FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović optužio je u ponedjeljak ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da je prekršio ustav i zakone kada je predstavniku BiH pri UN-u dao naputak da glasuje za rezoluciju o Siriji te ga je upozorio kako bi zbog toga mogao snositi "političku i kaznenu odgovornost". U pismu Lagumdžiji koje je medijima dostavljeno iz Predsjedništva BiH stoji ocjena kako je instrukcijom prošlog tjedna poslanom u New York šef bosanskohercegovačke diplomacije izravno prekršio ustav i zakone BiH jer je ignorirao činjenicu da o novoj rezoluciji o Siriji državni vrh nije zauzeo stajalište. "Kao ministru vanjskih poslova moralo bi vam biti poznato da, po ustavu, vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo i to na način da se odluke u ovoj domeni donose konsenzusom članova Predsjedništva", napisao je Radmanović Lagumdžiji dodajući kako Predsjedništvo BiH nije održalo nikakvu sjednicu na kojoj bi se očitovalo o predloženoj rezoluciji. U ovom slučaju riječ je o svjesnom kršenju ustava i zakona BiH, drži Radmanović uz konstataciju kako stajalište predsjedatelja Predsjednštva BiH Bakira Izetbegovića nije moglo predstavljati osnovu za glasovanje predstavnika BiH pri UN-u. "Podsjećam vas da kršenje ustava i zakona, pored političke, povlači i kaznenu odgovornost, te upozoravam da je ovakvo postupanje potpuno neprihvatljivo i može imati teške posljedice po sve u BiH", stoji u Radmanovićevu pismu. BiH je krajem prošlog tjedna na zasjedanju opće skupštine UN-a podržala rezoluciju kojom je osuđeno nasilje režima Bashara al-Assada nad vlastitim narodom uključujući tu uporabu teškog oružja.

OAK CREEK - Muškarac koji je u nedjelju ubio šest ljudi u hramu Sikha u Sjedinjenim Državama službeno je identificiran kao 40-godišnji Wade Michael Page, nekadašnji pripadnik američke vojske, objavio je u ponedjeljak šef policije u Oak Creeku u Wisconsinu John Edwards. Edwards je na konferenciji za novinare rekao da je Page u vojsci bio od 1992. do 1998. Vojni izvori u ponedjeljak su objavili da mu je posljednje mjesto službovanja bilo u Fort Braggu u Sjevernoj Karolini, i ondje je radio kao specijalist za psihološke operacije te na raketnim sustavima Hawk. Prije nego što je policajac ustrijelio njega, Page je ubio jednu ženu i petoricu muškaraca Sikha. Žrtve su bile u dobi od 39 do 84 godine, rekao je Edwards.

BEOGRAD - Skupština Srbije u ponedjeljak je za guvernerku Narodne banke Srbije (NBS) izabrala Jorgovanku Tabaković, potpredsjednicu Srpske napredne stranke (SNS), najveće stranke u aktualnoj srbijanskoj vladajućoj koaliciji. Odluci o imenovanju Tabaković za guvernerku prethodila je višesatna rasprava među zastupnicima, u kojoj su predstavnici vladajuće koalicije predvođene SNS-om isticali njezinu stručnost i neovisnost, dok su protivnici njezinog imenovanja ukazivali na opasnost od toga da dosadašnja politička osoba upravlja središnjom bankom. Uoći glasovanja o imenovanju novog guvernera NBS-a, Tabaković je izjavila je kako će, bude li izabrana, biti neovisna u svom radu i raditi u interesu srbijanskih građana kao i da će zamrznuti svoju stranačku funkciju u SNS-u. Istaknula je kako će štititi interese građana kroz održavanje monetarne stabilnosti te kontrolu i stabilnost financijskih institucija, banaka i ukupnog sustava. Jorgovanka Tabaković rođena je 1960. u Vučitrnu na Kosovu i doktor je ekonomskih znanosti od 2011. Na Ekonomskom fakultetu u Prištini diplomirala je 1981. Od 1993. do 2000. birana je za zastupnicu Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u tri saziva Skupštine Srbije, kao i od 2007. do danas, pošto je na parlamentarnim izborima u Srbiji u svibnju ove godine izabrana na listi SNS-a. U dva mandata bila je predsjednica Odbora Skupštine Srbije za financije, a od ožujka 1998. do listopada 2000. obavljala je funkciju ministrice za ekonomsku i vlasničku transformaciju u srbijanskoj vladi koji su činili Socijalistička partija Srbije (SPS), koju je tada predvodio Slobodan Milošević, i Šešeljev SRS.

BERLIN - Njemačka je u ponedjeljak podsjetila da nacionalni parlamenti imaju prvenstvo u upravljanju krizom u eurozoni pošto je talijanski premijer Mario Monti pozvao vlade da ne dopuste zastupnicima da im "svežu ruke". "Odluke vlada moraju imati demokratsku legitimnost. Kancelarka dobro zna da tekst zakona mora imati potporu parlamenta i da parlament mora sudjelovati u njegovoj izradi", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade Georg Streiter na redovitoj konferenciji za novinare. Usto je istaknuo da je Ustavni sud u Njemačkoj u zadnje vrijeme zapravo bio sklon ojačati ionako velike ovlasti Bundestaga. "Bilo bi dobro da se rasprava malo stiša", rekao je Streiter, dodajući da Berlin nije jako zabrinut za svoj ugled u Europi. U razgovoru za njemački časopis "Der Spiegel" od nedjelje Mario Monti rekao je kako je "zabrinut" zbog neprijateljstva koje Talijani osjećaju prema Njemačkoj budući da je optužuju da je previše bahata u rješavanju dužničke krize.

WASHINGTON - Odlazak više dužnosnika sirijskog režima, među kojima i premijera Riyad Hijab, pokazuje da predsjednik Bashar al-Assad gubi vlast u zemlji, rekao je u ponedjeljak za agenciju France Presse američki čelnik. "Informacije po kojima je nekoliko visokih dužnosnika Assadova režima, među kojima i premijer Riyad Hijab, prebjeglo, dodatno potvrđuju da je Assad izgubio kontrolu u Siriji", rekao je Tommy Vietor, glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Bijele kuće. "Očito je da se sada odmetnuo i sam vrh sirijske vlade, što govori da su Sirijci svjesni kako su Assadu odbrojani dani", dodao je Vietor. "Najbrži način za prekid krvoprolića i patnji Sirijaca bio bi da Assad prizna kako mu Sirijci neće dopustiti ostanak na vlasti", dodao je. Pošto je prebjegao u Jordan, Hijab je preko svog glasnogovornika poručio da je u ponedjeljak prešao na stranu pobunjenika zbog "ratnih zločina i genocida" u Siriji. Hidžab, njegova obitelj, dvojica ministara i trojica vojnih časnika došli su nedjelju navečer u Jordan, potvrdio je za AFP član sirijske oporbe u Jordanu.

VARŠAVA - Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski zauzima se za to da njegova zemlja uspostavi vlastiti proturaketni štit koji bi bio dio zajedničke NATO-ve proturaketne obrane u Europi, što bi zamijenilo nikad ostvareni projekt administracije bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, izjavio je Komorowski u razgovoru za poljski magazin "Wprost". Komorowski je uvjeren da Poljska mora investirati u moderni proturaketni sustav, on smatra da nema smisla odvajati velike iznose za vojnu tehniku ako ona ne pruža zaštitu od napada. "Danas imamo zastarjele sustave koji su sve manje prikladni za obranu zemlje", rekao je poljski predsjednik. List "Rzeczpospolita" objavio je u ponedjeljak izjavu voditelja ureda za nacionalnu sigurnost Stanislawa Kozieja, koji smatra da je sustav što ga predlaže Komorowski u skladu s elementima raketnog štita što su ga Amerikanci trebali do 2018. postaviti u Poljskoj i drugim članicama NATO-a. Američki sustav osmišljen je iz američke perspektive i samo bi dijelom štitio poljski teritorij, jer ne osigurava dovoljnu razinu obrane, tvrdi Koziej. I predstavnici poljske vlade i oporbe reagirali su pozitivno na Komorowskovljevu inicijativu.

BEOGRAD - Kineska tvrtka za izgradnju mostova i cesta CRBC uputila je srbijanskom državnom poduzeću Koridori Srbije službenu ponudu vrijednu 2,5 milijardi eura za financiranje i izgradnju preostalih dionica autoceste od Beograda do granice s Crnom Gorom. Ravnatelj "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić izjavio je srbijanskoj agenciji Tanjug da ponuda kineske tvrtke iznosi 2,5 milijardi eura te da je riječ o izgradnji triju velikih dionica od Beograda do Preljine, od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine 270 kilometara. Mišić je ponudu ocijenio "vrlo atraktivnom", a podupro ju je i srbijanski ministar prometa Milutin Mrkonjić. Po Mišićevim riječima, ponuda kineske tvrtke utemeljena je na odluci kineske vlade da za projekte u jugoistočnoj Europi odobri kredit od deset milijardi dolara. Kako je rekao, predviđeno je da 40 posto radova na koridoru 11, kojeg je dio spomenuta autocesta, izvode srbijanske, a 60 posto kineske tvrtke.

RIM - Italiju je posljednjih dana zahvatio val velikih požara, a najugroženija je Sicilija na kojoj je u ponedjeljak registrirano oko 20 požara. U blizini Messine pri gašenju je ozlijeđen šumar, a kod grada Raguse plamen je teško ozlijedio jednog umirovljenika koji je u kritičnom stanju. Veliki požar širi se u parku prirode nedaleko grada Trapanija, a zbog vatrene stihije evakuirani su turisti iz jednog turističkog naselja. Vatra bukti i na obroncima Etne. Već danima gori i najveće odlagalište smeća kod Palerma, ali je gradonačelnik u ponedjeljak izjavio da je požar, za koji okrivljuje mafiju, gotovo pod nadzorom. Udruge za zaštitu okoliša upozoravaju na veliki porast broja požara u Italiji. Talijanska državna uprava za šume i okoliš objavila je u ponedjeljak statistiku prema kojoj je u Italiji od početka godine bilo 4.700 požara, što je čak za 93 više nego 2011. Vatra je ukupno opustošila 24.000 hektara površine, od toga 14.000 hektara šume, što je za 63 posto više nego prošle godine.

ANKARA - Zbog eksplozije u noći na ponedjeljak privremeno je prestao raditi naftovod između Turske i Iraka. Eksplozija se dogodila u jugoistočnoj Turskoj, turske vlasti sumnjaju na kurdsku sabotažu. Eksplozija koja je obustavila dotok nafte iz Iraka oštetila je naftovod između iračkoga Kirkuka i turskoga Ceyhana. Tursko ministarstvo energetike službeno je najavilo da će popravak trajati desetak dana. Drugi izvor iz toga ministarstva kaže kako se vjeruje da je eksplozija djelo kurdskih pobunjenika, te da je požar koji je nakon eksplozije izbio sada pod nadzorom. U borbi za samostalnosti i protiv vlade u Ankari, gerilci iz kurdistanske radničke partije (PKK) već su izvodili napade na naftovod. Naftovod dugačak 970 kilometara povezuje naftno središte Kirkuk, kurdsko područje na sjeveru Iraka, s turskom sredozemnom lukom Ceyhanom. Njime na dan prođe između 450 i petsto tisuća barela sirove nafte.

FRANKFURT - Njemačka policija je u ponedjeljak poslijepodne mirno prionula završnom uklanjanju logora antikapitalističkog pokreta "Occupy Frankfurt", najstarijeg te vrste i veličine u Europi, sukladno sudskoj odluci. Neki "gnjevnici" pomagali su policiji u sklapanju šatora, drugi su sjedili, ravnodušni, razmišljajući o završetku njihove pustolovine što je trajala gotovo 10 mjeseci, dok su kamioni s kontejnerima odvozili madrace i vreće smeća, izvijestio je France Presse s mjesta događaja. Oko 16.30 sati većina prosvjednika već je svojevoljno bila napustila logor na gradskom trgu blizu Europske središnje banke. Desetak ih se, sjedeći ispred simbola eura što resi trg, radije prepustilo u ruke policijaca koji su ih odnijeli s trga. "Veoma smo razočarani", komentirala je Maike Wolf (24) koja je boravila u logoru od njegova osnutka u listopadu prošle godine. "Ne poštuju se ustav i pravo na okupljanje", ocijenila je, rekavši da će ona i njezini kolege nastaviti borbu na sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙