FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjine u Vojvodini: Ustavni sud suspendira stečena prava manjina

SUBOTICA, 19. srpnja 2012. (Hina) - Nacionalna vijeća manjina u Srbiji ocijenila su u četvrtak u Novom Sadu da je Ustavni sud odlukom o suspenziji pojedinih nadležnosti Vojvodine ujedno suspendirao i dostignutu razinu ljudskih i manjinskih prava, prenijela je agencije Beta.

"Ustavni sud Srbije je zapravo na taj način prekršio Ustav Srbije, koji jamči da se dostignuta razina ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati", kazala je predsjednica Nacionalnog vijeća Slovaka Ana Tomanova-Makanova poslije sastanka Koordinacije nacionalnih vijeća u Srbiji, koji je održan u Skupštini Vojvodine.

Prema njezinim riječima, Ustavni sud je svojom odlukom suzio manjinska prava u područjima službene uporabe jezika i pisma, obrazovanja, ali i kulture i informiranja, odnosno praktično sva prava kojima raspolažu nacionalna vijeća manjina.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Makedonaca Borče Veličkovski rekao da je Ustavni sud doveo u pitanje i funkcioniranje medija čiji su osnivači nacionalna vijeća manjina, jer je osporena i odredba da nacionalna vijeća mogu preuzeti osnivačka prava nad medijima.

U tom kontekstu on je dodao kako vijeća nacionalnih manjina u Vojvodini inzistiraju da u budućoj vladi Srbije bude formirano i ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ali da na taj zahtjev još nije stigao odgovor mandatara Ivica Dačića.

Uz probleme s ostvarivanjem prava u području uporabe jezika, obrazovanja, kulture i informiranja, vodstvima manjina u Vojvodini je uskraćeno i redovito financiranje.

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća Darko Sarić Lukendić izjavio je kako ta tijela već dva mjeseca nisu dobila sredstva iz srbijanskog proračuna, što ozbiljno ugrožava njihovo funkcioniranje i započete projekte u zajednicama.

Ustavni sud Srbije je 11. srpnja objavio da je 20 članaka Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji definiraju njezinu autonomiju, neustavno.

Vojvođanska vlada, regionalne stranke, nevladine organizacije i nacionalne manjine drže da se time ugrožavaju temelji autonomije Vojvodine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙