FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku izložba posvećena stradanjima zatočenika srpskih logora

OSIJEK, 14. kolovoza 2012.(Hina) - U Osijeku je večeras u Barutani izložbom ratnih fotografija i predstavljanjem knjiga posvećenih stradanjima zatočenika srpskih koncentracijskih logora obilježen Dan sjećanja na zatočenike srpskih logora.

Brojni okupljeni stradalnici, žrtve zatočeništva u kojemu su, kako kažu, proveli najteže dane svoga života, još su jednom izrazili nezadovoljstvo što njihovi mučitelji i tamničari dosad nisu sankcionirani. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević istaknuo je kako je više nego jasno da se nema volje provesti "ništa drugo do pravde, jer kako godine prolaze, sve je manje nade da će za zločine odgovarati oni koji su uništili živote i budućnost mnogih mladih osoba koje danas pate i od PTSP-a i drugih bolesti".

Prema službenim procjenama kroz srpske koncentracijske logore prošlo je oko osam tisuća osoba, no prema riječima Damira Buljevića "sigurno da je teške muke i zatočeništvo prošlo i do 30.000 hrvatskih branitelja i civila".

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, kazao je kako danas mnogi stradalnici srpskih koncentracijskih logora mogu slaviti na neki način i svoj rođendan, podsjetivši na to da je na današnji dan prije 20 godina održana posljednja razmjena logoraša u Nemetinu kod Osijeka, gdje je u teškom fizičkom i psihičkom stanju u Hrvatsku došlo 714 mučenika.

Hrvatska država, ali i svaki hrvatski građanin nikada ne smije zaboraviti njihove žrtve, boli i strahote kroz koje su prošli, kao ni svete žrtve poginulih hrvatskih branitelja i civila, rekao je župan Šišljagić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙