FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala izdanje dviju obveznica u ukupnom iznosu od oko pet milijardi kuna - četverogodišnje kunske obveznice u iznosu dvije milijarde kuna te desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu u iznosu od 400 milijuna eura. Kamatna stopa na četverogodišnje kunske obveznice je 5,75 posto godišnje, a na desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu 6,50 posto. Tim izdanjem na domaćem tržištu dobrim smo dijelom završili financijske transakcije za ovu godinu, pokrili financijske obveze i deficit projiciran u državnom proračunu, kazao je ministar financija Slavko Linić na današnjoj konferenciji za novinare. Ministarstvo je bilo planiralo novo izdanje obveznica u iznosu od oko četiri milijarde kuna, no interes investitora je bio znatno veći, ponude su bile u iznosu od devet milijardi kuna, pa je Ministarstvo odlučilo povećati iznos na pet milijardi kuna. Veliki interes investitora bio je i razlog da su obveznice izdane uz premiju od samo 0,05 posto (0,05 postotnih bodova), kazao je Linić. Procedura izdanja obveznica završena je jučer, a obveznice se uplaćuju u ponedjeljak, 23. srpnja. Najvećim dijelom kupci obveznica su domaći mirovinski fondovi.

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) nada se da bi se do kraja mjeseca mogla sazvati sjednica Vijeća za obranu u kojem su najviši državni dužnosnici, a na kojoj bi se mogla donijeti odluka o sudbini borbenih zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO). U MORH-u ističu da razmatraju sve ponude i prijedloge, a riječ je o nabavi novih borbenih zrakoplova ili obnovi flote zrakoplova MIG 21 kojima polako istječe rok. Sazivanje sjednice Vijeća za obranu ne ovisi o MORH-u, koji je za nju spreman, nego o predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade RH, naglašavaju u MORH-u. Povjerenstvo koje ispituje uzroke zbog kojih je otpala kabina s MIG-a 21 19. lipnja još nije završilo rad, doznaje se danas od MORH-a, koji ističe da je zrakoplov popravljen i u operativnoj funkciji. Na današnjem brifingu najavljeno je da bi novi zakoni o obrani i služenju u Oružanim snagama po najavama trebali biti u prvom čitanju na sjednici Hrvatskoga sabora u rujnu. MORH očekuje da bi se novi zakon trebao početi primjenjivati 1. siječnja 2013. godine. Kako ističu u MORH-u, novi zakon trebao bi biti moderniji i fleksibilniji te u skladu s potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Cilj mu je nastavak reforme sustava, a dragovoljno služenje vojnog roka bit će uređeno novim zakonom, a ne kao do sada pravilnikom.

VUKOVAR - Vukovarsko Gradsko vijeće danas je na izvanrednoj sjednici većinom glasova prihvatilo više odluka među kojima je i odluka o izgradnji otvorenog kupališta u gradskoj četvrti Borovu naselju koja je već pet puta bila pred vijećnicima. Protiv te odluke dosad su bili i vijećnici SDP-a Zdravko Dedić, Elvira Dejak i Vinko Erak, koji su početkom tjedna, uz još dvoje članova vukovarskoga SDP-a, isključeni iz stranke zbog neposluha i aktivnosti suprotnih stranačkim interesima. No, danas su Dedić i Dejak poduprli predložene odluke. Na sjednici je bilo i desetero vijećnika SDP-a, petero SDSS-a te vijećnik HDZ-a Slobodan Ristić, a nisu nazočili preostali vijećnici oporbenoga HDZ-a te vijećnici HSP-a Dr. Ante Starčevića, stranke koja sa SDP-om obnaša vlast u Vukovaru. Pravdajući izostanak svojih vijećnika, HSP Dr. Ante Starčevića naveo je u priopćenju kako njihov klub vijećnika neće biti na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća jer "više nije poznato čiju politiku i čije interese zastupaju pojedini vijećnici". Objašnjavajući razloge zbog kojih se odazvao sjednici i podupro izgradnju otvorenih bazena, Dedić je rekao da je "u duši još socijaldemokarat" te kako je svojom nazočnošću htio poručiti da "nema potrebe da se u Gradskom vijeću kupuju bilo čiji vijećnici".

SPLIT - Glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj dobila je izvanredni otkaz zbog sumnje u krivotvorenje diplome, izvijestila je danas novinare ona sama. Rješenje o izvanrednom otkazu potpisao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a sumnja se da je krivotvorila diplomu zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. "S današnjim danom na moje veliko iznenađenje prestaje moj rad u MUP-u jer mi je uručeno rješenje o otkazu zbog sumnji u neoriginalnost moje diplome. Do takvih saznanja došlo se nakon što sam sama zatražila vlastitu sigurnosnu provjeru zbog kandidature na jedno radno mjesto", rekla je sad već bivša glasnogovornica splitske policije. Dodala je da joj slijedi borba za dokazivanje nevinosti, to jest da nije krivotvorila diplomu. "U uspjeh te borbe uopće ne sumnjam", rekla je Marina Kraljević-Gudelj i zahvalila novinarima na sedmogodišnjoj suradnji.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je najoštrije osudilo ponašanje zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji je Hrvoju Bajlu, vlasniku ZDNews portala, poslao nekoliko uvredljivih SMS poruka. Predsjednik HND-a Zdenko Duka u priopćenju navodi kako je Vrančić, nezadovoljan temom o kojoj je Bajlo želio pisati i od njega dobiti informacije, tom novinaru uputio SMS poruke u kojima ga je nazvao "smećem" te mu poručio - "jadni su ljudi koji te čitaju" i "inače tvoji roditelji znaju da ti od rođenja nisi zdrav". "Ta Vrančićeva uvreda još je bolesnija kad se zna da je on po struci liječnik", ističe Duka. U ime HND-a poručuje zadarskom gradonačelniku da se bavi svojim poslom, dio kojega je i da pristojno odgovara na novinarska pitanja.

PRIMOŠTEN - Pet je osoba ozlijeđeno u sudaru autobusa i osobnog automobila stranih registracijskih oznaka na jadranskoj magistrali (D8) kod ulaza u Primošten, doznaje se od šibenske policije. Nakon nesreće, koja se dogodila oko podneva, pet je osoba zatražilo liječničku pomoć te su prevezene u šibensku Opću bolnicu. Neslužbeno se doznaje da su ozlijeđeni vozač i četvero putnika iz automobila, da nisu životno ugroženi te da nitko od putnika iz autobusa nije zatražio liječničku pomoć.

KARLOVAC - U policijsku zasjedu na svojemu ilegalnom nasadu marihuane uz rijeku Kupu upala su dvojica 22-godišnjih Karlovčana, a pretragom njihovih domova kod jednoga su pronađena minsko-eksplozivna sredstva za koja se utvrdilo da ih je posjedovao otac mladića koji će također biti kazneno prijavljen. Nakon jednomjesečne kriminalističke istrage mladi uzgajivači uhvaćeni su u srijedu navečer dok su uz kupu pregledavali i uređivali nasad s 24 biljke marihuane. Policajci su prije toga otkrili nasad pa su postavili zasjedu. Nakon uhićenja policija je krenula u pretragu domova dvojice osumnjičenih te je kod jednoga pronašla pomagala za uzgoj i prodaju marihuane te 1,2 grama droge, a kod drugoga u podrumu minsko-eksplozivna sredstva za koja se utvrdilo da ih je ondje skrivao 46-godišnji otac mladića. Pronađena su dva komada plastičnog eksploziva od 500 grama, ručna bomba M75, 26 trotilskih metaka od 100 do 500 grama, 22,5 metara detonirajućeg štapina, minerska kliješta, 53 detonatorske kapisle, 35 električnih detonatora, deset metara sporogorećega štapina, 12 dimnih uložaka i osam školskih upaljača.

ZAGREB - Dvije zračne jedrilice kojima su upravljali hrvatski državljani sudarile su se jučer istočno od Livna u BiH, nakon čega je jedan pilot uspješno prizemljio jedrilicu, a drugi je iskočio padobranom pa je njegova letjelica potpuno uništena pri udaru u brdo, izvijestila je danas hrvatska Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova. Jedrilice su se sudarile oko 14 sati u zračnom prostoru BiH pet kilometara istočno od Livna, a tri sata poslije Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH obavijestila je hrvatske kolege o nesreći. Istražitelji za zrakoplovne nesreće danas su se uputili na mjesto nesreće kako bi obavili očevid.

ZAGREB - Na Međunarodnoj brdskoj utrci "Visočici" kroz Park prirode Velebit ove će godine sudjelovati i pripadnici oružanih snaga država NATO-saveza i država iz regije, a pokrovitelj joj je hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Šesta međunarodna brdska utrka "Visočica 2012" održat će se u subotu, 21. srpnja, u Parku prirode Velebitu, a na njoj će, među ostalima, ove godine sudjelovati i oko 80 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnici oružanih snaga država NATO-saveza te država iz regije, priopćilo je danas Ministarstvo obrane. Cilj je na 1619 metara nadmorske visine, na vrhu Visočice, koji se smatra jednim od najljepših vidikovaca na Velebitu. Staza je dugačka 12,4 kilometra, od kojih je 10 kilometara makadama, a posljednja 2,4 kilometra planinarska staza. Start je na makadamskoj cesti, na 758 metara nadmorske vidine, a visinska je razlika 862 metra.

ZAGREB - S približavanjem frontalnog poremećaja s Alpa, u Hrvatskoj se od nedjelje, 22. srpnja, očekuje pad temperature zraka, najviše u unutrašnjosti - za desetak stupnjeva Celzijevih, bura i povremeni pljuskovi, što će se zadržati do sredine idućeg tjedna, kada se očekuje stabilizacija vremena, rekla je za Hinu dežurna meteorologinja Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). S obzirom na približavanje frontalnog poremećaja s Alpa, u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima Hrvatske već od sutra popodne očekuje se postupni porast naoblake, koji će donijeti osvježenje, a poslijepodne i navečer mjestimice kišu, pljuskove i grmljavinu. Temperatura zraka kretat će se između 25 i 27°C. No, u drugoj polovici idućeg tjedna očekuje se ponovni rast temperatura zraka i stabilizacija vremena koja bi se, po prognostičkim izgledima, trebala nastaviti i idući vikend, kada se očekuje lijepo vrijeme i ne ekstremno visoke temperature, a moguće je i malo kiše u zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙