FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 26. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ATENA - Prijedlog uspostave bankarske unije u eurozoni bit će iznesen početkom rujna, najavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, javljaju svjetske agencije. "Komisija intenzivno radi na stvaranju bankarske unije. Počektom rujna iznijet ćemo prijedlog jedinstvenog nadzornog mehanizma", rekao je Barroso nakon razgovora s grčkim premijerom Antonisom Samarasom u Ateni. "U zoni eura on će biti povjeren Europskoj središnjoj banci". "Učinit ćemo sve potrebno kako bi osigurali financijsku stabilnost područja eura", rekao je Barroso. Barroso je rekao da će "Grčka ostati u eurozoni sve dok bude poštivala preuzete obveze". Barroso je također rekao da je uvjeren da će Grčka ostati u eurozoni te da će dobivati pomoć Europske komisije sve dok ide putem reformi no istaknuo i da "riječi nisu dovoljne" nego su "djela važnija".

PODGORICA - Crnogorski parlament skratio je u četvrtak mandate svojim zastupnicima stvarajući uvjete da predsjednik uskoro raspiše prijevremene izbore u namjeri da se vladi osigura novi mandat za pristupne pregovore s Europskom unijom. Za skraćenje mandata bili su zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije(SDP), Bošnjačke stranke (BS) i Demokratske unije Albanaca (DUA). Po crnogorskom ustavu parlamentarne izbore raspisuje predsjednik države Filip Vujanović, koji je najavio da će ovih dana obaviti konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka o datumu izbora. Lokalni mediji izvješćuju kako će Vujanović vjerojatno sazvati izbore za listopad oko šest mjeseci prije nego što je bilo predviđeno. U obrazloženju odluke navodi se da se Crna Gora nalazi pred značajnim obavezama koje proizilaze iz već započetog procesa predpristupnih pregovora s Europskom unijom. Zato je neophodno da državne institucije, vlada i skupština u ovu fazu procesa pridruživanja uđu u punom mandatu od četiri godine, kaže se u zahtjevu za skraćenje mandata. Očekuje se da će vladajući DPS, koji je na vlasti više od dva desetljeća i doveo je zemlju od 680.000 stanovnika do neovisnosti 2006., ponovno pobijediti na izborima nakon što je uspio dobiti početak pregovora o pristupanju Crne Gore EU-u prošloga mjeseca.

MOSTAR - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozvalo je u četvrtak sve političke predstavnike i vlasti na nižim razinama da ubrzaju reforme potrebne da bi BiH mogla do kraja godine podnijeti molbu za stjecanje statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. Nakon tematske sjednice posvećene europskim integracijama, Vijeće ministara priopćilo je da je zadužilo institucije BiH da poduzmu sve aktivnosti potrebne za provedbu smjernica koje su s dužnosnicima Europske unije usuglasili politički dužnosnici BiH potkraj lipnja u Bruxellesu. "Ispunjavanje obveza i ključnih prioriteta iz smjernica u zacrtanim rokovima omogućit će stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te podnošenje vjerodostojne molbe za članstvo u EU do kraja godine", navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH. Pojašnjava se da vlasti BiH u predstojećem razdoblju trebaju preuzeti propise te pregovarati s Europskom unijom jedinstvenim glasom. Smjernice sadrže niz obveza koje trebaju provesti vlasti BiH, od ustavnih promjena do davanja odgovora na dva poglavlja koja se odnose na javne nabave i okoliš. Najozbiljnija zapreka je dokument o ustavnim promjenama, oko čijeg se sadržaja sukobljavaju vodeće hrvatske, srpske i bošnjačke političke stranke, a zbog sadržaja prijedloga koji je HDZ BiH usuglasio sa SDP-om BiH tu je stranku napustio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

SOFIJA - Bugarska vlada desnog centra prošla je u četvrtak glasovanje o povjerenju u parlamentu iniciranog zbog neuspjeha u reformi bugarskog neučinkovitog pravosudnog sustava i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Vlada premijera Boika Borisova prošla je glasovanje, četvrto otkako je prije tri godine preuzela dužnost, zahvaljujući podršci neovisnih zastupnika, kako se i očekivalo. Nepovjerenje vladi iskazala su 72 zastupnika a za rušenje vlade je bio potreban 121 glas. Protiv izglasavanja nepovjerenja bilo je 136 zastupnika. Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja uputili su lijeva oporba i stranka MRF turske manjine nakon što je Europska unija rekla da će nastaviti svoj monitoring bugarskog pravosudnog sustava i napora na suzbijanju organiziranog kriminala i duboko ukorijenjene korupcije. Oporba tvrdi da će produljenje EU-ovog monitoringa blokirati bugarski zahtjev za ulazak u schengensku zonu i pojačati utisak o Bugarskoj kao članici drugog reda.

VARŠAVA - Francuska je u četvrtak pozvala Rusiju i Kinu na djelovanje u sklopu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se spriječilo moguće krvoproliće u sirijskom gradu Alepu, oko kojeg se grupiraju vladine snage, pripremajući napad na pobunjenike. Upitan za posjeta Varšavi da li ga brine stanje u Alepu, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao "da bi sve zemlje svijeta, a posebno stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, trebale djelovati zajednički i preuzeti odgovornost". Poimence je spomenuo Rusiju i Kinu, rekavši kako se "nada da će konačno čuti krike, ne samo Sirijaca, nego i arapskih zemalja i ostatka svijeta, da se zaustavi to krvoproliće".

BEČ - Nastojanje Ukrajine da uvede ruski kao službeni jezik u škole i u poslovnu komunikaciju u nekim regijama prijeti polarizacijom zemlje, upozorila je u četvrtak Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Visoki povjerenik OESS-a za prava manjina Knut Vollebaek pozvao je na kompromis kako bi se smirile napetosti oko zakona koji je ovoga mjeseca izazvao prosvjede u Ukrajini i koji je trenutno u zrakopraznom prostoru, jer predsjednik Viktor Janukovič još nije rekao hoće li ga potpisati ili ne. Završavajući posjet Ukrajini, Vollebaek je nacrt zakona nazvao "duboko razdvajajućim" i pozvao vlasti na dijalog. "Nesrazmjeno favoriziranje ruskog jezika, uz istovremeno uklanjanje većine poticaja za učenje i uporabu ukrajinskog jezika u velikim dijelovima zemlje, moglo bi uzdrmati jedinstvo zemlje", stoji u njegovu priopćenju. Prema popisu stanovništva iz 2001., u Ukrajini živi 8,3 milijuna Rusa od ukupno 46 milijuna stanovnika. Premijer Mikola Azarov, i sam Rus koji govori ukrajinski, nedavno je izazvao čuđenje kada je rekao da u Ukrajini ima 20 milijuna Rusa.

PEKING - Gospođa Gu i Zhang Xiaojun, sobar u kući Boa Xilaia, "nedavno" su optuženi na kineskom sudu, objavila je agencija Xinhua bez drugih pojedinosti, a u četvrtak prenosi britanski Telegraph. Xinhua je objavila da postoje "nepobitni i znatni" dokazi da su oni otrovali Neila Heywooda, britanskog poslovnog čovjeka koji je radio s Boom i njegovom ženom. "Istraga je pokazala da su se Bo Gu Kailai, jedna od optuženih, i njezin sin Bo Guaguao, sukobili s britanskim državljaninom Neilom Heywoodom zbog nekih ekonomskih interesa", piše Xinhua. "U strahu da bi Neil Heywood mogao biti prijetnja osobnoj sigurnosti njezina sina, Bo Gu Kailai je, zajedno s drugim optuženikom Zhangom Xiaojunom, otrovala i ubila Neila Heywooda". Ne zna se mnogo o naravi Heywoodova odnosa s Boom Guaguaom, ali čini se da mu je pomogao pri upisu na Harrow, ekskluzivnu školu koju je i Heywood pohađao. Mlađi je Bo nedavno diplomirao na Harvardu. Heywoodova smrt u hotelskoj sobi u studenome prošle godine isprva je pripisana pretjeranoj konzumaciji alkohola. Gu i Zhang ispitani su i sudit će im se na sudu u istočnokineskome gradu Hefeiju, a "datum tek treba odrediti", javila je agencija Xinhua.

MOSTAR - Pripadnici državne policijske agencije (SIPA) u BiH razbili su šesteročlanu skupinu trgovaca drogom, pri čemu su zaplijenili 15 kilograma droge "speed", vrijedne oko pola milijuna eura, u dvjema povezanim akcijama, od kojih je jedna izvedena jučer, priopćila je u četvrtak SIPA. U priopćenju se navodi da su prilikom pretresa vozila marke Land Rover nizozemskih prometnih oznaka, kojim je upravljao 64-godišnjak, policajci pronašli osam kilograma "speeda". Nije pojašnjeno je li osoba koja je upravljala vozilom uhićena, niti gdje je zaustavljena. U sklopu iste akcije, u ožujku su na području Zeničko-dobojske, Hercegovačko-neretvanske i Županije Sarajevo, pripadnici SIPA-e pronašli još oko sedam kilograma iste droge te četiri kilograma smjese koja se koristi za povećavanje volumena te droge. Procjenjuje se da vrijednost zaplijenjene droge na uličnom tržištu iznosi oko pola milijuna eura. Policijska akcija je izvedena po nalogu Tužiteljstva BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙