FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trodnevni uzlet na europski burzama izgubio zamah

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 31. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Trodnevni uzlet cijena dionica na europskim tržištima u utorak je izgubio na snazi, uslijed izostanka jasnijih naznaka hoće li Europska središnja banka (ECB) poduzeti oštre poteze ovoga tjedna i tako potkrijepiti obećanja da će učiniti sve za spas eura.

Londonski FTSE bio je tako oko 14 sati u minusu 0,23 posto, na 5.680 bodova. Frankfurtski DAX bio je, pak, u plusu od oko 0,5 posto, na 6.807 bodova, dok je pariški CAC bio u neznatnom plusu, od 0,09 posto, popevši se na 3.323 boda.

Prošlotjedne izjave čelnika ECB-a Marija Draghija da će učiniti sve da zaštiti euro poduprle su očekivanja da će ECB na ovotjednom sastanku odlučiti o ponovnom pokretanju kupovina španjolskih i talijanskih obveznica.

Iako su sličnu poruku odaslali njemačka kancelarka i francuski predsjednik, mnogi analitičari od početka upozoravaju da ECB možda nije dobio od Berlina jasan mandat za odvažnije poteze.

"Taktička PR kampanja za potporu eurozoni kupila je ministrima nešto vremena u uobičajeno skromnijoj trgovini na tržištima tijekom ljeta", kazao je Mike McCudden, čelnik trgovine izvedenicama u tvrtki Interactive Investor. "No djela govore više od riječi pa je samo pitanje vremena kada će strpljenje popustiti".

Trgovci ne očekuju živahniju trgovinu posljednjeg dana u mjesecu.

"Danas će vjerojatno biti miran zadnji dan u srpnju. Svi čekaju četvrtak da vide hoće li Draghi ispuniti obećanje", kazao je Lex van Dam, upravitelj hedge fonda u tvrtki Hampstead Capital.

Uteg burzovnim indeksima bila su poslovna izvješća kompanija koja su u fokusu ulagača dok čekaju ECB-ov sastanak.

Na strani gubitnika isticao se švicarsko bankovni div UBS, s padom cijene dionica od 5,5 posto nakon što je izvijestio o oštrom padu dobiti kriveći za to poslovanje investicijskog segmenta s gubitkom te gubitke povezane s prvom ponudom dionica Facebooka.

Konkurentskoj Deutsche Bank, koja je zabilježila pad dobiti u drugom tromjesečju u svojoj investicijskoj banci, dionice su oslabjele za 1,3 posto.

British Petroleumu cijene dionica pale su za 3,3 posto nakon što je izvjestio o najlošijim tromjesečnim rezultatima poslovanja među vodećim naftnim kompanijama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas ojačao 0,7 posto, na 8.695 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙