FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex oscilira oko 1.700 bodova

ZAGREB, 6. kolovoza 2012. (Hina) - Crobex indeks Zagrebačke burze danas oscilira oko 1.700 bodova, uz vrlo slabu aktivnost investitora jer je sezona godišnjih odmora u punome jeku.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,51 posto, na 1.700 bodova, a Crobex10 0,48 posto, na 927 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,2 milijuna kuna, što je otprilike 500.000 kuna manje nego u petak u ovo doba.

„S obzirom na sezonu godišnjih odmora, trgovanje je mirno. Ne očekujemo značajniju aktivnost investitora na burzi od kraja ovoga tjedna. U nedostatku značajnijih poslovnih vijesti, u fokusu će biti kretanja na inozemnim burzama“, kaže Nikolina Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Na europskim burzama najvažniji indeksi izbrisali su jutrošnje gubitke, te su u blagom plusu, jer investitori nisu skloni pretjeranim prodajama dionicama s obzirom da očekuju ujesen da Europska središnja banka poduzme korake ka rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Trenutno je londonski Ftse u plusu 0,12 posto, dok su pariški CAC i frankfurtski DAX na dobitku nešto iznad 0,5 posto.

Na domaćem tržištu najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Tiska, u visini od 376.000 kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,39 posto, na 206 kuna.

Slijedi dionica Konzuma, s prometom od 347.000 kuna i rastom cijene za 2,73 posto, na 168 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima dionica je Diokija. Cijena joj je ojačala 7,73 posto, na 23 kune.

„Njezina cijena nastavlja rasti, potaknuta prošlotjednom odlukom Vlade o izdavanju jamstva za pet milijuna eura za avansno plaćanje turskog investitora Caliskana za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije“, navodi Matić.

Među likvidnijim izdanjima tek je dionica HT-a zabilježila pad cijene, i to za 0,85 posto, na 206,5 kuna.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da je u lipnju u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 5,1 posto na godišnjoj razini, što je već četvrti mjesec zaredom kako potrošnja pada, i to po većoj stopi nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje za 4,2 posto.

To je i veći pad potrošnje nego u svibnju, kada je promet u trgovini na malo bio 4,4 posto manji u odnosu na isti lanjski mjesec, što je posljedica slabosti tržišta rada i smanjenja raspoloživog dohotka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙