FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Invalidi u BiH traže pomoć EU-a za svoja prava

BRUXELLES, 16. srpnja 2012.(Hina) - Šezdesetak osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine doputovalo je u ponedjeljak u Bruxelles kako bi upozorili na kršenje svojih prava u svojoj zemlji, ističući da od vlasti u BiH ne mogu ništa očekivati.

"Od Komisije smo tražili da prekine razgovore s Bosnom i Hercegovinom dok se ne riješe naši problemi, jer vlasti u BiH ne mogu ništa riješiti, njih interesiraju samo njihovi osobni poslovi", izjavio je predsjednik udruženja invalida BiH Zijad Arapčić.

U Bruxelles je o osobnom trošku autobusom iz Sarajeva doputovala skupina od šezdesetak invalida kako bi ukazali na svoje probleme jer su, kako ističu, u potpunosti izgubili povjerenje u domaće vlasti. Riječ je uglavnom o civilnim invalidima, kojima su potporu dali i ratni vojni invalidi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Uz pomoć europskih institucija traže da se na razini države donesu dva zakona: zakon o pravima osoba s invaliditetom i zakon o institutu za medicinsko vještačanje, kako bi se o stupnju invalidnosti odlučivalo na temelju jedinstvenih kriterija.

"Očekujemo i da se krene s uhićenjima onih koji izdaju lažne potvrde na temelju kojih pojedinci ostvaraju pravo na invalidsku naknadu", kaže Arapčić.

Kao jedan od bitnih problema invalidi ističu nejednakost invalida u BiH, pa tako invalidska naknada u Republici Srpskoj iznosi 50 konvertibilnih maraka, u distriktu Brčko 50, a u Federaciji BiH 410 maraka.

U Europskoj komisiji ističu kako će od vlasti u BiH tražiti da što prije riješe iznesene probleme, koji će biti spomenuti i u ovogodišnjem izviješću o napretku Bosne i Hercegovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙