FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Vjerujemo da će zakon potaknuti okrupnjavanje i osnaživanje sindikata te privlačenje novih članova, poručio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Mrsić je istaknuo kako vjeruje da će zakon ubrzo pokazati svoje učinke, od kojih glavni vidi u poticanju sindikata da svojim radom privuku nove članove, ocijenivši da je 423.964 sindikalna člana, koliko ih je bilo evidentirano 2009., daleko premali broj. "Vlada će sve napraviti da osnaži socijalni dijalog, da socijalno partnerstvo bude mehanizam čuvanja socijalnog mira, dogovaranja i pregovaranja gdje će i jedna i druga strana biti jednako vrijedne i krenuti s jednakih pregovaračkih pozicija", kazao je ministar. Prema predloženom zakonu, sindikatima koji se ne smatraju reprezentativnima, te stoga nisu zastupljeni u tripartitnim tijelima ili nemaju pravo na sklapanje kolektivnih ugovora, nije uskraćeno pravo na obranu radničkih interesa svojih članova, te na organiziranje vlastite administracije i formuliranje njihovih programa i aktivnosti. Reprezentativnost će utvrđivati neovisno tijelo, odnosno povjerenstvo koje imenuje ministar na prijedlog socijalnih partnera. Sindikati će imati pravo na sudsku zaštitu protiv odluke povjerenstva kojom im se ne priznaje status reprezentativnosti, pri čemu Upravni sud u roku od 30 dana treba odlučiti o žalbi sindikata. Mrsić je naglasio kako se reprezentativnost za kolektivno pregovaranje neće utvrđivati sve dok je netko ne osporava - ako postoji jedan sindikat u tvrtki on je automatski reprezentativan i nema potrebe utvrđivati reprezentativnost, kao niti u situaciji kada je više sindikata, ali se uspiju dogovoriti oko pregovaračkih odbora. Reprezentativnost će se utvrđivati samo kada se sindikati ne mogu sporazumjeti, što je, rekao je, nažalost čest slučaj u Hrvatskoj. O zakonu raspravljaju saborski klubovi.

ZAGREB - Udruge potpisnice Platforme 112 upozorili su danas čelne državne dužnosnike da je za dugoročnu stabilnost instititucija, kvalitetu demokracije i funkcioniranje društva od najveće važnosti poštivanje zadanih procedura, osvrćući se pritom na, kako navode, pokušaj prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da na mjesto zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša postavi Josipa Jambrača čime je "vrlo ozbiljno narušio temelje odgovornog upravljanja javnim institucijama". Podsjećaju da su se prošli tjedan zatražili Čačićevu ostavku zbog, kako navode, moralne odgovornosti "koja proizlazi iz osuđujuće presude za prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi", a da je nakon toga uslijedila još jedna 'afera' potpredsjednika Čačića u slučaju pokušaja postavljanja Josipa Jambrača na mjesto zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša. Time se, smatraju, pokazalo da i ova Vlada nastavlja s kadroviranjem temeljenim isključivo na političkoj podobnosti.

ZAGREB - Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) pozvalo je danas predstavnike zakonodavne vlasti da odbace zakonski prijedlog o medicinski potpomognutoj oplodnji i da donesu pravedna zakonska rješenja koja će uvažavati granicu znanosti i svjetonazora. Hrvatski katolički liječnici ističu da, potaknuti javnom raspravom o tom zakonskom prijedlogu, prihvaćaju svaku osobnu odluku i pluralnost shvaćanja o životu i čovjeku, ali ne prihvaćaju da se u pravnu regulativu "unose konfliktne i protuljudske odredbe koje su u suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta, Konvencijom o ljudskim pravima i biomedicini, Obiteljskim zakonom, Kodeksom medicinske etike i deontologije i Hipokratovom zakletvom". "Protivimo se donošenju zakona koji umanjuje vjerodostojnost dokazano učinkovitih, prirodnih, etički prihvatljivih i jeftinijih metoda liječenja neplodnosti. Nisu nam prihvatljive niti blage kaznene odredbe koje ne onemogućuju moguće manipulacije i zaustavljanje razvojnog ciklusa ljudskog bića, selekciju embrija, njihovo uništavanje i/ili komercijalizaciju", navodi se, među ostalim, u izjavi HKLD-a.

ZAGREB - Požar na predjelu Vukšić - Budak u Zadarskoj županiji ponovno se aktivirao te je u pomoć vatrogascima poslan kanader, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar na minski sumnjivom području buknuo je jučer zahvativši nisku hrastovu šumu i nisko raslinje, a jutros su ga gasitelji, kojima su u pomoć bila poslana tri kanadera i zračni traktor, uspjeli lokalizirati, no on se ponovno aktivirao. Zadarskome vatrogasnom operativnom centru jutros je oko 9,50 sati dojavljen požar kod mjesta Smilčić. Opožareno je oko 30 hektara niskog raslinja na minski sumnjivom području. Požar je lokaliziran u 11,30 sati. U gašenju su sudjelovale lokalne vatrogasne snage, a iz zraka su im pomoć pružali kanader i dva zračna traktora. Kod mjesta Zvečanje, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gori šuma i nisko raslinje. Požar, koji je dojavljen u 11,25 sati, gase lokalne vatrogasne snage, a u pomoć su im upućeni kanader i helikopter s uređajem za gašenje.

ZADAR - Vatrenim oružjem sinoć je oko 19,30 sati u polju u Maloj Popini kod Gračaca ubijen 38-godišnji muškarac, a policija je na mjestu događaja uhitila 41-godišnjaka zbog sumnje da je počinio ubojstvo. Nakon kraće prepirke i fizičkog sukoba između 41-godišnjaka iz Knina i 38-godišnjaka iz Knina s boravištem na području Gračaca, 38-godišnjak je ubijen iz vatrenog oružja, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava.

ZAGREB - Nova biografija u izdanju Profila "Rolling Stones – 50 godina" autora Hrvoja Horvata i Darka Glavana izlazi iz tiska sutra - točno pola stoljeća od prvog nastupa najdugovječnijeg svjetskog rock benda u Londonu. Time se i Hrvatska pridružuje obilježavanju velike obljetnice legendarne grupe koja je prije točno pedeset godina, 12. srpnja 1962. u slavnome podrumskom rock klubu Marquee u Londonu održala svoj prvi koncert pred šačicom ljubitelja jazza. Sveobuhvatna knjiga "Rolling Stones – 50 godina" iscrpna je kronologija povijesti "najveće rock grupe na svijetu" od 1962. do danas i ujedno je njezina najaktualnija biografija. Uključujući posljednju turneju, aktualne samostalne aktivnosti članova i planove za proslavu 50. godišnjice postojanja, knjiga detaljno opisuje razvoj karijere Rolling Stonesa sve do danas. Donosi ključne trenutke i prekretnice u radu te sadrži biografske podatke, analize rada, recenzije svih diskografskih izdanja i mnogih koncerata. Autori analiziraju uspone i padove, svađe i pomirenja Micka Jaggera i Keitha Richardsa, sve do provokativne Richardsove autobiografije „Život“, zaključujući kako je međusobni odnos dvojice ključnih ljudi benda bio i ostao najvažniji čimbenik kotrljanja ili zastoja Stonesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙