FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži da SAD spriječi pogubljenja duševnih bolesnika

ŽENEVA, 17. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - UN-ov istražitelja za ljudska prava pozvao je američke države Georgiju i Teksas da zaustave pogubljenje dvojice muškaraca predviđeno za srijedu jer su zatvorenici duševno bolesni te bi se njihovim pogubljenjem prekršio ustav Sjedinjenih Država.

Christof Heyns, posebni UN-ov izvjestitelj za vansudska, skupna ili arbitrarna pogubljenja, ocijenio je da je pogubljenje nekoga tko pati od "psihosocijalnih bolesti kršenje mjera osiguranja za smrtnu kaznu" i rekao da bi se njihove smrtne kazne trebale izmijeniti.

"To je također protivno presudi Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Atkins protiv Virdžinije po kojoj su takva pogubljenja protustavna", rekao je Heyns u izjavi referirajući se na presudu iz 2002. koja zabranjuje pogubljenja mentalno retardiranih.

Warren Hill i Yokamon Laneal Hearn proglašeni su krivima za ubojstva u Georgiji i Teksasu a na njihove presude upućeno je više žalbi na temelju njihovog duševnog zdravlja, rekao je.

Državni odbor za pomilovanja Georgije u petak je odbio pomilovati Hilla. Heyns je rekao kako postoje i dokazi da Hearn, koji je suočen s pogubljenjem u Teksasu, pati od psihosocijalnih oboljenja, uključujući i mišljenje stručnjaka da ima strukturnu moždanu disfunkciju vjerojatno uzrokovanu majčinom zloporabom alkohola tijekom trudnoće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙