FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU žali zbog pogubljenja mentalno zaostalog osuđenika u SAD-u

BRUXELLES, 8. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Šefica europske diplomacije Catherine Ashton u srijedu je izrazila žaljenje zbog pogubljenja u Teksasu Marvina Wilsona, 54-godišnjeg mentalno zaostalog Afroamerikanca osuđenog na smrt zbog ubojstva policijskog doušnika 1992.

U njezinu se priopćenju ističe da se EU protivi smrtnoj kazni svugdje u svijetu te da se zauzima za moratorij na smrtnu kaznu kao "prvi korak za njezino globalno ukidanje".

Riječ je od 25. pogubljenju izvršenom ove godine u Sjedinjenim Državama, a sedmom u saveznoj državi Teksas.

Teksaške vlasti pogubile su u utorak navečer Wilsona smrtonosnom injekcijom u zatvoru u Hunstvilleu, unatoč tome što mu je dijagnosticirana mentalna retardacija. Dva sata prije američki Vrhovni sud odbio je zadnji priziv njegovih branitelja.

Nekoliko organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, prosvjedovalo je protiv mogućnosti Wilsonova pogubljenja.

Godine 2004. Wilsonu je izmjeren kvocijent inteligencije 61, a po znanstvenim kriterijima mentalno zaostalima smatraju se osobe s IQ-om ispod 70.

Vrhovni sud SAD-a je 2002. zabranio pogubljenja mentalno zaostalih, ali u pravorijeku nije dao preciznu definiciju mentalne retardacije, što je svakoj američkoj saveznoj državi ostavilo diskrecijsko pravo utvrđivanja mentalnog invaliditeta. A po kriterijima u Teksasu, koji ne uključuju samo IQ nego i neke druge čimbenike, poput zatvorenikova ponašanja i prilagodbe, Wilson nije smatran mentalno zaostalim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙