FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ljetne razine prometa, stagnacija Crobexa

ZAGREB, 8. kolovoza 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi očekuje se i danas slabašan obujam trgovanja, uobičajen za ljetnu sezonu, dok bi Crobexi mogli stagnirati, jer na tržištu nedostaje optimizma.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 0,86 posto, na 1.693 boda, spustivši se ponovno ispod psiholoških važnih 1.700 bodova, nakon što je 4 trgovinska dana proveo iznad te razine.

Crobex10 jučer se spustio 1,01 posto, na 921 bod.

Redovni promet dionicama bio je nešto ispod 6 milijuna kuna, kao i prethodnog trgovinskog dana.

„Unatoč rastu cijena dionica na inozemnim burzama, Crobexi su jučer pali, što bih pripisao nedostatku optimizma investitora u vezi domaćeg gospodarstva. Zbog sezone ljetnih godišnjih odmora i prometi su vrlo slabi. Vjerujem da će se tako nastaviti još neko vrijeme“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Od poslovnih vijesti, pozornost investitora možda privuče objava iz Đure Đakovića da je tvrtka iz njegova sastava Specijalna vozila sklopila dva ugovora, s njemačkim Euro-Waggonom i švicarskim Diversified Investmentsom o proizvodnji i isporuci teretnih vagona tipa Falns, ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna.

„Za razliku od domaćeg tržišta, na inozemnim burzama osjeća se optimizam, jer investitori očekuju nove poteze središnjih banaka. Ipak, rast cijena dionica sada bi mogao usporiti, dok investitori ne vide konkretne mjere vodećih središnjih banaka, a to se očekuje tek u rujnu“, zaključuje Bošković.

Cijene dionica na Wall Streetu u utorak su ojačale treći dan zaredom, podignuvši S&P 500 indeks po prvi puta od početka svibnja iznad psihološki važnih 1.400 bodova, uslijed rastućeg optimizma da će Europska središnja banka (ECB) uskoro poduzeti korake na suzbijanju dužničke krize.

Dow Jones indeks porastao je jučer 0,39 posto, na 13.168 bodova, tehnološki Nasdaq 0,87 posto, na 3.015 bodova, a S&P 500 0,51 posto, na 1.401 bod, najvišu razinu od 2. svibnja.

Na azijskim burzama većina indeksa također je ojačala. Nade investitora u akcije središnjih banaka ojačao je predsjednik američkog Feda u Bostonu, Eric Posengren, koji je danas u invervjuu za televizijsku postaju CNBC poručio da bi Fed trebao pokrenuti još jedan program kupnju državnih obveznica bilo koje veličine i roka dospijeća, ako se želi vidjeti oporavak gospodarstva.

Ipak, na europskim burzama jutros se oprezno trguje. U protekla dva tjedna, nakon što je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi najavio da će učiniti sve za spas eura, londonski Ftse ojačao je 6,2 posto, frankfurtski DAC 8,8 posto, a pariški CAC 12 posto, stoga je i razumljiv oprez investitora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙