sudi joj se za za utaju poreza i pronevjeru. "Smatram da je presuda (iz listopada prošle godine) nezakonita. Sud je pogrešno primijenio kazneni zakon i to je osnova za odbacivanje presude", rekao je njezin odvjetnik Oleksander Plakotniuk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙