FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ALEP

U četvrti Salahedin u najvećem sirijskom gradu Alepu, iz koje su u četvrtak pobunjenici izveli taktičko povlačenje, u petak su nastavljeni sukobi ustanika i vladinih snaga, rekao je jedan šef lokalnih pobunjenika. "Nastavljamo se boriti u nekim dijelovima Salahedina, četvrti koju nismo napustili", rekao je zapovjednik jedne brigade Slobodne sirijske vojske (FSA). U isto vrijeme vojska napada Salahedin i još nekoliko drugih pobunjeničkih četvrti Alepa, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). U nasilju je u četvrtak diljem zemlje poginula 191 osoba, od kojih 107 civila, 45 pobunjenika i 39 vojnika. U Alepu je smrtno stradalo 27 ljudi, prema podacima SOHR-a.

SARAJEVO

Slabiji potres osjetio se u petak prije podne na širem području Mostara, no nema naznaka da je prouzročio ikakvu materijalnu štetu, potvrdio je Hidrometeorološki zavod Federacije Bosne i Hercegovine. Prema dostupnim informacijama, potres je bio jakosti 3,3 stupnja po Richteru s epicentrom desetak kilometara izvan gradskog područja. Slabiji potres prije toga zabiljećen je i na području Zenice. Ondje je jačina potresa iznosila 2,8 stupnjeva Rihterove ljestvice i on također nije prouzročio štetu na građevinama.

SARAJEVO

Državljanin Bosne i Hercegovine Neđo Ajdarić, koji je u Sisku 2006. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva počinjenog u Kutini 1998. godine, izjavio je kako očekuje obnovu suđenja na kojoj će dokazati da nije počinio taj zločin, prenijele su u petak banjalučke "Nezavisne novine". Presudu sisačkog suda Ajdariću poništio je Europski sud za ljudska prava, naloživši istodobno obnovu sudskog postupka do kraja ove godine, a Ajdarić koji je na izdržavanje kazne iz Lepoglave prebačen u zatvor u Foči u BiH tim je povodom kazao kako je uvjeren da će tijekom obnovljenog sudskog postupka dokazati da nije sudjelovao u ubojstvu Renata Serdarušića, Ingrid Šipek i Gorana Cvrtaka. Ajdarić je za taj zločin iz koristoljublja osuđen zajedno s Markom Grgićem.

BUENOS AIRES

Urugvajska vlada uputila je Kongresu prijedlog zakona po kojem bi država uzgajala i prodavala marihuanu čime bi smanjila kriminal vezan uz ilegalnu prodaju droge. Dok su zemlje poput Kolumbije i Meksika godinama izložene bespoštednoj borbi narkokartela i nasilju vezanom uz krijumčarenje narkotika, vlada urugvajskog predsjednika Josea Mujice dopušta uživanje kanabisa. Drži da su negativni učinci uživanja marihuane manje štetni od nasilja što ga proizvodi crno tržište koje nastaje zbog zabrane. Mali Urugvaj s 3,3 milijuna stanovnika jedna je najsigurnijih država u Latinskoj Americi i pionir u donošenju liberalnih zakona.

KABUL

Muškarac u afganistanskoj vojnoj odori ubio je u petak na jugu Afganistana trojicu američkih vojnika, doznaje se u petak od američke vojske. To je treći napad tog tipa ovog tjedna, što zabrinjava NATO koji obučava afganistanske snage, koje će ga zamijeniti krajem 2014., kada se predviđa povlačenje međunarodnih snaga iz te zemlje. "Jutros je muškarac u afganistanskoj odori pucao na američke vojnike u okugu Sangin, u pokrajini Helmand. Ubio je trojicu američkih vojnika", rekla je glasnogovornica američke vojske u Afganistanu. Sangin je jedno od tradicionalnih uporišta talibanskih pobunjenika na jugu Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙