FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Kavkazu u potrazi za hrvatskim alpinistima pronađena tri tijela

ZAGREB, 18. srpnja 2012. (Hina) - Ekspedicija Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), koja na Kavkazu traga za tijelima hrvatskih alpinista koji su nestali u ledenom odronu na planini Ušba 1974. godine, pronašla je tri tijela, a pokraj jednog od njih službenu značku gorskog spašavatelja HGSS-a, a radi li se o hrvatskim alpinistima utvrdit će se DNA analizom.

Na planini Užba 24. srpnja 1974. godine, u do sada najvećoj nesreći hrvatskog alpinizma, stradali su Ante Bedalov, Nenad Čulić, Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković. Tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su na užetu u stijeni Ušbe, dok su Nenad Čulić i Viktor Tabaković nestali u ledenoj lavini, a potražna ekspecija HGSS-a i HPS-a organizirana je nakon što je prošle godine češki alpinist na području ledenjaka ispod Užbe slučajno našao određeni broj komada alpinističke opreme, kaže se u današnjem priopćenju HGSS-a i HPS-a.

Na Kavkaz je 13. srpnja otišla četvoročlana ekspedicija gorskih spašavatelja (Darko Berljak, Edin Alikalfić, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin). Ekspedicija se jučer javila s prvim vijestima te izvjestila da su u opsežnoj i temeljitoj potrazi na ledenjaku ispod Križa Ušbe pronašli tri tijela.

Kraj jednog tijela pronađena je i službena značka gorskog spašavatelja HGSS-a, no zbog korozije nije moguće ustvrditi broj značke. Iz toga se može pretpostaviti da bi barem jedno tijelo moglo pripadati stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Čuliću i Viktoru Tabakoviću, navode.

Jesu li nakon 38 godina konačno pronađeni njihovi ostaci pokazat će tek DNA analiza, a dok se ne izvrši pouzdana identifikacija zadatak ekspedicije je spustiti tijela u dolinu te ih pokopati na alpinističkom groblju u najbližem naselju Mestija u Gruziji. Naime, identifikacija je preduvjet da Gruzija dozvoli naknadno prenošenje posmrtnih ostataka u domovinu.

Treće pronađeno tijelo vjerojatno pripada nekom od stradalih alpinista iz nekog drugog vremena što, kako se navodi u priopćenju, potvrđuju nešto drugačiji dijelovi alpinističke opreme.

Stijena Križ Ušbe zapravo je monumentalna ledom okovana kamena piramida s dva vrha (južni 4700 metara, sjeverni 4697 metara). Ledenjak započinje u podnožju stijene i završava sa velikim ledopadom, nekih 2400 visinskih metara niže od vrha.

Tijela stradalih alpinista dugo vremena su se nalazila u dubokim naslagama snijega i leda u masi velikog ledenjaka, a pronađena su znatno dalje od mjesta nesreće zahvaljujući površinskom topljenju debelih naslaga leda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙