FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komična opera Rita oduševila publiku u Korčuli

KORČULA, 2. kolovoza 2012. (Hina) - U koprodukciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula sinoć je u Domu kulture u Korčuli izvedena komična opera jednočinka "Rita", koju je 1841. skladao talijanski skladatelj Gaetano Donizetti.

Opera, posthumno izvedena 1860. doživjela je izvedbe na brojnim pozornicama, a to djelo, čiji su izvođači oduševili korčulansku publiku prva je opera izvedena u pedesetogodišnjoj povijesti Doma kulture u Korčuli.

U operi punoj dopadljivih pjevačkih i govornih scena nastupili su Lidija Horvat-Dunjko u ulozi zločeste žene Rite, Nikša Radovanović kao njezin miran i poslušan muž Beppe, Ronald Braus kao Gaspar, Ritin prvi suprug te Dinko Bogdanić kao Bortolo.

Rita je priča o energičnoj i zločestoj ženi mirnog i poslušnog Beppea. Bračnu idilu prekida pojava Gaspara, Ritinog prvog muža za kojeg su vjerovali da su utopio u moru. Gasparo je zapravo od Rite pobjegao u Kanadu i vratio se u potragu za bračnim ugovorom kako bi se mogao drugi put oženiti. Beppe pak u pojavi Gaspara vidi priliku da se riješi zločeste žene.

Dva se muškarca dogovore igrom nadmudriti Ritu. Konačno je rješenje duhovito kao i cijela opera protkana privlačnim arijama, duetima i tercetima, te govornim dijelovima s prepoznatljivom glazbom originalnog donizettijevskog stila.

Opera je izvedena pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića i u režiji Dinka Bogdanića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙