FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aung San Suu Kyi se sastala s predsjednikom Mianmara

RANGUN, Mianmar, 12. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi razgovarala je u nedjelju s mianmarskim predsjednikom Theinom Seinom u Naypyidawom, prvi put od svojeg izbora u donji dom parlamenta.

Suu Kyi i Thein Sein sastali su se u glavnom gradu Naypyidawu, rekao je Zaw Htayu, direktor ureda predsjednika, ne ulazeći u pojedinosti razgovora.

Sastanku je nazočio i ministar za željeznice Aung Min, koji ima ključnu ulogu u naporima za rješenje etničkih sukoba u zemlji.

Riječ je o trećem sastanku predsjednika Seina i Suu Kyija, vođe Nacionalne lige za demokraciju, od njezina izlaska iz kućnog pritvora nakon kontroverznih izbora u studenome 2010.

Suu Kyi suočena je već neko vrijeme s nepovjerenjem, ako ne i otporom, etničkih manjina koje čine trećinu od ukupno 60 milijuna stanovnika zemlje. Za neke je ponajprije pripadnica elite većinske etničke skupine, no ona se već nekoliko mjeseci pokušava nametnuti kao borac za ujedinjenje. Tim manjinama posvetila je svoj prvi govor u parlamentu u srpnju.

Nova vlada, koja je prije više od godinu dana zamijenila huntu i uvela reforme, počela je pregovore s tim skupinama i dogovorila nekoliko prekida vatre. No borbe se nastavljaju u državi Hašin, na granici s Kinom, dok je u nasilju između budista i muslimana u lipnju u državi Rahin, na granici s Bangladešom, poginulo više od 80 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙