FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najsporiji rast aktivnosti u američkoj industriji u zadnje tri godine

ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Aktivnosti u američkom industrijskom sektoru u srpnju su rasle po najslabijoj stopi u zadnjih gotovo tri godine, budući europska dužnička kriza te gospodarske i političke neizvjesnosti u SAD-u nagrizaju potražnju, pokazuju u srijedu objavljeni podaci londonske istraživačke tvrtke Markit.

Prema konačnim podacima te tvrtke, indeks menadžera nabave (PMI) u američkom industrijskom sektoru za srpanj iznosio je 51,4 posto, što je ispod procjena analitičara od 51,8 bodova te lipanjskog podatka u visini od 52,5 bodova.

Riječ je o najnižoj razini tog indeksa od rujna 2009. godine. Očitanja tog indeksa iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti, a ispod na njihov pad u budućem razdoblju.

"Ako nastave padati izvozne narudžbe i slabiti domaća potražnja, doći će do pada aktivnosti u američkom industrijskom sektoru u trećem tromjesečju", rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Proizvođače pogađa dužnička kriza eurozone, slabiji rast svjetskog gospodarstva i povećanje nervoze oko potražnje na američkom tržištu, dok se približavaju izbori približavaju i raste neizvjesnost oko fiskalne i monetarne politike", dodao je.

Industrijska aktivnost slabi i u eurozoni. U srpnju je smanjena na najnižu razinu u protekle tri godine. Naime, PMI indeks industrijske aktivnosti u eurozoni koji izrađuje Markit, u srpnju je smanjen na 44 boda, sa 45,1 boda u prethodnom mjesecu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙