FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICJ: Senegal treba suditi Habreu ili ga izručiti Čadu

HAAG , 20. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Senegal bez ikakvog odgađanja mora nastaviti sudski goniti bivšega čadskog predsjednika Hissenea Habrea, optuženog za genocid koji je počinio njegov režim u razdoblju od 1982. do 1990. ili ga izručiti Čadu, objavio je u petak u pravorijeku Međunarodni sud pravde (ICJ).

Sud je jednoglasno prihvatio pravorijek po kojem Republika Senegal bez ikakva odgađanja "mora predati slučaj Hissenea Habrea kompetentnim institucijama zbog kaznenog postupka, ukoliko ga prethodno ne izruče", rekao je predsjednik ICJ-a Peter Tomka tijekom saslušanja u Haagu.

U skladu s člankom 7. Konvencije UN-a o torturi koju je Senegal ratificirao 26. lipnja 1987. Habre mora biti izručen. Trenutačno živi u Dakaru u egzilu nakon što ga je s vlasti 1990. svrgnuo aktualni predsjednik Čada, Idriss Deby Itno. Habre je na vlasti bio osam godina. Prema zaključku čadskog istražnog povjerenstva, pod njegovim režimom smaknuto je više od 40.000 članova oporbe, kao i pripadnika određenih etničkih skupina.

Dakar je 2006. pristao suditi Habreu na zahtjev Afričke unije, no taj proces nikad nije organiziran ni održan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙