FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 4. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

SINJ - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je pozitivnom izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića u kojoj on spominje mogućnost dogovora Hrvatske i Srbije o međusobnom povlačenju tužbi za genocid. "To je prva eksplicitno pozitivna reakcija na našu inicijativu od početka ove godine, kad smo rekli da smo spremni razgovarati o uzajamnim tužbama pod uvjetom da se pronađu rješenja za četiri ključna otvorena pitanja", rekla je Pusić u subotu u Sinju, odgovarajući na upit kako komentira izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova o eventualnom dogovoru o povlačenju međusobnih tužbi za genocid. Pri tomu je podsjetila na četiri uvjeta za povlačenje tužbe: pitanje 1.100 nestalih, pitanje povratka opljačkanih umjetnina, pitanje optuženih za ratne zločine, pitanje osumnjičenih za ratne zločine i njihovo procesuiranje.

NAIROBI - Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u subotu Keniju, gdje je u postizbornom nasilju prije četiri i pol godine poginulo više od tisuću ljudi, da u ožujku 2013. održi "slobodne, pravedne i transparentne" predsjedničke izbore. Clinton je u subotu ujutro doputovala u kenijski glavni grad Nairobi, četvrtu etapu svoje afričke turneje u okviru koje je posjetila Senegal, Ugandu i Južni Sudan. "Sjedinjene Države obećale su pomoći kenijskoj vladi da predstojeći izbori budu slobodni, pravedni i transparentni", kazala je Clinton nakon sastanka s kenijskim predsjednikom Mwaijem Kibakijem, a prije susreta s predsjednikom vlade Railom Odingom.

ISTANBUL - Turska vojska umirovila je svih 40 generala i admirala, zatočenih pod optužbom za planiranje državnog udara, što je još jedan znak sve veće kontrole civilne vlasti nad nekoć moćnom vojskom. Turski predsjednik Abdullah Gul odobrio je na kraju četverodnevnog sastanka vrhovnog vojnog vijeća odluku o umirovljenju 55 generala i admirala, priopćio je glavni stožer turske vojske. Na listi je svih 40 vojnih zapovjednika zatočenih u slučajevima "Ergenekonom" i "Sledgehammer" u kojima se stotinama časnika sudi zbog pokušaja svrgavanja proislamističke vlade premijera Tayyipa Erdogana, piše list Hurriyet.

DUBAI - Iran je uspješno testirao raketu kratkog dometa opremljenu novim sustavom za navođenje koji se planira ugraditi u sve ostale projektile, izjavio je u subotu ministar obrane Ahmad Vahidi. Raketa Fateh 110 ima domet od 300 kilometara, prenosi agencija IRNA, što znači da se njome može gađati samo izraelski teritorij najbliži Iranu.

KAIRO - Egipatska Koptska pravoslavna crkva nezadovoljna je sastavom nove vlade koja ima samo jednu kršćansku ministricu, pišu u subotu mjesna glasila. "Takav ministarski sastav nepravedan je prema Koptima, to više što smo očekivali veću zastupljenost Kopta u vladi", koja je u četvrtak prisegnula islamističkom predsjedniku Mohamedu Morsiju, rekao je biskup Pahomije, privremeni poglavar te Crkve, a prenio je neovisni dnevnik Al-Šuruk. Biskup je ocijenio da je nova vlada, koju predvodi Hišam Kandil, trebala imati barem četiri kršćanina, "po broju Kopta u Egiptu" koji je, rekao je, 14 posto. Po opće prihvaćenoj ocjeni, Kopti čine 6 do 10 posto od nekih 82 milijuna Egipćana.

TOKIO - Unuk bivšeg američkog predsjednika Harryja Trumana koji je naredio da se na 6. i 9. kolovoza 1945. bace atomske bombe na Hirošimu i na Nagasaki doputovao je u subotu u Hirošimu, dva dana uoči 67. obljetnice te tragedije. Clifton Truman Daniel (55) posjetio je spomenpark, gdje je molio za žrtve, i muzej posvećen tragediji. Rekao je da je "poruka mira koja izbija iz svakog kutka grada" ostavila na njega snažan dojam, javlja japanska agencija Kyodo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙