FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava Velike Gospe u pojišanskom svetištu u Splitu

ZAGREB, 15. kolovoza 2012. (Hina) - Središnja proslava Velike Gospe večeras je održana u pojišanskom svetištu gdje je misu predvodio nadbiskup splitsko-makarski mons Marin Barišić koji je u propovijedi pozvao na unošenje nove pravednosti i poštenja u obitelji i društvenu zajednicu.

Euharisijskom slavlju održanom u svetištu Gospe od Pojišana prethodila je jednosatna procesija s Gospinom slikom koju je predvodio također nadbiskup Barišić, a koja se kretala od splitske prvostolnice sv. Dujma do Pojišana.

"Potrebno je da unosimo novu pravdu, praštanje i poštenje kako u obitelji tako i u društvenoj zajednici", istaknuo je nadbiskup Barišić te dodao: "Gospe, pomozi nam da još više učvrstimo kršćanski identitet".

Po riječima nadbiskupa Barišića u današnjem se mentalitetu njeguje tijelo a zapostavlja duša, dok je Krist prihvaćao i vrednovao cjelovitog čovjeka - tijelo, dušu i duh.

"Mnogi korumpirani i bogati pokušali su podmititi smrt da bi je pobijedili, ali smrt je nepodmitljiva. Jedino je Krist svojom ljubavlju pobijedio smrt i unio je nered u carstvo mrtvih", kazao je nadbiskup Barišić.

Nadbiskup Barišić se osvrnuo i na pojam zla, koje se, kako je rekao, suprostavlja ženi, djetetu, Bogu i Crkvi.

"Zlo je danas nazočno na razne načine, manje je vidljivo, ali u zlu se gube vrijednosti, a čovjek je pretvoren u broj i funkciju", istaknuo je nadbiskup Barišić. Dodao je kako broj zloće može biti "i zbroj ruku koje donose odluke o sudbini čovjeka".

Za vrijeme procesije preko razglasa, kojim je bio ozvučen prostor od prvostolnice sv. Dujma do Pojišana, pjevane su duhovne pjesme. Povremeno je o kršćanskim temama govorio don Ante Mateljan koji je, uz ostalo, rekao kako se "donose bezbožni zakoni kojima se izvrće istina".

"Najveća laž i prijevara je uzdizanje čovjeka iznad Boga", rekao je don Mateljan u svojim obraćanjima preko razglasa tijekom procesije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙