FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

XALAPA

Uragan Ernesto uz olujne vjetrove i jake kiše usmrtio je najmanje devet osoba u Meksiku u državama Tabasco i Veracruz, objavile su u petak navečer mjesne vlasti. Prema predviđanjima meteorologa oluja će oslabiti, ali mjesne vlasti su odlučile zadržati izvanredno stanje jer bi jake oborine mogle izazvati odrone terena. U priopćenju vlada Tabasca je objavila da se jedan 17-godišni ribar utopio dok je tijelo jedne neidentificirane osobe pronađeno u rijeci. U državi Veracruz tri osobe su smrtno stradale pri padu stabla na vozilo kojim su putovali. Jedna žena je izgubila život kada je njen auto odnijela nabujala rijeka, a jednog muškarca je ubio grom. Dvije osobe je u državi Oaxaca odnijela nabujala voda.

KABUL

Afganistanski civilni djelatnik NATO-ove baze ubio je u petak trojicu NATO-ovih vojnika, istog dana kada je na jugu zemlje jedan afganistanski policajac ubio trojicu američkih vojnika, objavio je ISAF u subotu. "Napadač nije bio u odori i prema našim informacijama, radi se o civilu koji je radio u bazi", precizira jedan glasnogovornik ISAF-a. To je četvrti napad tog tipa ovog tjedna. Riječ je o incidentima koji otežavaju NATO-ovim vojnicima pripremu afganistanskih vojnih snaga za preuzimanje dužnosti nakon što krajem 2014. NATO-ovi pripadnici napuste zemlju. Jedan zapovjednik afganistanske policije je pozvao trojicu pripadnika američkih specijalnih snaga na večeru i ubio ih u petak u okrugu Sangin.

DAKA

Trinaest ljudi smrtno je stradalo a 15 je ranjeno kada je grom u petak navečer udario u improviziranu džamiju u jednom selu u Bangladešu, dok su u njoj vjernici molili, objavila je policija u subotu. Stanovnici Saraswatipura, 200 km sjeveroistočno od Dake, jednu su kuću pretvorili u privremenu džamiju jer su im jake kiše onemogućile odlazak u džamiju posljednjih tjedana. Trideset pet osoba se okupilo u petak navečer na posebnoj ramazanskoj molitvi kada je udario grom i ubio imama i 12 vjernika, precizira policija. Gromovi su česta pojava u regiji Sunamganj, poznatoj po najvećim jezerima u zemlji, uglavnom tijekom monsuna između lipnja i rujna.

BRUXELLES

Predstavnici 27 država članica EU-a izrazili su u petak solidarnost sa Švedskom u njezinu sporu s Bjelorusijom, no nisu opozvali svoje veleposlanike iz Minska. Svi predstavnici EU-a izrazili su solidarnost sa Švedskom i zabrinutost zbog protjerivanja svih švedskih diplomata iz Minska, rekao je predsjednik Odbora EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Olof Skoog, nakon izvanrednog sastanka veleposlanika EU-a u Bruxellesu. Veleposlanici su se suglasili da spor Stockholma i Minska pogađa odnose između Bjelorusije i cijele Europske unije, dodao je. No nisu usvojili zajedničko stajalište u pogledu opoziva svojih veleposlanika iz Bjelorusije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙