FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

MOSTAR - Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koji uz dva HDZ-a okuplja još desetak manjih stranaka, pozvao je da se hitno postigne dogovor o zajedničkom nastupu i usuglase zajednički kandiati za načelnike za predstojeće općinske izbore, budući rok za prijavu koalicija istječe u utorak, objavili su mediji u BiH pozivajući se na zaključke sjednice HNS-a od ponedjeljka. "Treba pokušati iskoristiti vrijeme za formiranja koalicija stranaka HNS-a BiH u općinama gdje su ugroženi Hrvati, kako bi se smanjila politička dominacija drugih naroda na lokalnim izborima", navodi se u priopćenju HNS-a.

DIYARBAKIR - Osam turskih vojnika poginulo je, a 15 je ranjeno u utorak u borbama s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske, izjavili su turski sigurnosni izvori. Okršaji su izbili u tri područja u pokrajini Hakkari, koja granici s Irakom i Iranom. Vojna akcija protiv pripadnika gerilske skupine pripadnika Kurdske radničke stranke (PKK) nastavlja se, rekao je Reutersku vojni izvor. Pretpostavlja se da su pobunjenici ušli u Tursku iz sjevernog Iraka kako bi izvršili napade, a onda se vratili u Irak, rekao je isti izvor.

DŽAKARTA - Pedeset osam osoba smatra se nestalima u utorak, dva dana nakon brodoloma plovila na istoku indonezijskog arhipelaga, prema najnovijim podacima spasilačkih službi koje javljaju i o 12 spašenih. "Prema najnovijim informacijama koje su nam na raspolaganju, brod je prevozio 70 putnika kad je potonuo. Dvanaest osoba je spašeno a 58 se smatra nestalima", izjavila je Rebekka Gultom, dužnosnica službi za spašavanje u pokrajini Moluques. Prvi podaci, objavljeni u nedjelju kad je do brodoloma došlo, govorili su o 27 osoba na brodu. Ta se brojka temeljila na brodskom izvješću, često netočnom u Indoneziji. Novi podaci od utorka temelje se na informacijama dobivenima od obitelji, istaknula je Gultom.

LOS CABOS - Čelnici skupine G20 koja okuplja bogate i zemlje s gospodarstvima u naglom usponu počeli su u ponedjeljak navečer sastanak na vrhu u meksičkom Los Cabosu posvećen prijetnjama europske krize po svjetski gospodarski rast. Sedmi po redu summit G20 počeo je brojnim bilateralnim susretima, poput onoga američkog i ruskog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina tijekom kojeg su dvojica predsjednika pronašli "brojne dodirne točke" u pristupu situaciji u Siriji, kako je to potvrdio ruski predsjednik Putin. Obojica predsjednika zajedno su pozvali, unatoč razlikama u pogledu na krizu u Siriji, na "trenutačno zaustavljanje nasilja" ocjenjujući kako Sirijci trebaju moći izabrati svoju budućnost "na demokratski način".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙