FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je kineskoga ministra vanjskih poslova Yanga Jiechija kako bi pozvao Peking da iskoristi svoj utjecaj i pridonese provedbi mirovnoga plana posrednika Kofija Annan, izvijestio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky. Ban i njegov sugovornik "razgovarali su o situaciji u Siriji i potrebi da se odmah prekine nasilje", rekao je Nesirky. "Pozvao je Kinu da iskoristi svoj utjecaj kako bi se odmah mogao primijeniti i provesti plan u šest točaka o Siriji" koji predviđa politički prijenos vlasti. Kina, saveznik režima Bašara al-Asada, blokirala je dva nacrta rezolucije u Vijeću sigurnosti kojima je bio cilj podvrgnuti Damask pritisku nakon početka sirijske krize u ožujku 2011. Petnaest zemalja članica Vijeća sigurnosti već dva dana raspravlja o novoj rezoluciji koja sadrži prijetnju sankcijama Damasku. Ban će idućega tjedna posjetiti Kinu gdje bi u Pekingu trebao sudjelovati na ministarskoj konferenciji Foruma o suradnji Kine i Afrike i sastati se s visokim kineskim dužnosnicima, dok bi Kofi Annan u ponedjeljak trebao posjetiti Moskvu, drugoga saveznika Damaska koji blokira sve pokušaje UN-a da sirijski režim podvrgnu pritisku.

ŽENEVA - Crveni križ odsad borbe u Siriji smatra unutarnjim oružanim sukobom, što zapravo znači građanskim ratom, a stručnjaci drže da se na taj način utire put za budući eventualni progon za ratne zločine. Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) smatra se zaštitnikom Ženevskih konvencija koje određuju pravila ratovanja i zato stručnjaci drže do ICRC-ove ocjene trenutka kad su neke borbe prerasle u oružani sukob. Prije je sirijsko nasilje bilo kvalificirano kao lokalizirani građanski rat između vladinih snaga i naoružanih oporbenih skupina s trima žarištima: u Homsu, Hami i Idlibu. No, neprijateljstva su se raširila i na druga područja pa je ICRC, nezavisna humanitarna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, zaključila da sukobi zadovoljavaju kriterij potreban da se proglase unutarnjim oružanim sukobom i da se i zaraćene strane obavijeste o tome i o obvezama koje one po međunarodnom pravu sada imaju. "U Siriji traje nemeđunarodni oružani sukob. Nisu zahvaćena sva mjesta, ali nije ograničen samo na ona tri područja, proširio se i na nekoliko drugih", rekao je glasnogovornik ICRC-a Hicham Hassan za Reuters. "To ne znači da su sva područja diljem zemlje zahvaćena neprijateljstvima", dodao je.

RIM - Dvoje mladih alpinista, od kojih je jedan Španjolac, pronađeni su smrznuti u subotu navečer u masivu Mont-Blanca na nekih 4.400 metara nadmorske visine, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA. Druga žrtva, mlada žena, "vjerojatno dolazi iz istočne Europe", navodi ANSA. Njihova tijela pronađena su u blizini Dome du Goutera, uz greben kojim prolazi granica između Francuske i Italije, u blizini najprometnije rute za uspon na Gouter, na francuskoj strani masiva. Dvoje mladih bilo je u skupini od četiri penjača koji su u petak krenuli na izlet na velikoj nadmorskoj visini, kada ih je iznenadila oluja. Ostalo dvoje penjača uspjelo se spustiti u dolinu i pozvati spasilačku službu. Tijela njihovih prijatelja pronašli su u subotu navečer pripadnici gorskih službi spašavanja iz talijanske Val d'Aoste i francuskog Chamonixa. U četvrtak je devet alpinista poginulo u lavini na Mont-Blancu, što je u najteža tragedija u francuskim Alpama u proteklom desetljeću. U istoj lavini je ozlijeđeno 12 alpinista.

KAIRO - Američka državna tajnica Hillary Clinton iskoristila je prvi susret s novim egipatskim islamističkim predsjednikom Mohamedom Mursijem da ga potakne na početak dijaloga s čelništvom vojske jer je to način da očuva egipatsku tranziciju u demokraciju. Clinton je izrazila potporu "punome prijelazu" u civilnu upravu u trenutku kad se Mursijevi pristalice suprotstavljaju generalima koji vladaju zemljom od lanjskoga rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka, izvijestila je američka TV mreža ABC News na svojoj internetskoj stranici. Rješavanje toga sukoba "zahtijeva dijalog i kompromis, realnu politiku", rekla je Clinton. Sjedinjene Države čine sve što mogu da bi "poduprle demokratski izabranu vladu i pomogle joj da bude uspješna na korist egipatskog naroda". Sastanak u predsjedničkoj palači u Kairu prvi je u nizu najavljenih susreta na visokoj razini kojima je svrha stabiliziranje krhke egipatske demokracije i njezina savezništva sa Sjedinjenim Državama, savezništva koje je nekoć bilo čvrsto i pouzdano, ali sada se doima sve nestabilnijim.

SARAJEVO - Rumunjski filmovi proglašeni su najboljim ostvarenjima u dvije od tri natjecateljske kategorije na 18. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji je završen u subotu dodjelom nagrada "Srce Sarajeva". Izvrsno ostvarenje "Svi iz naše obitelji" u režiji Radu Judea proglašen je najboljim igranim filmom 18. SFF-a. Najboljim glumcem proglašen je Uliks Fehmiu za ulogu u srbijanskom filmu "Ustanička ulica" u kojemu glumi nekadašnjeg pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, a najboljom glumicom Marija Pikić za debitantsku ulogu u bosanskohercegovačkom filmu "Djeca". U kategoriji kratkog filma najboljim je proglašen "Povratak" redateljice Blerte Zeqiri s Kosova. "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarac dobio je rumunjski film "Ugasi svjetlo" kojega je režirala Ivana Mladenović a posebnu nagradu za ljudska prava u istoj konkurenciji zaslužio je hrvatski "Muški film" Nebojše Slijepčevića. Ovom prigodom priznanje počasno "Srce Sarajeva" uručeno je poznatom hrvatskom producentu i dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu za njegov ukupni doprinos filmskoj umjetnosti. Direktor SFF-a Mirsasd Purivatra kazao je kako je Lustig "živa legenda" filmske povijesti, "veliki profesionalac i džentlmen koji je postigao mnogo a ipak ostao vjeran regiji". Podsjetio je i kako je Lustig kao dječak preživio koncentracijski logor Auschwitz. "Jako sam uzbuđen i jako sam impresioniran", kazao je Lustig podsjećajući na svoje duge veze sa Sarajevom koje su uz film vezane još od 1957. godine. "Imam jako puno prijatelja ovdje i ovo srce koje sam dobio je srce Sarajlija", kazao je Lustig. Na ovogodišnjem SFF-u prikazano je 210 filmova iz 57 zemalja čime je potvrđen njegov status najutjecajnije regionalne filmske smotre. Organizatori procjenjuju kako je za proteklih sedam dana više od 100 tisuća gledatelja vidjelo izabrane filmove. Dio gostiju i sudionika 18. SFF-a, kako su najavili organizatori, u nedjelju odlazi za Dubrovnik gdje će boraviti do utorka idućeg tjedna a među njima će biti i čuveni britanski glumac i oskarovac Jeremy Irons.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙