FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

H. Clinton poziva Kartum i Džubu na kompromis

DŽUBA , 3. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Sudan i Južni Sudan moraju prihvatiti kompromis kako bi riješili nesuglasice koje truju njihove međusobne odnose nakon podjele zemlje i koje su ih dovele na sam rub rata, izjavila je u petak u Džubi američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Obje strane, sjeverna i južna, moraju hitno upregnuti sve svoje snage i u najkraćem roku postići dogovore o svim međusobnim sporim pitanjima", rekla je Clinton na konferenciji za novinare održanoj nakon njezina sastanka s južnokorejskim predsjednikom Salvom Kiirom i ministrom vanjskih poslova Nhialom Dengom Nhialom.

"Dvije zemlje moraju pronaći kompromis kako bi izgladile međusobne nesuglasice", rekla je aludirajući na neriješena pitanja iz mirovnog sporazuma potpisanog između Kartuma i Džube još 2005., koji je rezultirao neovisnošću Južnog Sudana 9. srpnja 2011.

"Unatoč tome što su Južni Sudan i Sudan odnedavno odvojene države, njihove sudbine ostaju usko povezane, a i obećanja o napretku usko su povezana s perspektivom mira", istaknula je Clinton.

Sudan i Južni Sudan spore se oko pograničnog područja bogatog naftom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙