FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom

NEW YORK, 25. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom, jer se dužnička kriza u eurozoni produbljuje, a sve više američkih kompanija smanjuje procjene svojih budućih poslovnih rezultata zbog slabljenja europskih gospodarstava.

Dow Jones indeks oslabio je 0,82 posto, na 12.617 bodova, dok je S&P 500 pao 0,90 posto, na 1.338 bodova, a Nasdaq indeks 0,94 posto, na 2.862 boda.

Najnoviji podaci pokazuju da dužnička kriza u eurozoni sve čvršće pritišće tamošnja gospodarstva. Indeks menadžera nabave (PMI) u Njemačkoj ukazuje na pad aktivnosti u sektoru proizvodnje i usluga u srpnju, i to veći nego što se očekivalo.

Na razini 17-člane eurozone poslovne aktivnosti u privatnom sektoru smanjene su u srpnju šesti mjesec zaredom, ponajviše zbog oštrog pada proizvodnih aktivnosti.

Pogoršava se i situacija u Španjolskoj, pa su prinosi na 10-godišnje obveznice te članice eurozone jučer skočili na rekordnih 7,6 posto, znatno iznad razine koja se smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja.

Slabljenje europskih gospodarstava negativno utječe na poslovanje američkih kompanija, na što mnoge od njih upozoravaju.

Jučer je United Parcel Service, najveća američka poštanska kompanija, izvijestila o slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju i smanjila procjene za cijelu godinu zbog, kako je navela, nesigurnih poslovnih uvjeta u svijetu.

Cijena dionice UPS-a pala je 4,6 posto, a još je više, 7,5 posto, potonula cijena Whirlpoola, najvećeg svjetskog proizvođača kućanskih aparata, nakon što su i njegovi kvartalni poslovni rezultati podbacili zbog pada potražnje u Europi i jakog dolara.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, i Apple je izvijestio o slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva potonula 5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,63 posto, na 5.499 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,45 posto, na 6.390 bodova, a pariški CAC 0,87 posto, na 3.074 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙